După multiple amânări, poate prea multe pentru un asemenea film, Morbius și-a luat în sfârșit zborul pe marile ecrane și încearcă să extindă universul…. pfff, nici nu mai știu cum să-i zic, corcitura Disney+Sony.
🎬 Premisă
Filmul este pe bază de boală sangvină, iar personajul principal este Michael Morbius (Jared Leto – House of Gucci) care de mic copil se zbate între viață și moarte din cauza unei betegii incurabile.
Dar măcar nu suferă singur, și Milo (Matt Smith – Last night in Soho), prietenul lui cel mai bun, trebuie să folosească o pereche de cârje pentru a-și susține trupul firav.
Morbius este însă un geniu într-ale mestecatului în hemoglobină și vrea să găsească un leac cu orice preț, că știe că nisipul din clepsidra digitală este pe terminate.
Și iată că liliacul, nu, nu floarea frumos mirositoare, ci zburătoarea care ne aduce fel și fel de boli, este bun și el la ceva, oferind soluția salvatoare lui Morbius.
Ce să mai trag de timp, că mi se ofilește violetu-n vază, Morbius se vaccinează cu niscai sânge vampiresc și în el se scoală un mic Dracula cu un chef nestăvilit de supt dulceața roșie care ne curge prin vene.
Cum va gestiona Morbius această situație? Va reuși să-și suprime poftele sau pompele funebre vor avea mult de muncă? Răspunsul îl găsiți în film.
💭 Comentariu
Oameni buni, nu știu cum să o zic mai elegant să nu mă trezesc brusc pălmuit, dar Morbius are dantura știrbă de tot, iar colții scenariului sunt hodorogiți, n-au putere să se înfigă nici măcar într-o bucă figurativă.
Serios? Atâtea minți luminate la Hollywood și tot ce au putut concepe a fost o poveste banală demnă de-o compunere de clase primare? Că mai simplu de atât nu cred că se putea.
Practic în film, dacă dau la o parte toate briz-briz-urile menite să ne fure ochii, avem o ciondăneală copilărească între doi indivizi cu viziuni diferite asupra unui anume subiect.
Ăștia de la Sony, în ultima vreme când sunt lăsați de capul lor să facă filme cu supereroi, nu se sinchisesc prea mult cu dezvoltarea personajelor, se trece foarte repede peste acest aspect important.
Ca atare, nu prea există logică în evoluția complet diferită a două personaje care din copilărie până în prezent au împărtășit aceleași idealuri. De ce unul o dă pe Jedi și altul pe Vader, naiba știe? Că așa vrea scenariul.
Dacă din poveste nu prea am avut ce alege, am zis că măcar o să fiu distrat, fără prea multe pretenții cerebrale, pe partea de acțiune.
Ferească sfântul de așa ceva, că am prea multe ifose-n cap de cer așa ceva de la film.
De ce mama dracului nu se inspiră și ăștia din Deadpool și de ce nu fac filme cu rating R?
Bă băieți, se uită lumea și la filme mature și se fac bani buni dacă veniți cu un spectacol pe cinste.
După ce m-am enervat la cele 2 Venom că n-arată nimic violent pe măsura potențialului respectivelor personaje, aici deja bariera răbdării mi-a fost spulberată de imbecilitatea scenelor de acțiune.
De fapt, care scene de acțiune? Că tot ce am putut distinge a fost cum 2 dâre diferit colorate se bumbăcesc cu viteză supersonică. Și cam atât.
Știți cum arată o pictură de Picasso de te uiți la ea și nu pricepi o boabă din ce a vrut autorul să transmită? Ei bine, acum imaginați-vă astfel de picturi în mișcare mânjite cu niște efecte de Photoshop și întregul ecran se transformă într-un vârtej de dâre multicolore și distorsionate din care pricepe drace ceva dacă poți.
Filmul se folosește de efectul pe care eu îl numesc porno japonez, în loc să arătăm acțiunea în toată splendoarea ei brutală, hai să hașurăm tot de nu mai știi dacă protagonistul o dă vânjos sau o ia cu stoicism. Este praf și pulbere pe partea de editare și coregrafie a luptelor. Mult fum pentru nimic.
Las-o mă dracului de audiență universală, ai film cu vampiri de-o forță distructivă greu de imaginat, apoi comportă-te ca atare și trântește niște secvențe grosolane de-o bestialitate numai bună să aducă onoare respectivelor personaje, nu o tot da pe după plopul lui PG13, că nu mai ține șmecheria.
Cum să ai tupeu să ieși în lume cu un film cu vampiri fără sânge, fără o inimă smulsă, fără membre zburătoare, ci doar niște mișcări bruște de cameră cu obiectul fixat pe pereți tocmai în momentele de maximă intensitate?
Măcar pot să apreciez la Morbius faptul că încearcă să fie serios, nu are decât vreo 2 glume (din care una este în trailer, alta chiar amuzantă) și în rest se concentrează pe-o atmosferă sumbră, întunecată, panicată chiar, și ar fi putut fi de-a dreptul macabră dacă producătorii aveau sânge-n instalație să-l facă așa cum trebuie, adică nerecomandat minorilor.
Ah, și pentru cei mai tineri, filmul aduce un omagiu lui F.W. Murnau, regizorul lui Nosferatu, film din 1922 care face centenarul în același an cu lansarea lui Morbius. Chapeaux!!!
🏆 Verdict
Am avut așteptări mult prea mari, nici eu nu știu de ce, de la acest Morbius care nu-i decât o frântură de film, așa l-am simțit, fără final, doar o introducere firavă în scenă a unui personaj într-un univers vast în care urmează să-și găsească locul.
Faptul că scenele cele mai interesante sunt cele de după final spune multe despre experiența pe care am avut-o cu acest film. Și nici măcar acele 2 scene din timpul genericului n-au logică dacă te apuci să le diseci, dar oricum sunt mai captivante decât tot filmul. Este haotic de tot scenariul, nu face nimic bine.
Ca un mic spoiler, nu vă lăsați păcăliți de faptul că numele lui Michael Keaton apare în distribuție imediat după Jared Leto, dând impresia că ar juca un rol major în film.
Se pare că Sony nu se pricepe la filme cu supereroi dacă nu-l are pe Spider-Man în prim-plan, Morbius fiind un alt eșec în grămada tot mai mare de rateuri.
Nu mi-a plăcut deloc Morbius și sunt zgârcit, cu greu îi dau să-mi sugă 4 fiole de sânge.

Buna ziua, va multumesc frumos pentru articol si toate detaliile date. Legat de subiect si articol am vazut o parte din ideea principala pe alt site si de acolo am reusit sa caut mai multe informatii si am dat de articolul dumneavoastra. Va multumesc inca o data pentru detaliile aditionale aduse in articol!