May december

May decemberMay december este un film regizat de Todd Haynes care mi-a atras atenția deoarece el a mai făcut și excepționalul Dark waters.

 

🎬 May december – Premisă

Elizabeth (Natalie Portman – Annihilation) este o actriță care se pregătește pentru următorul ei film, unul bazat pe fapte reale.

Așa că petrece timp alături de Gracie (Julianne Moore – The lost world: Jurassic Park), cea pe care o va interpreta.

Și care-i subiectul filmului?

Păi pe la 36 de ani Gracie ar mai fi dorit să simtă în ea cum se mișcă un copil.

Și își îndeplinește acest vis, doar că acel copil era unul de clasa a șaptea, deci de 13 ani.

Iar ăsta mic a lăsat-o însărcinată.

 

💭 May december – Comentariu 🍿

Îmi pare rău, nu pot să comentez prea multe despre acest film, unul repulsiv și ipocrit, deoarece aproape că găsește scuze pedofiliei.

Deși aici nu-i neapărat caz de pedofilie, să nu generalizez, mai degrabă a fost abuz sexual asupra unui minor.

Dacă era invers, unul de 36 de ani să facă dragoste, de fapt să violeze, că n-ai cum face dragoste cu o fetiță de 13 ani, ar fi înfundat pușcăria până la adânci bătrâneți.

În schimb, aici Gracie aproape că este compătimită pentru gestul ei reprobabil, că așa este societatea, una duplicitară și folosind dubla măsură, deși se crede tare evoluată în gândire.

Vai de mine, se iubeau mult cei doi, ce poveste frumoasă de dragoste care a dăinuit timp de peste 20 de ani.

Haida-de? Ce să știe un copilandru de 13 de ani ce e aia dragoste când abia a aflat că puțulica e bună și pentru altceva în afară de pipilică?

Și chiar de ar ști, are 13 ani, nu știe ce face, bovina de 36 de ani, dacă era în deplinătatea facultăților mintale, l-ar fi muștruluit pe cel mic, nu și-ar fi desfăcut cracii să-l primească în ea.

Filmul în sine este o mare plictiseală pentru că nu se întâmplă nimic, dar absolut nimic, dincolo de premisa care pe mine m-a scârbit.

Am asistat la scene îndelungi în care Elizabeth zgândărea trecutul pentru a afla amănunte despre acea perioadă astfel încât s-o înțeleagă mai bine pe Gracie.

Și întrebările pe care le tot pune scoate la suprafață traume adânc îngropate și victime colaterale ale acelui eveniment.

Dar nu are nimic special pentru că este de la sine înțeles că acel act violator a afectat o groază de lume, mai ales familia deja existentă a lui Gracie.

May december

 

Îmi place un film cu ritm lent dar care să aibă o direcție clară spre care se îndreaptă, dar aici aveam impresia că povestea se învârte într-un cerc fără sfârșit.

Scenele devin repetitive, cu Elizabeth luând interviuri diverselor persoane implicate în incident, iar dezvăluirile sunt în mare parte aceleași, doar cuvintele folosite sunt un pic diferite.

Apropo, nu că ar avea mare relevanță pentru comentariu, dar cred că am văzut una dintre cele incompetente puneri în scenă ale unui act sexual.

Și nu, nu este vorba despre cel la care vă gândiți, ci despre altul.

Eu eram de partea celor care aruncau pungi cu rahat în curtea violatoarei pentru că n-am știut cum să reacționez altfel, mai ales că filmul este bazat pe fapte reale.

Din punctul meu de vedere, orice producție cu un asemenea subiect ar trebui să se termine în 5 minute, cu culpabilul lapidat fără alte discuții.

 

🏆 May december – Verdict 👍 sau 👎?

Nu am înțeles rostul acestui film sau ce vrea să transmită pentru că la final nu există nicio concluzie sau vreun îndemn la reflecție proprie.

Că nu ai ce să analizezi, aia este o violatoare. Punct și atât.

Alte cuvinte sunt de prisos, nu există scuze pentru ce a făcut pentru că incapacitatea ei de a-și controla veverița a distrus viața acelui copil.

Și nu doar pe a lui.

Iar direcția în care se duce filmul cu un fir narativ secundar este unul simplist și, nu mă feresc de cuvinte, exploatator.

Nah, oricine și-ar dori să stea nud în mai, nu în decembrie.

Nici nu știu de ce îi coc 3 torturi delicioase, poate pentru că are o atmosferă sumbră și tenebroasă și interpretările actoricești sunt decente, dar mai mult de atât nu merită.

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

YouTube #shorts

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Challengers

Challengers

Am trecut de calificări și am ajuns pe tabloul principal al filmului Challengers, unul care …

2 comments

  1. Poate că l-ai văzut deja, dar dacă nu, să nu ratezi The Holdovers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *