Nesokrushimyy

M-a lovit cheful de filme cu tancuri și dădui peste rusnacul Nesokrushimyy (Tankers sau Indestructible), un film din 2018 care se ocupă de Al Doilea Război Mondial și care bagă în centrul atenției un echipaj de tanc nevoit să se ia la trântă cu câinii fasciști care vin năvală să le bea vodca și să le ocupe pustietate de țară.

Omul cu vipușca în această echipă este Konovalov, un reprezentant al armatei cam indisciplinat, care este foarte încăpățânat, mândru peste măsură și cu o reputație deloc bună, fapt ce îi determină pe ceilalți să fugă care încotro, chiar în fundul gol în mijlocul câmpului de luptă, numai să nu fie aleși să facă parte din echipa lui pentru că, de cele mai multe ori, asta înseamnă o condamnare la moarte.

Și căpeteniile cu multe tinichele la piept cunosc acest fapt, că nen-tu Konovalov are neuronii cam hodorogiți și face cam ce-l taie capul, dar fiind și el cu multe trese cusute pe uniformă, nu prea îl pot trimite să șteargă praful pe la vreo curte marțială.

Așa că după o nouă nefăcută îl procopsesc pe om cu un tanc nou și un echipaj numai bun de aruncat în luptă. Când zic tanc nou, mint cu desăvârșite, pentru că vorbim despre o janghină de ultimă speță, un hârb pescuit din cimitirul tancurilor care nici măcar nu funcționează, dar Konovalov este nevoit să se descurce cu ce are la îndemână.

Dacă tot vreți un film bun cu tancuri, recomandarea mea este o producție tot rusească și tot din 2018, T-34, pentru că Nesokrushimyy nu prea mi-a lăsat un gust plăcut după vizionarea lui. Pare un film destul de ieftin pentru că mare parte din el are loc într-un imens atelier de reparat tancuri în aer liber în mijlocul pădurii unde, deopotrivă, sunt puse la cale planuri de atac și sunt căutate cu înfrigurare piese de schimb pentru tancurile hodorogite care sunt trase pe linie moartă.

Multă vreme am asistat la încercările personajelor de a pune pe șenile această conservă metalică, iar acțiunea este sporadică și nu prea spectaculoasă, nu arată atât de apetisant din punct de vedere vizual precum cea din T-34.

Aparent filmul este bazat pe fapte reale, dar am ceva îndoieli cu privire la realismul filmului pentru că sunt cam greu de înghițit pilulele propagandistice servite cu mărinimie de ruși, mai înțeleg exagerările de rigoare pentru a-ți ridica în slăvi fârtații, dar nici în halul ăsta. Unii sunt prea lunetiști, alții prea orbi când vine vorba de tras cu tancul.

Sunt 2-3 secvențe de acțiune de război care scot la iveală un pic de adrenalină, dar în rest povestea trenează într-un singur loc și încurcă ițele cu o dramă personală inutilă, ce nu își avea rostul într-un asemenea film. Cu toate astea, deși avem drama de rigoare și se mai și moare, emoția lipsește din Nesokrushimyy, nu prea am avut momente care să necesită o umbrelă deasupra nasului, să nu mi se ude buzișoarele, pentru că filmul nici nu încearcă să mă gâdile pe la pleoape cu niscai pene de plânsete.

Am avut un singur moment de oftat când am fost nevoit să pun pauză filmului și să caut în dicționar ce înseamnă un anumit cuvânt și după ce am aflat, mi-am zis: Nasol băieți, ați dat de dracu!!!

Pentru un film de acest gen Nesokrushimyy este prea liniștit, nu am simțit nebunia sublimă și dezorganizarea mortală specifice unui asemenea răboi, parcă totul părea o simulare, un exercițiu înainte să înceapă adevărata acțiune și asta m-a cam dezamăgit.

Sunt ceva cadre cu violență tipică de răzbel, dar nu îndeajuns pentru a simți ororile inimaginabile cauzate de o astfel de conflagrație, filmul se concentrează, culmea, mai mult pe aspecte ce nu au legătură cu războiul.

Povestea nu este suficient de dezvoltată să justifice un film, nu are nici măcar 90 de minute, poate că faptul real la baza căruia a stat Nesokrushimyy este impresionant, dar nu este atât de ieșit din comun încât să fie construit în jurul lui un film captivant.

T-34 este un film mult superior lui Nesokrushimyy din toate punctele de vedere, așa că, sincer, nu pot să vă recomand să urmăriți producția de față căreia îi dau un 5.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Alte filme cu tancuri:

Recenzie Fury

Recenzie T-34

About admin

Check Also

Starship troopers

Starship troopers

Nu știu dacă poate fi considerat chiar un clasic, dar mi s-a năzărit să revăd …

3 comments

  1. Salut! Un alt film rusesc recent cu tancuri destul de ok este Tanki (2018) (are sub in romana) si un film de razboi promitator Rzhev (2019) (momentan doar in rusa are subtitrare) care prezinta un fragment din Bataliile de la Rjev din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, seria de batalii numita „masina de tocat carne de la Rjev” datorita numarului urias de victime din timpul luptelor.

    • Mersi de propuneri, pe lângă cel de față, am mai văzut T-34 și Belyy tigr. O să le caut și pe astea. Pe listă mai am Battle for Sevastopol și cu greu am găsit Avgust vosmogo.

      • Am presimtirea ca cele doua filme de pe lista ta (Battle for Sevastopol si Avgust vosmogo) vor fi pe masura placului tau (eu le-am vazut deja, mai ales al doilea film mi-a lasat o impresie buna avand scene spectaculoase de tehnica militara de razboi) si as mai adauga din acest punct de vedere si Spasti Leningrad (2019) !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *