Legado en los huesos

Legado en los huesos sau The legacy of bones duce mai departe epopeea inspectorului Amaia Salazar prin tenebroasă vale Baztan care continuă să ascundă multe secrete, dar și alte elemente și mai groaznice decât ceea ce am văzut în primul film, El guardian invisibile.

Partea secundă reia povestea după ceva timp, după ce Amaia dă naștere unei scumpete de băiat, Ibai. Totul pare a merge ca uns acum, cariera înaintează, familia tocmai s-a mărit, soțul artist se bucură de succes cu galeriile lui.

Un caz aparent banal, ceva profanări de biserici ce par a fi mâna unor adolescenți teribiliști o aruncă pe Amaia într-un vârtej de mistere și mai groaznice decât cele din primul film.

O serie de criminali închiși încep să-și ia viața dar nu înainte de a lăsa un mesaj criptat adresat inspectorului Amaia.

Există vreo legătură între desacralizările bisericești și lanțul suicidal al criminalilor?

Se pare că forțe oculte misterioase nu îi dau pace și Amaia Salazar (Marta Etura – Lo imposible) este nevoită să se reîntoarcă în valea Baztan pentru că acolo o poartă drumul investigației, aici se petrec parcă toate nenorocirile.

Nici aici nu lipsește elementul mitic, dar acum este cu totul altul decât cel din El guardian invisibile.

Acțiunea se împletește excelent cu ce s-a întâmplat în prima parte pentru că încă de atunci a fost sădită sămânța premisei din Legado en los huesos și titlul filmului nu este unul deloc întâmplător, are rădăcini adânc înfipte în poveste.

Concomitent cu ancheta plină de descoperiri macabre care acum se îndreaptă spre tărâmul religiei, continuăm să săpăm neîncetat în creierul inspectorului Amaia pentru că acolo se regăsesc traume profunde și găsim răspunsuri la întrebări pe care nici nu știam că ni le-am pus.

Legado en los huesos mi s-a părut un film și mai bun decât El guardian invisibile pentru că se apasă pe pedala imaginației bolnave și mai mult și crimele sunt de-a dreptul dezgustătoare și te oripilează prin justificarea aberantă atașată abominațiilor la care ești martor.

Singurul aspect la care acest film a scăpat nuca, pardon, bila pe jos, este predictibilitatea, dacă la El guardian invisibile nu m-am prins cine era în spatele grozăviilor mortuare, aici m-am prins (a se citi am ghicit la sanchi, dar am ghicit bine) relativ repede.

Elementul esoteric este și el unul interesant, cu trimiteri la istoria sângeroasă legată de vânătoarea de vrăjitoare închipuite și persecuția celor ce nu erau pe placul Bisericii, dar nici aici nu se insistă prea mult, este un fir narativ secundar care doar oferă o doză suplimentară de mister unui caz deja plin de enigme impenetrabile.

Atmosfera este în continuare parcă vie și contribuie la nașterea unei senzații strângătoare de gât pentru că te simți sufocat de ploaia ce pare că vine din iad, nu din cer, o ploaie care acum nu mai este doar una binefăcătoare pentru recolte, ci se implică efectiv în buna (sau reaua) desfășurare a acțiunii din film.

Cinematografia este una excelentă, vizualul plumbuit transformă valea inocentă în condiții normale într-una care pare a respira malefic și care a pus gând rău omenirii, totul complotează împotriva inspectorului Amaia și n-a stricat nici faptul că Legado en los huesos a beneficiat de un buget mai mare față de primul film.

Înțelegem și mai bine personajul Amaia pentru că avem parte de și mai multe flashback-uri din trecut cu privire la destinul ei tragic. Se putea o actorie un pic mai bună din partea Martei Etura, dar este posibil ca așa să fi fost scris personajul ei, un pic lipsit de emoții, dar un zid de îndârjire când vine de slujba ei.

Mi-e dor de astfel de filme molcome ca ritm, în care accentul cade pe dialog și pe o poveste misterioasă adresată unei audiențe mature, filme pe care Hollywood nu le mai produce. Unde sunt filmele precum Se7en, The bone collector, Zodiac, The silence of the lambs? A rămas în cârca altor industrii să livreze asemenea filme, precum Coreea de Sud sau Spania.

Nu m-aș duce până într-acolo încât să-mi dau și brațul stâng pentru Legado en los huesos, dar 9 oase tot îi aduc în dar acestei părți secunde din trilogia Baztan care nu are o finalitate certă, fiind necesară urmărirea părții finale, Ofrenda a la tormenta.

Întreaga trilogie, momentan, nu știu pe viitor, poate fi urmărită pe Netflix. Asta dacă aveți la setări limba engleză.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The departed

The departed

2006 The departed este o dovadă că pot exista și remake-uri bune, fiind versiunea americană …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *