Am dat cu banu-n rolodex și mi-a picat Law abiding citizen, un film din 2009 cu Gerard „This is Sparta” Butler (Greenland) în rol principal.
🎬 Law abiding citizen – Premisă
Al nostru drag Gerică este Clyde, un inventator cu multe patente bănoase la activ și care are o familie normală, nevastă model și fiică drăgălașă.
Trebuie să rectific, avea o familie normală, acum 10 ani, pentru că un jaf care a mers prost l-a văduvit și de soție, și de fiică.
Iar justiția oarbă, chioară și nevăzătoare, în frunte cu Nick Rice (Jamie Foxx – bine că are doar 2 x), a dat la o parte toate dovezile indubitabile.
Astfel, judecata a căzut la învoială cu unul dintre criminali care, în loc să numere bobițele de mortar de pe pereții pușcăriei pentru tot restul vieții, iese repejor de la mititica spre disperarea unui om făcut bucățele de 2 cretini.
Nemernicii nu s-au mulțumit doar să fure obiecte prețioase ce puteau fi înlocuite, ci au ținut neapărat să-i omoare ființele prețioase de neînlocuit.
Așa că lui Clyde nu-i rămâne decât să-și facă singur dreptate și ticluiește un plan malefic timp de 10 ani.
Apoi, când vine vremea numai bună de cules, îl pune în aplicare cu consecințe dezastruoase pentru cei care nu îi urmează indicațiile cu sfințenie. Iar Nick (Jamie Foxx – Soul) trebuie să-l oprească.
💭 Law abiding citizen – Comentariu 🍿
Trecând peste premisa ridicolă pentru că respectivul caz, având în vedere încrengăturile legislativo-penale caracteristice, nu ar fi dus la acel deznodământ, Law abiding citizen este un film care te pune serios cu burta pe gânduri.
Scoate în evidență neregulile imense și orgoliile gigantice din acest sistem al justiției care, de multe ori, pare că este făcut în favoarea criminalului.
Practic, Law abiding citizen are un mesaj clar: „Serviți justiție, nu justificări”.
Acest thriller intens și destul de improbabil, o fi Clyde geniu, dar parcă prea este exagerat, te azvârle într-o piscină de sentimente conflictuale.
Motivația lui Clyde este una de bun augur, vrea să arate lumii întregi cât de defect este sistemul justiției (oho, și este și putred pe deasupra, avem și noi dovezi cu duiumul), ceea ce te face să fii alături de el trup și suflet.
Dar modul prin care demonstrează această realitate groaznică este unul înfiorător, ce nu-l face cu nimic mai bun decât criminalii de cea mai joasă speță.
Să ții cu el sau să nu ții cu el? Aceasta este marea întrebare din Law abiding citizen.
Filmul lucrează mult la nivel psihologic.
Deși Clyde concepe capcane din care pare că nu ai scăpare, viețile oamenilor pot fi ușor salvate dacă personajele implicate ar apela la caracteristici elementare ale ființei umane: să fii onest și să te ții de cuvânt.
Ori știm cu toții că aceste concepte par unele străine și de aceea prin film se moare destul de mult.
Și iarăși te sfâșie polaritatea sentimentelor că nu știi pe cine să dai vina, pe cel care concepe capcana, dar lasă o șansă mare de scăpare, sau pe cei care nu se sinchisesc să-l asculte pe îndelete ducând astfel la activarea capcanei?
Law abiding citizen, dacă îți suspenzi un pic neîncrederea, este un film chiar inteligent, planul lui Clyde fiind foarte alambicat și complex pe mai multe paliere dar, cu ceva sforțări cerebrale, chiar realizabil, că nu-i geniu de pomană.
Are multe momente de impredictibilitate, asta mi-a plăcut la film, că nu știam finalitatea unor scene sau ceea ce va urma, și asta m-a ținut în suspans mare parte din timp în timp ce molfăiam la dilema primordială: să dau mâna cu Clyde sau să i-o ciopârțesc?
Pe alocuri foarte brutal, și nu se ascunde deloc în a ne ataca vizual simțurile, Law abiding citizen rămâne un film care se bazează mai mult pe dialog decât pe violență.
Cum mai toată lumea se vaită de final, pentru că face o uriașă notă discordantă față de restul filmului, trebuie să zic ceva și de el, fără a-i pomeni firul narativ.
Revăzându-l după naiba știe câți ani, finalul nu mi s-a mai părut atât de stupid pe cât îl țineam minte pentru că acum mă întreb dacă nu cumva și acea parte ce pare ilogică a fost o componentă a planului gândit de Clyde?
Sau, pur și simplu, scenaristului i s-a terminat activitatea cerebrală și n-a mai fost în stare să mențină ritmul inteligent la final.
Eu aleg să cred că totul a făcut parte din planul migălos al lui Clyde și de asta cotația finală va fi mai mare, în ciuda unor scene din timpul filmului al căror scop nu l-am înțeles.
🏆 Law abiding citizen – Verdict 👍 sau 👎?
Aș fi vrut să scriu că filmu-i mai relevant ca oricând, dar nu are sens, oricum justiția nu prea mai împarte dreptate de foarte multă vreme.
Nu face decât să separe corupții cu bani de proștii sărăntoci, pe diverse argumente tehnice.
Nici nu mai contează ce poți să dovedești, contează doar cum găsești o chichiță legislativă să dezavuezi dovada.
Poți să omori pe cineva în sala de judecată de față cu toți, sigur se va găsi cineva să te scoată nevinovat. Și asta este, dragii mei, justiția lui pește chior.
Revenind cu concluzia filmului, Law abiding citizen este tensionat, imprevizibil, visceral pe alocuri, inteligent în mare parte.
Este stricat de anumite scăpări ilogice care-ți zgârie scalpul cu unghia netăiată pentru că nu înțelegi scenele respective sau acțiunile întreprinse.
Dar cum am ales să-i dau o altă interpretare finalului, îi servesc lui Law abiding citizen 8 ani cu suspendare.

Trailer: