Nocebo

NoceboPRI 053

Nocebo mi-a atras atenția datorită distribuției destul de cunoscute: Eva Green (Dumbo) și Mark Strong (1917).

N-a stricat nici faptul că este o co-producție stranie, Irlanda + Filipine = Love, suficient pentru a-mi trezi curiozitatea.

 

🎬 Nocebo – Premisă

O duduie are o întâlnire nefericită cu o potaie jegoasă care îi transmite o boală stranie, de nici cel mai capabil doctor nu este în stare să i-o diagnosticheze.

Lunile trec, iar starea ei de sănătate se destramă.

Când hop, se trezește la ușă cu o filipineză, un ajutor de nădejde care începe să o oblojească pe cucoană cu fel și fel de remedii tradiționale care îi ameliorează starea.

 

💭 Nocebo – Comentariu

Producția este una enigmatică, scenariul te aruncă într-un limbo cerebral din care trebuie să găsești singur ieșirea pentru că toată povestea este învăluită într-o ceață densă.

Știi că la mijloc este necurat, asta nu este nicio surpriză, dar misterul apare în momentul în care trebuie să te decizi care-i adevărul.

Parte dramă psihologică (aici este contribuția irlandeză), parte thriller supranatural (via folclor filipinez), Nocebo este un amestec interesant de genuri care dă naștere unui film destul de ambiguu și bizar.

Asta până în momentul final destinat explicațiilor.

Nocebo

 

Să mă joc un pic cu titlul filmului, No` ce bou fusei că nu m-am prins mai repede de twist.

Este foarte simplu, dar scenariul este atât de complicat și ocolitor încât te face să macini fel și fel de teorii și să pui pe foc o grămadă de rețete conspiraționiste, sperând că din cenușa lor va renaște cea corectă.

Că-s fantome, că-i țăcăneală, că-i Alzheimer, că-i vrăjitorie, Nocebo te terfelește prin toate aceste idei și vă urez succes în a afla răspunsul câștigător înainte să vă expire timpul.

Are o anumită savoare specifică filmelor de groază din acea zonă asiatică, ba mie mi-a adus aminte de seria Siccîn (cea turcească) pentru că o ia în direcții total neașteptate, deși trebuia să le anticipez.

Aș putea divulga care sunt mesajele de bază transmise de către Nocebo, dar ele sunt în strânsă legătură cu motivația unui personaj și nu vreau să-mi umpleți frigiderul cu carne că și așa este plin de sărbători.

 

🏆 Nocebo – Verdict

Nu pot spune că este un film foarte reușit, se scaldă prea mult în ambiguitate și finalul este cam nesatisfăcător pentru că se pune pe povestit toată tărășenia, că altfel n-ai cum să deslușești șmecheria.

Aviz sensibililor care stau prost cu tensiunea când văd animale chinuite, Nocebo iese în evidență cu câteva scene greu de suportat, mai ales unele canine.

Însă nici nu mi-a displăcut, l-am găsit decent pe partea de secrete, dar cam șchiop cu dezvăluirea finală.

Să rămân în ton cu meseria bolnavei jucată de Eva Green, mă duc să cumpăr 6 țoale de firmă la suprapreț, că nah, fițele costă.

3 out of 5 stars (3 / 5)

YouTube #shorts:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Dead for a dollar

Dead for a dollar

PRI 057 Iată că încă mai apar filme western și în 2022, unul dintre acestea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *