Mad God

Pe Shudder a apărut un oarecare Mad God, o animație stop motion regizată de Phil Tippett. Neinteresat la prima vedere, am ciulit brusc urechile când am luat la cunoștință de povestea din spatele realizării acestei animații.

🎬 Premisă

Să crape fierea-n mine pe căcăstoare dacă știu ce să vă scriu despre premisa din Mad God pentru că este ceva de domeniul coșmarurilor lovecraftiene.

Din ce am adunat de prin colțurile intelectului făcut țăndări, povestea din Mad God urmărește pentru început o cușcă ruginită care se tot scufundă și se tot afundă înspre rectul unei lumi stranii.

Odată atins fundul, din cușcă iese un nene fioros, mascat de zici că s-au nimerit simultan pandemiile de ciumă bubonică și covid, care are o hartă părăginită.

Deci este clar că omul nostru caută ceva anume în acest univers decrepit. Și până la destinație trebuie să treacă prin multiple zone rablagite care arată ca după o apocalipsă devastatoare.

De asemenea, la fiecare pas dă peste tot felul de pericole care-i amenință fragila viață.

Va ajunge omul nostru nenumit la destinația sa finală sau își va găsi sfârșitul într-un mod tragic? Mai ales că harta i se tot fărâmițează?

💭 Comentariu

Ce m-a determinat să azvârl ochii pe Mad God?

Faptul că mintea din spatele acestei animații, Phil Tippett, a lucrat în domeniul efectelor vizuale pentru o grămadă de filme celebre, primul lui proiect în care a fost implicat a fost un filmuleț micuț necunoscut numit Star Wars, alte producții la care a participat fiind RoboCop, Jurassic Park și, hm, franciza Twilight.

Cică s-a apucat de Mad God taman în 1987, deci a lucrat la el mai mult de 30 de ani.

Și acum despre film.

Ce basculanta mea spârcuitoare tocmai am văzut? Pentru că eu unul n-am înțeles nimic. Sau poate am priceput, dar la nivel de subconștient pentru că al meu creier nu vrea să accepte direct mesajele transmise de Mad God.

Filmul n-are dialog, cel puțin nu unul inteligibil, deci nu explică absolut nimic, te lasă pe tine spectator să te scremi constipat cerebral să deslușești imaginile care se succed cu repeziciune pe ecran.

Eu aș propune acest film drept test la orice spital de nebuni. Întrebarea este una simplă: „Ce ai înțeles din film‟?

Dacă vreun luminat la mansardă începe să explice filmul înseamnă că-i nebun de legat, cine spune că n-a priceput o iotă, ferice de el, este zdravăn-n bostan.

Mad God are nevoie de un compendiu pentru a explica pe îndelete ce a vrut să spună autorul.

În mod clar, animația este una experimentală și nu pentru firile sensibile pentru că, și aici vin caracterizările măgulitoare, scenele prezentate sunt intestinale, excrementale, slinoase, mâzgoase, scârboase, oripilante, halucinante, descreierate, abominabile.

Aveam impresia că urmăresc la microscop activitatea ce are loc în mațul gros după un meniu sățios de la cel mai insalubru butic de fast food.

Da, ați citit bine, filmul dă senzația că înotăm în fecale care ne acoperă până în vârful capului.

Tehnic este o minune a animației, se simte din plin priceperea și migala realizatorilor care au creat un vizual efervescent și vomitiv, cu un stop motion impecabil care zici că este CGI, atât de bine arată totul, cu niște îmbinări perfecte între actori umani și decoruri animate și chiar niște explozii atât de meseriaș redate încât mi-a fost clar că n-au fost desenate, și reale.

Frățioare, dar imaginația autorului este una grosolan de șocantă și macabru de sângeroasă, cu niște creaturi care i-ar da coșmaruri și lui Satana, identificăm cele mai bizare combinații genetice posibile de-o visceralitate greu de descris în cuvinte, care violează ochiul fără menajamente.

Este incredibil de dens prin tot ceea ce vrea să transmită, atât de populat de concepte arhaice, percepte filozofice, motive biblic și simbioze haotice încât se transformă într-un veritabil coșmar când vine vorba să descurci firul narativ pentru a-l așeza într-un ghem coerent.

🏆 Verdict

Sincer, n-am nici cea mai vagă idee cum să interpretez filmul, are prea multe simboluri religioase, de la citate cutremurătoare din Leviticus (28:33) până la Big Bang (dacă am priceput bine).

Iar simbolistica este una foarte abstractă, uneori descifrabilă la prima vedere, alteori greu de găsit combinația potrivită pentru a afla sensul corect.

Este evident faptul că Mad God se leagă de societatea noastră decadentă, corodată de mentalități meschine și ideologii false, pătată de comportamente egoiste și gândiri superficiale.

Asta din ce am putut să-mi dau seama la prima strigare că mare parte din film a rămas în ceață la nivel filozofic, numai Phil Tippett, sper, mai știe ce a vrut să proclame cu acest film.

Tehnic este capodoperă, narativ este zero la pătrat, iar ca substanță, nu mă refer la cea fizică lipicioasă care este prezentă din plin, ci la cea intelectuală, are prea multă de mi-a intrat prin toate orificiile și nu mai pot gândi coerent.

Așadar, eu vă urez succes, dacă aveți curiozitatea morbidă să-l urmăriți, în găsirea interpretării corecte. Eu unul mi-s tâmpit cu picuri pe la gură și n-am reușit să duc la finalizare fericită acest deziderat, spre deosebire de alte orătănii din film.

Nu știu cum să cartografiez Mad God, doar îți oferă partea vizuală, de restul trebuie să te ocupi personal, așa că n-am decât să-i storc 7 fiole vitale.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Dragon Bal Super: Super hero

Dragon Ball Super: Super hero

Anime-ul cucerește cinema-ul, Dragon Ball Super: Super hero (un titlu cam neinspirat) fiind lansat și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.