O farsă de doi lei

O farsă de doi lei🎭📜 O FARSĂ DE DOI LEI – Spectacol de teatru (Andrei Mateiu, Paula Chirilă, Maria Obretin, Paul Ipate, Dragoș Huluba, Cătălina Grama)

 

🎬 Șase prieteni așezați în trei cupluri clasice aterizează într-o stațiune turistică franceză pentru a petrece două săptămâni de vacanță.

Ar vrea ei să fie una de vis, dar n-au noroc.

Capul răutăților, farsorul grupului, pregătește un experiment de zile mari, anume monedele pierdute. Lasă într-un bol 2,20 euro și așteaptă să dispară pentru a începe apoi interogatoriul.

Cum era de așteptat, căutarea „averii‟ dispărute scoate la iveală animozități și probleme care demonstrează că prietenii nu-s chiar atât de amici pe cât credeau.

 

🍿 Din capul locului o spun că acest spectacol de teatru a beneficiat de cel mai bogat decor și cea mai diversă recuzită din cele puține pe care le-am văzut până acum.

Dacă la Cum se face pe scenă erau un cuier și o băncuță, aici mai lipseau cada de baie și chiuveta, în rest erau de toate.

Plus că actorii au băut și au mâncat pe săturate, ba chiar au și schimbat câteva rânduri de veștminte.

Păcat că nu același efort a fost depus și în ceea ce contează cu adevărat, anume scenariul pe care nu l-am găsit deloc amuzant.

Ba chiar devine enervant pentru că se bazează pe țipete isterice și schimonoseli faciale copilărești, nu pe glume adevărate care să necesite oleacă de inteligență în compunerea lor.

Într-adevăr, frecușurile care sunt aprinse de dispariția celor câteva monede sunt îmbârligate și cu mare potențial de umor, dar nu au reușit să mă miște în vreun fel.

Subiectul este unul simplu și se învârte în jurul banilor care chiar reprezintă ochiul dracului deoarece apariția lor duce la disensiuni în rândul familiei și prietenilor.

Dar în afară de acest fapt bine cunoscut de o planetă întreagă, spectacolul nu m-a atras deloc pentru că l-am găsit destul de infantil.

Anticipam și eu niște dume cerebrale, nu urlete de se cutremura scena.

Așteptam caterincă inspirată și, de ce nu, chiar filozofală, nu repetarea acelorași replici obosite pe care le auzeam la Căminul Cultural dintr-un sat uitat de lume.

Nici prin sală nu am dibuit cine știe ce râsete, se mai dezmorțea lumea când mai zbura de pe buzele actorilor un 3,14zda mă-tii. Nu apar des, dar să știți că sunt ceva cuvinte obscene în acest spectacol.

Bine, ne-a avertizat cu privire la acest aspect amfitrionul care o ardea pe stil meta, că știa că joacă în fața oamenilor, pe când celelalte personaje credeau că sunt în lumea lor.

Să zic că asta a adus un pic de amuzament din punctul meu de vedere, dar în rest a fost destul de sec în ciuda energiei debordante a actorilor care mai că nu se tăvăleau pe podea, că în rest au făcut de toate.

O farsă de doi lei

 

Bre nene, Paul Ipate este pe modul turbo, abia ce l-am văzut în Cum se face după ce anterior m-a delectat și în Te despart de nu te vezi, că acum iar dau peste el și în această reprezentație.

Este multifuncțional omul, mă întreb cum reușește să compartimenteze replicile atâtor spectacole în care apare simultan de nu le încurcă.

În altă ordine de idei, întreb serios, chiar nu știu care-i treaba cu drepturile de autor și alte cele în acest domeniu, dar de ce nu pot fi adaptate numele personajelor?

De ce trebuie să aud actori români care vorbesc în română dar poartă nume precum … rahat, nu am reținut vreun nume de personaj, dar erau unele franceze.

Dacă e tradus și adaptat textul din franceză, păi atunci unde e adaptarea dacă denumirile toate rămân în franceză?

Altfel faci conexiuni cu personaje care au nume românești, le simți mai aproape de tine și sunt mai credibile.

 

👍 sau 👎 Am dat și peste prima dudă la teatru, nu mi-a plăcut deloc O farsă de doi lei, deși se bazează pe piesa unui renumit autor francez, Marc Fayet. Vrea să fie profundă, dar mai degrabă pică în ridicol.

Tratează prea simplist o temă complexă și parcă bagă în marșarier la nivel intelectual pentru a se adresa maselor.

Ca o comparație, zici că este un film de comedie făcut de niște pseudo actori care profită de gradul scăzut de educație al românilor care dau buluc la hăhăială și nimic mai mult.

