Nea Mărin miliardar

Nea Mărin miliardarAm scos de la naftalină acest film, Nea Mărin miliardar, pentru că este o zi specială și am zis să nu vin cu mâna goală la petrecere, așa că am umplut papornița cu câteva cuvinte despre el.

 

🎬 Nea Mărin miliardar – Premisă

În acest film Amza Pellea este nea Mărin a lu` Juvete, un oltean get beget care ajunge la mare.

Din ce motive? Greu de spus, că scenariul este ambiguu, probabil să se hodine o țâră după atâta trudă ostenitoare la câmp.

Ei aș, de unde atâta distracție?

Asta pentru că niște mafioți, de fapt chiar două bande rivale, vor să-l ușureze pe miliardarul Marlon Juvett (tot Amza Pellea) de niște gologani.

Pentru asta, ei o răpesc pe fiica acestuia, Samantha, și stabilesc locul de întâlnire pentru schimb fix în hotelul în care a poposit și nea Mărin.

Hait belea mare, că nea Mărin și mister Marlon se tot încurcă între ei (că zici că-s gemeni) și fac în permanență schimb de genți diplomat, una cu praz, brânză și ceapă, alta cu dolari.

Iar din amestecăturile astea a luat naștere cel mai vizionat film românesc al tuturor timpurilor. Dacă este să dăm crezare laudelor comuniste.

 

💭 Nea Mărin miliardar – Comentariu

Lansat în 1979 și regizat de marele Sergiu Nicolaescu, Nea Mărin miliardar încă din start naște o senzație de film american din acea perioadă.

De la muzica specifică până la împrumuturile nerușinate de idei și personaje, pelicula noastră zici că vine de la Hollywood.

Oare să îi iert faptul că, la fel ca plagiatorul Lucian Bode, a „uitat‟ să treacă în subsol citatele, adică personajele, luate de pe la alții?

Că n-ai cum să-l ratezi pe regretatul Puiu Călinescu (de fapt, mai toți sunt regretați) în rolul unui Colombo autohton, de la gestică la parpalac.

Dacă tot sunt la capitolul tăvăleală critică, trebuie să menționez și ambiția destul de mare la acea vreme de a veni cu același actor în dublu rol și, uneori, prezent în aceeași scenă în ambele ipostaze.

Asta a generat o scenă de toată jena din punct de vedere tehnic, de-a dreptul ridicolă, dar scuzabilă având în vedere posibilitățile de atunci la acest capitol.

Ah, și finalul este parcă prea prostesc și copilăresc, glazurând absurdul cu prea mult haos.

Dar în rest Nea Mărin miliardar este o comedie de excepție la care am râs și acum, după ce am revăzut-o a nu știu câta oară.

Și asta datorită geniului comic al lui Amza Pellea care face din nea Mărin un personaj antologic.

Vorba oltenească plină de regionalisme fermecătoare generează hohote isterice de râs.

N-ai cum să rămâi constipat facial la auzul diverselor replici neaoșe amuzante sau a multiplelor jocuri de cuvinte bazate pe confuzia dintre cuvintele cu înțelesuri diferite în română și engleză.

Însă nu doar acest aspect te umflă de râs, ci și grimasele și expresiile contorsionate ale lui Amza Pellea, dar și ale altor actori legendari, când sunt puși în ipostaze care de care mai jenante și rușinoase.

De asemenea, și conflictul ideologic dintre țăranul autentic, învățat cu munca, onestitatea și cu pudismul, și modernismul neobrăzat și despuiat de haine generează, la rându-i, o groază de secvențe amuzante.

Nea Mărin miliardar

 

Într-adevăr, unele scene aduc aminte în mod grosolan și evident de scheciurile lui Benny Hill, iar efectele sonore exagerate zici că-s luate din producțiile chinezești cu arte marțiale.

Inspirația este uneori sinonimă cu furtul, dar hei, se practică la greu în zilele noastre la case și mai mari, așa că nu am de ce să condamn filmul pentru asta.

Ce împiedică pelicula lui Nicolaescu pentru a fi celebră la nivel mondial, precum Dacii, este limbajul specific oltenesc, toate acele construcții verbale fistichii nu au cum să fie înțelese de un străin, indiferent de modul în care sunt traduse.

Asta pentru că sunt adânc înrădăcinate în cultura noastră și trebuie să fii parte din ea pentru a-ți da seama la ce se referă anumite ziceri și cimilituri.

Nu lipsesc și câteva scene de acțiune motorizată, cam șubrede, dar pentru un film de comedie merg la fix, că vorbim despre Nea Mărin miliardar, nu despre Mission impossible.

Se pare că filmul a reușit să păcălească și cenzura comunistă pentru că sunt prezente niscai cadre mai libidinoase și sexiste, dar probabil pe atunci ideea era să nu dai în Tovarășul Conducător Mult Iubit al Țării.

Așa, o bucă mai cărnoasă sau un sân mai dezgolit, treacă meargă, nu supărau pe nimeni.

În ceea ce privește actoria, văleleu, sunt mai mulți monștri sacri din domeniu decât hectare plantate cu praz în Oltenia.

Numai dacă le înșir și am nevoie de câteva guri de aer să nu mă sufoc.

În afară de cele două nume pomenite deja, în Nea Mărin miliardar mai apar Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Stela Popescu, Ștefan Bănică, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Colea Răutu, Vladimir Găitan sau Vasilica Tastaman.

Practic, aproape toată lumea bună a actoriei românești din acele vremuri.

Din nefericire, toți au părăsit acest pământ, îndreptându-se spre tărâmuri mai bune.

 

🏆 Nea Mărin miliardar – Verdict

Trebuie să recunosc că acum, la final de 2022, Nea Mărin miliardar nu se mai ține bine la capitolul tehnic.

Sunt evidente anumite erori de continuitate sau trucuri amatoricești de cameră pentru a ascunde dublura lui Amza Pellea.

Dar la naiba, astea pălesc pe lângă scenariul foarte amuzant, previzibil, dar eficient când vine vorba de a genera râsete incontrolabile.

Sunt unele glume repetate cam mult, dar cu greu își pierd savoarea.

Plus că atâtea nume mari prezente pe afiș aduc un farmec suplimentar acestei producții ușurele care a avut unic scop să ne binedispună.

Recomand din suflet acest film, nu lăsați tineretul de azi să aibă impresia că nea Mărin este cel de pe Antena 3 care îi face zile amare lui Liviu Vârciu.

Amza Pellea este nea Mărin, unic, inegalabil și neînlocuibil.

Mă sună de la recepție că îmi vine room-service-ul cu 9 fire de praz, așa că vă las în compania acestui film legendar din panoplia cinematografiei românești.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Beetlejuice

Beetlejuice

O altă proprietate intelectuală este sculată din morți în 2024, Beetlejuice, așa că am primit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *