
Mafiya: Igra na vyzhivanie, hai să o dau pe-o limbă mai atrăgătoare, Mafia: Survival game este un film, bingo, rusesc, regizat, sic, de un armean destul de tinerel (numai 32 de ani) care pare promițător, Sarik Garnikovich Andreasyan.
Bun, după ce mi-am etalat cunoștințele google-istice, să trec la film.
Acțiunea se desfășoară într-o Moscovă futuristă, în 2072 unde un reality show violent își trăiește ultimele sezoane, devenind deja banal.
11 concurenți sunt vârâți într-o încăpere și sunt repartizați în mod aleatoriu în 9 civili și 2 mafioți, scopul jocului fiind ca mafioții să fie descoperiți înainte de a se ajunge la ultimii 2 concurenți, moment în care în mod automat Mafia câștigă.
Jocul are o parte psihologică pregnantă pentru că fiecare participant trebuie să analizeze rapid situația și să facă un profil celorlalți pentru a-și da seama cam cine face parte din Mafie.
Apoi se supune la vot, doar că aici intervine savoarea jocului, cine este votat nu se duce bine mersi acasă, ci este introdus într-o realitate virtuală dar reală, da, sună cam ciudat, unde este obligat să își înfrunte cea mai mare temere.
Avem parte de tot felul de fobii, de la banala fobie de înălțime până la agorafobie sau frica de bătrânețe.
Deși jocul se desfășoară după niște reguli bine stabilite, nu e de greu de imaginat că aceste reguli sunt încălcate chiar de creatorul jocului care e dispus să facă orice pentru a-și salva creația, așa că acele teste la care sunt supuși sunt aproape imposibil de trecut cu brio și asta din cauza trișorului creator.
Nu e cazul să înșir nume de personaje, că oricum nu le voi reține, nu sunt xenofob dar mi-e greu să rețin nume de români, darămite de rusnaci. Oricum, avem parte de personaje care de care mai fistichii și mai pestrițe, de la clarvăzători la pușcăriași (care pe bună dreptate la pârnaie, care înscenat), de la bătrâni sictiriți de viață la tineri muribunzi care vor să ia premiul de un miliard de ruble (cam 13 milioane de euro acum) pentru a asigura un trai decent familiei lor.
Numai că unii se cunosc între ei și lucrează pe ascuns în echipă pentru a pune mâna pe premiu.
Nici nu știu cum am dat de filmul ăsta, am găsit din întâmplare niște trailere ale unor filme viitoare ale acestui regizor și așa am decis să văd care-i treaba cu Mafia.
Mare brânză nu mă așteptam de la film, chiar credeam că e vreo porcărie din aia cruntă, dar m-a surprins destul de mult în mod plăcut. Bine, să nu credeți că e vreo minunăție de film, dar povestea este destul de antrenantă, testele fără scăpare la care sunt supuși concurenții sunt foarte variate și extrem de creative și acțiunea nu e de aruncat la gunoi.
Regizorul a creat ceva aparte, este o combinație de Matrix cu Tron cu Hunger games suficient de ciudată încât să iasă în evidență.
Efectele speciale, chiar dacă sunt departe de perfecțiune, se vede clar unde a fost folosit ecranul verde, o parte din animații arată de carton sau sunt specifice jocurilor video, cu toate astea își fac datoria cu brio, nu te scot din atmosferă, ba chiar sunt folosite cu cap și reușesc să dea un farmec aparte acestui univers monstruos de violent în care nici jocurile televizate în care mor oameni pe capete nu mai sunt suficiente pentru a satisface pofta macabră de distracție a cetățenilor plictisiți.
Secvențele cu testele mortale sunt intercalate cu poveștile personajelor, să aflăm și câte ceva despre ei și motivațiile care au stat în spatele participării la acest joc sinistru. Nu prea reușesc aceste flash-back-uri să ne facă să simpatizăm în mod special cu cineva anume mai ales că mulți concurenți sunt niște nenorociți care-și merită soarta.
Cu toate astea, în momentul în care intră în realitatea virtuală și îți dai seama că nu mai au scăpare, abia atunci ajungi să ții cu ei, chiar dacă unii sunt criminali, pur și simplu, în momentul acela devin oameni normali puși în fața celor mai mari temeri. Și empatizezi cu ei pentru că o parte din acele temeri le împărtășești și tu.
Un film care nu mi-a displăcut deloc, ba din contră, o surpriză pe nepusă masă, un regizor cu multă imaginație dar, din păcate, născut pe un continent greșit.
Mafia are multe defecte, o mare parte din ele generate de lipsa unui buget sănătos dar un film care m-a făcut să aștept cu nerăbdare următoarele producții ale acestui regizor.
Un 7 de încurajare că doar nu te pui cu rușii. Se putea lăsa cu un pic mai multă violență ca să accentueze nemernicia de care este în stare omul pentru distracție.
Trailer:
Nu are link pe rottentomatoes.