Studiul de animație Laika revine pe marele ecran cu Missing link, a cincea realizare a acestui studio.
După nemaipomenitul film Kubo and the two strings din 2016, Laika ne aduce o nouă producție în dulcele stil specific de stop motion animation, o artă pe care Laika încearcă să o mențină vie într-o lume a filmelor realizate în întregime pe calculator.
Filmul se învârte în jurul a două personaje principale și pornește cu sir Lionel Frost (Hugh Jackman), un aventurier mare amator de creaturi mitice, care bate lumea în lung și în lat pentru a găsi dovezi despre existența acestor făpturi himerice.
Scopul lui principal este acela de a fi acceptat într-un club exclusiv al bărbaților de bărbați, care învârt lumea pe degete și care nu au timp de sentimentalisme.
Respins de nenumărate ori, Lionel nu renunță cu una, cu două, și după primirea unei scrisori care îi promite descoperirea iluzoriului Sasquatch (BigFoot, mai cunoscut), o întinde în USA, convins că acesta este biletul lui de intrate în clubul celor cu cojones atârnând până-n pământ.
Intră în scenă al doilea personaj principal, vestita verigă lipsă, un monstru păros și uriaș care, surpriză mare, nu este deloc o brută, așa cum se așteaptă toți, ci este o ființă inteligentă, cultă, care vorbește și scrie, și care are și o inimă mare.
După uimirea inițială, Lionel află că Link a fost cel care i-a scris, cu speranța că va fi ajutat să ajungă tocmai în munții Himalaya, la verii lui, alte namile, celebrii Yeti, pentru că el este unicul rămas din specia lui și se simte singur în pădurile din USA.
Zis și făcut, cei doi fac echipă și încep o aventură plină de peripeții până la destinația finală pentru că pe urmele lor clubul trimite un asasin nemilos cu scopul de a-l opri pe Lionel să-și ducă la bun sfârșit misiunea.
Nu putea lipsi din amestec și un interes amoros ce ia forma văduvei Adelina (Zoe Saldana), cu care Lionel a efectuat ceva schimburi de nepovestit copiilor.
Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul anilor, Laika ne aduce un film original, nu reboot, nu remake, nu sequel, și Missing link este o producție ce excelează la nivel de animație, deși parcă se pierde un pic din farmecul stop motion animation prin utilizarea unor elemente CGI. S-ar putea ca unii spectatori să nu se împace cu acest stil considerat învechit, dar mie mi se pare că încă mai are potențial.
Păcat că Laika nu primește recunoașterea pe care o merită, și acum sunt de părere că studioul a fost de-a dreptul prădat la drumul mare neprimind Oscarul pentru cea mai bună animație pentru Kubo and the two strings.
Am rămas de-a dreptul șocat văzând că la premieră am fost singurul în sală și la abominații precum filmul al cărui nume nu vreau să îl scriu lumea a dat buluc.
Missing link nu se ridică la nivelul unui Kubo din punct de vedere al farmecului personajelor, dar este un film încântător și amuzant. Link mi-a adus aminte de Drax din Guardians of the galaxy pentru că, deși este o ființă citită și inteligentă, nu reușește să prindă sensul metaforelor și le ia ca atare, generând multiple situații comice în care literalmente face exact ce i se spune, fără a procesa înțelesul efectiv al vorbelor.
Missing link nu duce lipsă nici de aventură și, fără să exagerez, spre final am avut parte de una dintre cele mai tensionate și incitante scene la înălțime (și când zic înălțime, nu glumesc, suntem tocmai în vârful munților Himalaya). Chiar dacă știam că nimic rău nu se va întâmpla, asta nu a știrbit din teroarea generată de acea situație amenințătoare pentru personaje petrecută la înălțimi amețitoare.
Deși o banală aventură la suprafață, Missing link este mai mult de atât, că doar nu ne dădea Laika un simplu film, fără mesaje care să te pună pe gânduri cu privire la problemele integrării într-o societate tot mai departe de normal, la fuga după material și superficialitate, la îndepărtarea implacabilă de valorile care contează și care ne fac oameni și exemplele pot continua.
Poate că astfel de mesaje vor zbura peste capetele celor mici, concentrați la năzbâtiile dolofanului ruginiu Link, dar cu siguranță părinții vor avea ceva de învățat de la film.
Puncte slabe nu prea i-am găsit, poate în afară de intriga cam simplistă și personajele destul de unidimensionale, dar compensează prin șarmul protagoniștilor și prin vizualul excelent.
Nota 8.
(4 / 5)Trailer: