Live free or die hard

Live free or die hardFranciza morții grele învie cu Live free or die hard, film apărut la o duzină de ani după Die hard: With a vengeance pentru că studioul trebuia să intre în rândul lumii și să scoată din comă francize aflate în moarte clinică.

 

🎬 Live free or die hard – Premisă

John McClane (Bruce Willis – Pulp fiction) a mai îmbătrânit, este primul Die hard în care n-are păr în cap, a reușit să prindă și începutul mileniului 3.

El tot un polițist de modă veche a rămas, nu prea s-a prins de tehnologie, nu se împacă deloc bine cu gadgeturile care evoluează într-un ritm alarmant.

Suntem în epoca digitalizării, așa că amenințarea cu care se confruntă bravul nostru curcan fără pene-n cap este una sub forma biților și programelor informatice.

Primește o misiune de rutină, aceea de a escorta un hacker pe nume Matt (Justin Long – Tusk) la un interogatoriu pentru că încep să se petreacă lucruri nasoale în lumea cibernetică.

Hâtru și bombănind, așa cum îl știm, John intră în belele pentru că pe urmele lui Matt se află niște teroriști digitali care-l vor mort pentru a-și acoperi niște urme.

Cum, necum, John devine dădacă pentru Matt, pe care trebuie să-l protejeze cu orice preț pentru că în capul lui se află informații foarte importante.

 

💭 Live free or die hard – Comentariu

Cu fiecare film, seria Die hard mărește substanțial miza și zona geografică amenințată.

Am avut pe rând un zgârie nori (Nakatomi Plaza în Die hard 1), apoi am trecut la un aeroport (cel din DC în Die hard 2), ne-am extins la un oraș întreg (New York în Die hard: With a vengeance), acum în pericol se află întregul teritoriu al SUA pentru că un terorist virtual dat dracului vrea să fărâmițeze ce este controlat de computere, adică totul.

Salvarea pare că se află în mâinile echipei formată din trăgaciul sensibil al lui John McClane, care știe doar să se bate și să împuște, și degetele zburătoare ale lui Matt, care asigură suportul software când vine vorba de hacking.

Ce mai tura-vura, Live free or die hard lasă în urmă realismul celorlalte filme (ăla cât era) și este un Fast and furious înainte ca filmele astea să fie la modă.

Chimia dintre John și Matt n-are nici pe departe șarmul cuplului John-Zeus din Die hard: With a vengeance, dar are meritele sale, prezintă cu succes diferența de mentalitate dintre generații și ne arată că în ciuda acestor obstacole ne putem înțelege dacă știm să ascultăm.

Dar nu despre asta este vorba în Live free or die hard, ci despre acțiune.

Oho, uitasem cât de efervescentă și flamboiantă (ce-mi place cuvântul ăsta) este acțiunea din acest film.

Este de departe cea mai distructivă și impresionantă vizual, lucru care nu ar trebui să mă mire, că doar au trecut ani buni de la primele filme și tehnologia a făcut salturi uriașe care se văd din plin aici.

Or fi scenele cam bramburite și greu de înghițit ca o pastilă mai lungă și mai groasă, dar cu puțină voință reușești să treci peste acest inconvenient pentru că spectacolul pirotehnic este unul de zile mari.

Fiind și primul film Die hard care devine cu adevărat personal și se ia de familia lui John, vă dați seama că furia lui capătă proporții epice și lasă prăpăd în urma lui, făcând ravagii incalculabile pentru a-l pedepsi pe tinerelul neobraznic, Thomas (Timothy Olyphant – Missing link) care a îndrăznit să-i rideze pielea de pe chelia strălucitoare.

Pe lângă obișnuitele rafale de gloanțe care culcă la pământ zeci de inamici, John nu se lasă până nu distruge elicoptere, avioane de vânătoare, poduri uriașe, centrale termice, ce să mai, dacă ai nevoie să dărâmi ceva, îl înjuri pe John de mă-sa și problema-i rezolvată.

Într-adevăr, filmul începe s-o ia pe ulei cu John apropiindu-se vertiginos de zona de indestructibilitate.

Pare că nu mai cară după el rănile din scenele precedente, așa cum o făcea în filmele anterioare în care era acoperit de jeg din cap până-n picioare și sângera mai ceva ca un porc în ajun de Crăciun.

Am observat imediat acest lucru, mai ales că am văzut filmele unul după altul, dar nu m-a supărat chiar atât de mult.

De ce? Pentru că a compensat printr-o acțiune ce te lasă fără respirație prin grandoarea ei și modul în care este pusă în scenă, impresionând la acest capitol.

Probabil că toată pălăvrăgeala aia cibernetică este doar atât, vorbă goală, că n-am priceput nimic din ea.

Dar în afară de asta, scenariul livrează replici amuzante, dar și cu tâlc, între John și Matt, precum și o poveste care are potențialul ridicat de a deveni realitate și te îngrozește pe alocuri când îți dai seama cât de mult te bazezi pe digitalul care la un moment dat se poate întoarce împotriva ta.

Din păcate, scenariul are și el scăpările lui, sunt curios care-i treaba cu aeroportul din Chicago, că în acel an John McClane a avut treabă cu aeroportul din DC.

Live free or die hard

 

Live free of die hard

Fie a rezolvat 2 aeroporturi într-un an, fie este o clasică eroare de lene scenaristică. În fine, trec peste.

Se simte și o schimbare de mentalitate a personajului McClane, nu mai este atât de „plăcubil‟, are o aroganță nespecifică și un aer de superioritate care-l îndepărtează de umanul cu care ne-a învățat în precedentele trei filme.

Cu toate astea, Live free or die hard mi-a mers la inimă, chiar mai mult ca Die hard 2, mai ales pentru partea tehnică, destul de extravagantă și nerealistă, dar foarte distractivă.

Cel mai mult mi-a plăcut, culmea, o confruntare clasică în care de bază au fost pumnii pentru că a fost și satisfăcătoare, dar și amuzantă, cu un John McClane pus într-o situație ciudată și inconfortabilă pentru el.

La fel ca Die hard 2, aici răufăcătorul n-are cine știe ce personalitate și planul lui se reduce la trăncăneală digitală la care dai din cap a aprobare, deși n-ai habar ce tot îndrugă pe acolo.

 

🏆 Live free or die hard – Verdict

Poate cel mai mare deranj la Live free or die hard a fost capitularea în fața „pussificării‟ globale pentru că filmul a pierdut războiul cu ofensații și a trecut la rating PG13.

Ca atare, au dispărut injuriile din vocabularul lui John, iar violența nu mai este la același nivel cu care ne-a obișnuit această franciză. Dar am fost mai tenace ca de obicei și văzui o versiune Unrated.

Filmul colcăie de actori cunoscuți în roluri minore, m-am și speriat când i-am recunoscut pe Maggie Q (Death of me), Mary Elizabeth Winstead (Swiss army man), Sung Kang (Fast five), Cliff Curtis (Doctor Sleep) sau chiar și pe Kevin Smith (Clerks).

Live free or die hard este pe treaba lui, mi-a satisfăcut poftele, are per ansamblu alura unui bordel, dar măcar pleci de acolo cu zâmbetul pe buze că te-a servit chiar matroana, ți-e rușine că-ți place, dar și mândru că ai primit ceea ce ai cerut.

Eu unul nu mă dau pe după colț, îi umplu lui Live free or die hard stickul cu 8 TB de date.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Die hard: With a vengeance

Die hard: With a vengeance

Die hard: With a vengeance reînvigorează franciza care devenise un pic coclită după Die hard …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.