Nope

NopeCum-necum, am rezistat aproape o lună fără spoilere și iată că acum am văzut Nope, al treilea film regizat de Jordan Peele după Get out și Us.

Dacă vă întrebați de existența spoilerelor în cele ce urmează, răspunsu-i evident: Nope.

Gata cu glumele proaste, să încălecăm pe-o șa să vedem ce-i cu acest film.

 

🎬 Premisă

Astea fiind zise, să trecem la lecția de istorie pentru că iată apare în zare, călare, OJ (Daniel Kaluuya – Judas and the Black Messiah), un fermier cowboy care are în grijă o grămadă de cabaline.

Dar afacerile la Hollywood merg prost, că-i și dresor de animale, așa că este nevoit să-și vândă din herghelie.

Colac peste pupăză, pe deasupra lui, prin nori, se petrec niște ciudățenii dubioase care nu îi dau pace și îi fac ravagii printre animalele pe care le mai are în grijă.

Decis să afle care-i treaba din spatele norilor, OJ o ia de mânecă și pe sor-sa Emerald (Keke Palmer – Hustlers) și se blindează cu tehnică de supraveghere în speranța că va capta o imagine care să-l facă faimos și, mai presus de toate, să-i aducă niște gologani să-l scoată din sărăcie.

 

💭 Comentariu

Jordan Peele merge pe aceeași stradă narativă care i-a adus succes cu precedentele două producții și se prezintă la apel cu un film misterios și al dracului de tenebros.

Misterios, pentru că n-ai idee ce se petrece acolo sus, o fi bărbosul care se apropie de Pământ pentru că-l lasă vederea și nu mai bunghește bine sau vreo farfurie plutitoare n-a plătit rovinieta și se rotește într-o circumferință redusă să nu ia vreo amendă?

Tenebros, pentru că ești băgat în ședință la psihiatru de acest necunoscut, de această atmosferă apăsătoare și, de ce să mint, de anumite sperieturi care vin și pe neașteptate când și când.

Din nefericire, Nope pornește de la o idee excelentă, este destul de surprinzător motorul care ambalează acțiunea, dar ideea nu are suficientă pulpă pentru a fi transformată într-un film de lung metraj care să capteze atenția pe tot parcursul acestuia.

Am primit o bucată zdravănă de lentoare leneșă, sunt multe secvențe trase cu încetinitorul, așa de rar erau replicile livrate, iar camera insista îndelung pe câte un cadru de pomană de la care nu primeai deloc niște revelații iluminatoare.

Parcă se trăgea de timp să ajungem la finalul foarte tensionat care într-adevăr schimbă subit macazul și ritmul de la unul de pas sare instantaneu la cel de galop.

N-o să pomenesc nimic despre partea cea mai cărnoasă din Nope, pentru că ar însemna să intru adânc în teritoriul spoilerelor, dar ceva nu se leagă.

Pe cât de terifiante erau scenele, parcă undeva în adâncul creierului un omuleț trăgea un semnal de alarmă cum că nu au sens anumite chestii. Aș putea spune și cu ce film seamănă dintr-un anume punct de vedere, dar și asta ar însemna să spulber misterul din Nope.

Tot așteptam ca filmul să-mi facă niște semne edificatoare să-mi lămurească nebuloasele, dar Jordan Peele o lasă așa cum a căzut. Ce să mai, la multe dintre dezvăluiri urlam și eu ca personajele: „Nope, n-are cum, Nope, nu se pupă, Nope, n-are logică‟.

Nope

 

Și editarea am găsit-o prea stranie, scenele erau tăiate atunci când se apropia momentul culminant, parcă mă uitam la un „forno fără putut‟, asta era senzația pe care filmul mi-a transmis-o.

Să nu mai zic că personajele sunt unele care nu mi s-au părut deloc simpatice, OJ avea în permanență plantată pe moacă o privire de mort tâmp și niște reacții de melc căzut în găleata cu lipici, fiind, cică, foarte calm în situații periculoase, iar Emerald este o zvăpăiată care nu stă locului și parcă singura ei menire este să se bage stupid în belele.

Scenariul este ambiguu, lucru ce are două tăișuri, te lasă pe tine să te perpelești întru deslușirea a ceea ce se petrece, dar simultan este și prea în ceață de nu poți să-ți dai seama cu adevărat cine, ce și de unde.

În toată această vâltoare a evenimentelor, la un moment dat o idee mi-a supt tot sucul cerebral și, poate bat câmpii, am ejectat o interpretare metaforică a evenimentelor străine din film.

Oare să fie despre Hollywood-ul decadent care alunecă tot mai mult pe o pantă primejdioasă și a intrat în linia dreaptă a autodistrugerii?

Sau am amețit prea rău după ce am ieșit de la film? Dar dacă stau bine să bibilesc sensul unor lucruri, pot găsi destule argumente în favoarea acestei interpretări. Deși poate le inventez, pentru că ele nu există decât în mintea mea.

Oricum, sunt mai multe aspecte alegorice în Nope care nu sunt foarte ușor de identificat, la unele am stat ca gânditorul de la Hamangia cu pumnu-n bărbie, încercând să-mi dau seama dacă anumite scene vor să transmită și altceva la nivel subliminal, altceva în afară de sensul evident greu de ratat.

Nope nu ratează ocazia de a ne trage de urechi cu privire la „whitewashingul‟ care zace-n inima Hollywood-ului de parcă ar fi, cumva, vina spectatorilor pentru această gravă nedreptate.

 

🏆 Verdict

Nu știu ce să mai zic despre Nope, mi se pare că Jordan Peele s-a plafonat în genul acesta și începe, puțin câte puțin, să scadă în calitate.

Nope este filmul care mi-a plăcut cel mai puțin dintre cele trei de până acum, mulți îl vor pune peste Us, și înțeleg perfect de ce, dar cu siguranță nu cred că este cineva care să-l considere mai bun decât Get out.

Au fost momente prea lente, extrem de lente, în care urlam în gând să dea măcar pe 1,25x, că prea se mișcau imaginile în reluare, iar replicile zici că erau date de unii cu deficiențe de vorbire, opuse mie, eu prea rapid, ei prea lent.

Și are și un fir narativ secundar de pomană, ce m-a mai enervat maimuțăreala aia, am crezut că se va lega cumva cu subiectul principal, dar nope, este o poveste adiacentă care nu se intersectează deloc cu ce se petrece în ceruri, oferindu-ne o doză semnificativă de simbolism cu privire la evenimentele din film de care însă mă puteam lipsi.

Nope este o interesantă și palpitantă harababură narativă pornită de la o idee excelentă, deși nu neapărat originală, dar fie n-are deloc substanță și este un film prea gol, fie are prea multă substanță și cultivă un mediu propice unor multiple interpretări.

O să reduc turația din nou, așa cum am făcut cu Us față de Get out, așa o să fac cu Nope față de Us, astfel încât închei cu gândul la Haiducii lui Șaptecai.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

I came by

I came by

I came by este un film britanic pe care îl puteți găsi în această perioadă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.