 

🏁 Am ieșit dezamăgit din sala de cinema, dar sunt conștient că o să nimeresc și peste astfel de spectacole cu cât văd mai multe și nu fac o triere a lor, ci le iau pe rând.

Poate că am fost influențat și de experiența groaznică trăită în cele aproape două ore cât a durat O farsă de doi lei, dar mai multe despre asta după ce dau verdictul.

Atenție, urmează limbaj acid și plin de vitriol, că nu pot să mă exprim elegant. Și nici nu vreau.

 

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

 

Doamne ferește, peste ce audiență imbecilă am putut să dau la acest spectacol. Ăsta este rezultatul invitațiilor oferite unor bovine din (b)elita societății târgoviștene care se rezumă la niște dinozauri bugetari uitați din comunism în niște locuri călduțe prin te miri ce instituții inutile care doar toacă banii publici.

Primele câteva rânduri au fost ocupate de niște cocalari cu cefe late și burți de se revărsau la vecini și niște babete ofilite, mai vechi decât vulpile sau ce dracu animale moarte erau alea de le etalau la gât.

Am nimerit între un pachiderm ce puțea a hoit scos din coșciug și horcăia de zici că-și dădea ultima suflare chiar atunci și două matracuci vânate de moarte parcă venite de la un priveghi bocitor pentru că au sporovăit non stop timp de două ore despre rețete de cozonaci și tinctură de mușețel.

Ba chiar una din vaci voia să răspundă la un apel, dar i-am aruncat o privire te am simțit că am făcut gaură-n scaun, că s-a abținut.

Și eu care credeam că doar tineretul este prost crescut și se comportă la cinematograf ca în parc sau în club, dar iată că și așa-zisele persoane venerabile se cred pe moșia lor, fără pic de respect pentru cei care AU PLĂTIT BILET, spre deosebire de grobienii veniți cu invitații și care se cred mai presus de restul doar pentru că au funcții de șef în sistemul bugetar.

N-au fost deloc interesați de ceea ce se petrecea pe scenă, ci erau acolo doar să-i vadă lumea, să-și dea aere de intelectuali, deși puțeau a formol și naftalină.

Știu, știu, o să ziceți că-s nesimțit și că și ei au dreptul să fie prezenți acolo, dar nu-s de acord. Ăsta nu este un drept, este o obligație.

Dacă te prezinți la un spectacol sau la un film ai OBLIGAȚIA să respecți niște reguli de conduită și de bun simț. Că dreptul tău se termină când interferează cu dreptul meu.

Atât timp cât eu pot să stau 2 ore FĂRĂ SĂ SCOT O VORBĂ și FĂRĂ SĂ FOLOSESC TELEFONUL, deci nu lezez cu nimic plăcerea altora de a urmări un film / un spectacol, atunci și ceilalți ar trebui să fie în stare să facă la fel.

Dacă nu, să rămână acasă să se uite la Măruță, Mireasă și Acces direct, că astea sunt la nivelul lor intelectual, adică zero barat.

Pff, și din cauza organizării deficitare, am ajuns să mă cert cu milogii care primiseră invitație, adică gratis, pe locul pe care eu îl PLĂTISEM.

Auzi la mastodontul porcin: Trebuie să te dai  la o parte, stai pe locul meu, am invitație pe care scrie rândul și locul pe care te-ai așezat.

Atât mi-a trebuit, am devenit un bou care a văzut roșu în fața ochilor: Pardon, pe mine m-a interesat să particip la spectacol, așa că mi-am cumpărat bilet pentru locul ăsta, dumneata nu ai fost atât de interesat pentru că ai așteptat mocangeală, așa că timp de două ore locul ăsta este al meu pentru că-i plătit.

Voia bula de grăsime, că i-am citit în privire, să înceapă cu: Da` tu știi cine sunt eu?, dar nu a mai apucat că l-a agățat cu harponul cineva din personal și l-a prăvălit pe un loc gol.

Așadar, și la teatru dau peste mojicie mizerabilă.

E atât de greu să taci dracului 2 ore și să nu te uiți în telefon? Că doar nu ești președintele USA să fii mereu disponibil pentru a ordona invadarea unor țări pentru a le fura resursele a rezolva crize globale.

Gata, m-am răcorit.

Nu există spectacole de teatru înregistrate cu sala goală pe care le poți urmări online? Așa sunt sigur că scap de șeptelul care a început să distrugă și această artă.

Să fiu fericit că măcar nu a fost consumată șaormă?

About admin

Check Also

Fabrica de comedie

Fabrica de comedie

🎭📜 🎤 FABRICA DE COMEDIE – Spectacol de umor (Marius Florea Vizante, Gheorghe Ifrim, Leonid …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *