My big fat greek wedding

My big fat greek wedding Yah sas prieteni, este timpul pentru un scurt periplu elen odată cu My big fat greek wedding.

Trebuie să fac pregătirile necesare că urmează să apară partea a treia.

 

🎬 My big fat greek wedding – Premisă

Deși o cheamă Fotoula, o să îi zicem Toula să nu iasă scandal peiorativ.

Ea este o tânără americană cu origini elene. Se învârte în jurul vârstei de 30 de ani și încă nu-i măritată, ceea ce reprezintă un mic dezastru pentru familia ei.

Dar Toula (Nia Vardalos) are alte preocupări, vrea să își completeze educația spre disperarea tatălui Gus (Michael Constantine) care nu vede cu ochi buni o femeie cu carte.

El ar prefera-o pe Toula cu un grec vârtos drept soț care să o ajute să toarne plozi la foc automat.

De parcă n-ar fi fost de ajuns pofta fetei de a îngurgita învățătură, ea pune ochii pe Ian (John Corbett – Volcano), jale și amar, un bărbat non grec.

Și cutezanța impertinentă a fiicei de a aduce un străin în casă detonează bomba.

 

💭 My big fat greek wedding – Comentariu 🍿

Nu-i prima oară când urmăresc acest film, dar a trebuit să-mi reîmprospătez memoria pentru a comenta pe seama lui.

Scenariul este semnat de cea care o interpretează pe Toula, iar printre producători se numără și Tom Hanks care a văzut ceva în acest film.

Și a avut ochi buni deoarece pelicula este una amuzantă prin modul în care portretizează spiritul înflăcărat al grecilor.

Când vine vorba de familie, avem de-a face cu una incredibil de exuberantă care mitraliază la foc automat replici fâșnețe și vorbe de duh. Dar, mai ales, critici acide la adresa tuturor.

Și dacă ținem cont că neamul este unul suficient de numeros pentru a invada cu succes o țară mai mică, deja vă faceți o idee despre haosul titanic din casa Portokalos.

Nu am reținut să existe vreo avalanșă de dume colosal de ilare, dar schimburile rapide de replici hâtre într-o engleză cu mult accent și pe un ton răstit au asigurat un permanent zâmbet pe fața mea.

Sunt, însă, două poante mari și late care sunt repetate destul de des dar care, culmea, nu își pierd din savoare.

Din contră, devin tot mai amuzante pentru că de fiecare dată duma finală adaugă ceva suplimentar care construiește încă un etaj de umor peste cel anterior.

Una-i bazată pe deja celebrul Windex, iar cealaltă profită de diferența lingvistică dintre cele două tabere.

My big fat greek wedding

 

Deși filmul este unul eminamente concentrat pe conceptul de familie așa cum este văzut el de cultura greacă, nu este deloc greu să ne regăsim în acel neam.

Or fi ei eleni la rădăcină, dar părinții Toulei sunt universali.

Sunt căpoși din cale afară, închistați în niște percepte învechite, aici chiar antice aș putea spune în ceea ce privește rolul femeii în societate, și reticenți în a accepta schimbarea.

Povestea romantică este una clasică, una care acum ar fi înfierată de feministele înrăite care văd ceva denigrator în așa ceva.

Toula este la început o rățușcă urâtă, o femeie șleampătă și searbădă, dar întâlnirea cu Prințul Făt-Frumos o schimbă radical, devenind Ileana Cosânzeana.

Sună ca un basm misogin, dar să n-aud comentarii, povestea este scrisă de o femeie care n-a văzut nimic în neregulă cu găsirea iubirii adevărate.

Ba chiar aș putea spune că există și mult modernism în scenariu deoarece Toula este și o persoană inteligentă, ahtiată după educație, care vrea să învețe mult pentru a-și face un rost propriu și a nu mai depinde de alții.

Deci este un personaj puternic dar care, în același timp, își dorește și afecțiune din partea cuiva iubit, tandru și drăgăstos.

 

🏆 My big fat greek wedding – Verdict 👍 sau 👎

N-am râs cu gura până la urechi la acest film, dar m-am simțit bine, ca făcând parte dintre cei de-ai casei, un membru al familiei.

Asta și pentru că personajele sunt carismatice și joviale, chit că uneori se uită la tine de parcă le datorezi bani din secolul trecut sau au niște idee perimate despre societate pe care nu se sfiesc să și le etaleze.

Dincolo de aspectul comic, filmul are și un mesaj împăciuitor, rostit clar și răspicat, despre necesitatea de a trece peste diferențele de orice fel, culturale, lingvistice, etnice, și a ne înțelege unii pe alții și a accepta că nu toți suntem la fel.

Și tocmai pentru că personajele mi-s tare dragi și mi s-au lipit rapid de inima din piept, am decis să le întind 8 ramuri de măslin ca simbol al păcii, că asta mi-ar mai lipsi, să intru în gura lor.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Bridget Jones: Mad about the boy

Bridget Jones: Mad about the boy

Am mers la Bridget Jones: Mad about the boy fără să fi văzut cele trei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *