La ch’tite famille

La ch’tite famille este o comedie franțuzească din 2018 semnată pe toate părțile de Dany Boon pe care îl puteți recunoaște din Murder mystery.

Aproape întotdeauna comediile venite din Hexagon mi-au plăcut, au un anume farmec, iar La ch’tite famille nu face notă discordantă.

În acest film Dany Boon este Valentin, mare designer de mobilă ce are mult succes și dă ora deșteptării în moda mobilierului care este urât, inconfortabil, ciudat și scump, dar cu mare priză la publicul snob care și-ar risca integritatea nervilor sciatici doar să fie în rând cu lumea bună, că nah, fără aparențe înșelătoare unde am ajunge? La onestitate?

Deși trâmbițează că este orfan, Valentin ascunde un secret înfiorător pentru cariera lui înfloritoare, are o familie de oameni simpli, țărănoi inculți, cum sunt numiți de către urbaniști, o familie ce se trage din nordul Franței, acolo unde se vorbește cu un accent regional puternic aproape inteligibil în capitala Paris.

Ghinionul lui Valentin este că familia îi face o vizită inopinată cu ocazia celor 80 de ani împliniți de mama lui fix în seara în care are un important vernisaj cu mobilă de tortură, eveniment ce i-ar putea aduce un contract extrem de gras.

Vă imaginați ce tărăboi iese când se ciocnesc cele două stiluri de viață diferite? Când simplitatea de la țară, de o sinceritate zdrobitoare, intră în coliziune cu sofisticățenia prefăcută de la oraș, alimentată de o superficialitate ieșită din comun, ies scântei amuzante sub forma unor replici ilare și a câtorva cascadorii fizice hazlii.

La ch’tite famille este o comedie la care se râde onest și din plin, mai ales că la un moment dat intervine un eveniment care desface și mai tare robinetul diferențelor culturale dintre familia lui Valentin și orașul Paris.

Au fost destule faze la care am râs până la lacrimi, atât datorită scenelor trăsnite generate de ideea propagată de film, dar și a limbajului colorat și stâlcit, al regionalismului care devine neinteligibil pentru orășeni. Am avut noroc și de o subtitrare adaptată excelentă deși inițial credeam că este una slabă pentru că erau cuvinte scrise eronat, dar mi-am dat seama că așa este dialogul în dialectul francez.

N-are rost să vă povestesc câteva exemple de dume pentru a vă da seama în ce constă umorul, filmul trebuie văzut pentru a pricepe poantele în contextul dat.

Ca o mică paranteză, comedia nu se bazează absolut deloc pe umor trivial, nu sunt dume cu privire la organe genitale, cu referiri la sex sau umor de toaletă, este un film curat (aproape) din acest punct de vedere, deci perfect vizionabil și de către cei mici.

Însă dincolo de umorul presărat cu bogăție, La ch’tite famille este și o lecție de viață plină de pilde primordiale care ne învață să nu uităm de unde am plecat, familia este familie, indiferent de originea ei, oricât de sus ai ajunge, cel mai important lucru în viață este iubirea familiei.

Și filmul nu se oprește aici, face niște comentarii acide și cu privire la goliciunea sufletească și superficialitatea inutilă care acaparează societatea care uită că aparențele înșală. Nu contează cât ești de bogat, cât de în trend ești, cât de sofisticat vrei să pari, toate astea pălesc pe lângă căldura emanată de bucuria de a fi lângă propria-ți familie, chit că este trăsnită, de plăcerea de a te înfrupta din micile plăceri ale vieții care dau sens existenței. Până la urmă nu faima și banii te gâdilă (deși sunt bune și ele), ci o șotie făcută celor apropiați, o cină intimă alături de sufletul pereche, o aniversare în familie, acestea sunt acțiunile care contează cu adevărat în viață.

Bunurile sunt trecătoare, amintirile sunt eterne.

Actorii sunt carismatici și amplifică savoarea snoavelor, nefiind un avid consumator de filme franceze, doar pe Dany Boon l-am recunoscut atât din Murder mystery, cât și dintr-un film mai vechi bazat pe același subiect, Bienvenue chez les Ch’tis din 2008 la care am râs la fel de mult (neapărat de văzut și el).

Ratează un pic finalul, când o dă melancolie plină de clișee și tocmai din această cauză îi reduc nota la un 8, una destul de mare pentru o comedie.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

 

 

 

About admin

Check Also

Battle on Buka Street

Battle on Buka Street

Din când în când îmi place să mai bag câte o premieră, adică sper că-s …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *