News of the world

News of the world ne duce într-o perioadă în care nu existau Internet, Facebook, Instagram și alte platforme sociale, așa că rudele de departe nu aveau de unde ști că ne-am luat geantă scumpă falsă sau că am găsit bani de-un litru de combustibil să scoatem bemveul second hand din garaj. Și, mai ales, habar n-aveau ce mâncăm.

În 1870, la ani buni după terminarea Războiului Civil, căpitanul Kidd (Tom Hanks – The green mile, Forrest Gump) călătorește prin State având o misiune ciudată pentru noi, aceea de a citi celor din cele mai izolate colțuri știrile din lume, să mai afle și ei ce se petrece în măreața lor țară, și nu numai. Cum distanțele sunt lungi și caii cam gloabe, Kidd pierde destul de mult timp pe drum, departe de soția sa.

Într-una din peregrinările sale dă peste Johanna, o puștoaică blondă, de obârșie nemțească, dar care a fost șutită de mică de indienii Kiowa, care acum a rămas singură pe lume. Neavând alternativă și cum inima nu-l lasă să plece, părăsind-o pe Johanna în pustietate, Kidd își ia asupra lui sarcina de a o duce pe aceasta la mama naibii-n praznic, la rudele ei nemțești.

Și de aici filmul ne prezintă aventurile celor doi pe drumurile prăfuite pline de pericole pentru că la tot pasul se întâlnesc cu fel și fel de idioți cu un IQ mai redus decât al unei râme pe timp de secetă. Așadar, Kidd și Johanna trec prin multiple peripeții care le amenință viața, asta în timp ce între ei se formează o relație puternică, deși nu se înțeleg deloc unul pe celălalt, el nu bunghește deloc dialectul Kiowa, iar ea habar n-are o boabă de engleză.

Dar filmul ne demonstrează că oamenii sunt uniți sentimental prin fapte, nu prin vorbe, nu contează ce cuvinte rostogolești pe limbă, contează ce faci atunci când situația cere intervenția ta.

News of the world este un film molcom, în asentimentul timpurilor, nu se grăbește nicăieri, ne prezintă o poveste simplă, dar cu mult tâlc, nimic original, nu vrea să spargă vreo barieră cinematografică, să acceadă la vreun statut de piatră de căpătâi, dar este un film foarte bine făcut, cu personaje lipicioase, de a căror soartă îți pasă foarte repede, dovadă a unui scenariu care știe cum să apeleze la coarda sensibilă a spectatorului.

Este o dramă nu foarte exagerată, să nu vă închipuiți cine știe ce monstruozități, dar are suficientă tragedie încât să te întristeze, dar compensează cu aventurile palpitante prin care trec cele două personaje îndrăgite. Nu este deloc violent, dar conține ceva secvențe mai greu de digerat de către persoanele sensibile.

Pe mine, unul, m-a relaxat, nici nu mi se părea că urmăresc un film, ci aveam impresia că sunt dus în mijlocul acelei perioade, parcă simțeam cum îmi intră colbu-n gură și mirosul de bălegar prin nări, atât de fain este realizat News of the world.

Nu vrea să împingă în față vreo agendă socială, deși atinge în treacăt anumite subiecte sensibile, dar o face într-un mod natural, nu se simte nimic forțat sau învinovățitor, fapt ce reprezintă o gură de aer proaspăt de la Hollywood care în ultima vreme ne-a bombardat cu tot felul de filme denigratoare.

Știind cine regizează filmul, Paul Greengrass (Jason Bourne), m-am temut că o să mă ia durerea de cap cu o acțiune zdruncinată, filmată în stilul „shaky cam‟ cu care ne-a obișnuit. Din fericire, camera este statică și imaginea este fluentă, astfel m-am putut delecta în liniște cu peisaje senzaționale, încă virgine și neîntinate de mâna industrializării. Doar pentru sălbăticia din film cu care mi-am clătit ochii, și tot au meritat cele aproape 2 ore de urmărit News of the world.

Ritmul este lent, parcă totuși prea lent, dar acțiunea nu, mereu se întâmplă câte ceva prin preajma celor doi, filmul pare o baladă lirică ecranizată plină de suflet, cu o relație între personaje care face toți banii, ce mi-a adus aminte de legătura indestructibilă din The man from nowhere.

Tom Hanks este minunat într-un rol atipic, nu a atacat multe asemenea partituri, iar nou-venita Helena Zengel, de doar 12 ani, joacă excelent un rol greu, fiind nevoită să învețe replici într-un dialect rar. Ambele personaje au de înfruntat demoni interiori, dar trebuie să facă față și celor care îi înconjoară.

Deși este destul de previzibil și nu inovează mare lucru, mi-a plăcut News of the world, este un film numai bun de evadat pentru câteva ore într-o altă lume, astfel încât m-a convins să-i cumpăr 8 ziare.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The mummy

The mummy

Dacă tot a fost nebunia cu nisipul saharian am zis că-i cazul să revăd The …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *