Missing

MissingÎn caz că nu v-ați săturat de ecrane de tot felul, înseamnă că sunteți pregătiți pentru Missing.

Este un film desfășurat pe sistem geometric, cu pătrate și dreptunghiuri specifice aplicațiilor.

 

🎬 Missing – Premisă

A picat marea fericire pe capul lui June (Storm Reid – The invisible man), o adolescentă care-și duce viața între FaceTime și Siri.

Familia ei se ușchește într-o escapadă romantică, lăsând-o singură acasă să păzească moșia.

Ei aș, de unde atâta pază, că-i rost de petrecere.

După obligatoriul montaj cu toate distracțiile alcoolice care au loc la asemenea bairamuri este cazul pentru o rimă sinistră.

Frunză verde, sticlă goală,

Situația devine tare nasoală.

Asta pentru că June se duce să-și ridice familia de la aeroport, doar că ridică dacă ai pe cine.

De aici și titlul filmului, Missing.

Astfel June se pune pe căutat indicii să afle ce s-a întâmplat cu dispăruții.

Și cum o face în această perioadă a lipsei totale de intimitate?

Răscolind conturile sociale, de email și etc., că le știți și voi prea bine.

 

💭 Missing – Comentariu

Nu prea știu ce să mai comentez în plus la acest film față de ce am debitat la Searching, un film apărut în 2018 cu John Cho în rol principal care-și căută fata. Acest Missing este un fel de continuare spirituală a tăticului Searching, așchia nesărind departe de trunchi.

Sunt două producții absolut identice din punct de vedere al structurii constructive, adică nu facem altceva decât să căscăm gura la un ecran de laptop.

Acolo se desfășoară toată acțiunea, cu June plasată în fața gadgetului electronic încercând să deslușească misterul dispariției.

Cum ideea pe care se bazează ambele filme a venit din mintea acelorași doi autori (Aneesh Chaganty și Sev Ohanian), este clar că scenariile seamănă ca două picături de apă.

Astfel, ca originalitate, Searching iese câștigător pentru că la momentul respectiv acest tip de found footage nu mai fusese făcut.

Sau nu am mai văzut eu.

În schimb, Missing în mod clar, în opinia mea, este mult mai intens ca poveste pentru că are foarte multe răsturnări de situație și firul narativ este chiar imprevizibil pe alocuri.

Sunt atât de multe surprize dezvăluite în urma investigațiilor întreprinse de June prin diverse conturi încât la un moment ele vin grămadă peste tine.

Fix ca avertismentele că ai o parolă slabă și tot trebuie să mai adaugi o majusculă, o cifră sau un semn special până scapi de gardianul digital care te tot sâcâie.

Missing

 

Uneori devine destul de aglomerat ecranul pe care îl urmăream înmărmurit, așteptând detonarea următoarei bombe, dar asta și pentru că aplicațiile folosite îmi erau destul de străine.

Missing este un film destinat mai mult utilizatorilor ecosistemului digital Apple, pentru că peste tot erau prezente aplicații și dispozitive aparținând Mărului Mușcat.

Dacă era pe bază de Android poate că eram mai conectat la film, așa trebuia să ghicesc sau să mă prind singur la ce erau bune diversele aplicații utilizate.

Pe cât de alert și intens este filmul, deoarece dispariția este învăluită într-o negură de mister, pe atât de neinteligent (să nu zic direct prostesc) se comportă uneori personajul principal.

Aici am avut cea mai mare problemă cu Missing, construcția cerebrală a eroinei, o construcție cam haotică.

Uneori lua niște decizii de merita premiu cu coroniță, alteori nu vedea sau nu se prindea de ceva evident, chiar dacă acel ceva aproape că o împungea în ochi.

Deși nu îmi stă în fire, m-am scăpat pe mine de câteva ori în timpul filmului, verbal desigur, boscorodind în barbă și admonestând-o pe June că n-o duce capul să-și dea seama de niște chestii banale.

Însă am și înțeles (parțial) această direcție, dacă totul ar fi mers ca pe roate, Missing s-ar fi gătat în maximum 60 de minute.

Dar a trebuit să pomenesc hiba asta, că am rămas perplex la unele scene necognitive.

Mă mir că am reușit să nu dau în vileag vreun CVV să rămâneți cu cardul golit de surprize pentru că filmul colcăie de twisturi.

Unele m-au luat prin surprindere, chiar nu mă așteptam, și pentru asta merită aplauze că m-a prins pe picior greșit.

Altele însă sunt prea transparente, dar nu într-atât încât să introducă vreun virus distructiv în ustensilele astea electronice de a căror bună funcționare ne poate depinde chiar viața.

 

🏆 Missing – Verdict

Nu prea mai are rost să o lungesc, că mi se termină bateria laptopului, dacă v-a plăcut Searching, atunci cu siguranță veți îngurgita pe nerăsuflate și Missing.

Filmul pare atât o reclamă grosolană la anumite mărci și branduri, cât și o introspecție extinsă în mintea tineretului actual care nu mai percepe existența fără îngrămădeala de pixeli din buzunar.

Cu cât suntem mai apropiați la nivel comunicativ, cu atât parcă suntem mai detașați emoțional și, de multe ori, lipsiți de răbdare și panicarzi din cale afară.

Chiar dacă filmul este fix ca Searching, cu toate astea mi-a plăcut pentru că trece la o versiune superioară în ceea ce privește complexitatea poveștii, așa că-i trimit 8 dolari prin Venmo.

Oare următorul din serie va fi cumva Finding?

La final, țin să mulțumesc Ralucăi Zamfir de la Ran Communication pentru invitația oferită pentru vizionarea de gală a acestui film.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Recenzie YouTube:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Sleeping dogs

Sleeping dogs

Să fie Sleeping dogs un motiv de mândrie națională? Adică a românilor, deoarece este o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *