Ofrenda a la tormenta

Non c`è due senza tre așa că Ofrenda a la tormenta sau Offering to the storm concluzionează trilogia Baztan care mai cuprinde El guardian invisibile și Legado en los huesos.

Așa cum Endgame a fost pentru Infinity war, așa este și filmul de față pentru Legado en los huesos, o continuare directă, cele două filme fiind legate fundamental unul de altul. Nu este neapărat nevoie să vezi primul film din trilogie, deși ajută enorm de mult, dar nu ai cum înțelege Ofrenda a la tormenta fără a vedea mai întâi Legado en los huesos.

Cum finalului filmului doi a răspuns unor întrebări, dar a lăsat și niște enigme nedescifrate, partea a treia ne bagă iar în bocancii inspectorului Amaia Salazar (Marta Etura – Lo imposible) care-și continuă investigația pentru a găsi locația unui anume personaj care o bântuie la fiecare colț de amintire.

Pe lângă asta, premisa individuală a filmului, nu cea globală a trilogiei, este una de-a dreptul repugnantă pentru că filmul pornește cu uciderea unui bebeluș în pătuțul lui. Și asta nu este tot, nou-născuții sunt desanguinizați și dezmembrați pentru a fi oferiți drept ofrandă unei zeități malefice. Cui mai exact și din ce motive? Eh, vă las pe voi să descoperiți, eu doar v-am pus morcovul în fața ochilor.

Dacă nu vă cutremură această premisă, atunci aveți suflet de plumb.

Concomitent cu noua investigație, asistăm la amestecul perpetuu al dramei familiale prin care trece Amaia și Ofrenda a la tormenta nu se lasă mai prejos și ne duce într-o călătorie morbidă în trecutul inspectorului.

Plus că este țesută în premisă o nouă poveste din folclorul basc ce ne aduce în prim plan un alt personaj mitic.

În ciuda premisei odioase care îți pogoară un val de durere în suflet, Ofrenda a la tormenta este cel mai puțin bun film din trilogie pentru că accentul se mută de pe partea de investigație pe viața de familie a personajului principal. Și duce evoluția acestuia într-o zonă cam neplăcută pentru gustul meu, o coboară pe Amaia de pe piedestalul pe care primele două filme o așezase și o face mai umană și, implicit, propice comiterii unor erori impardonabile.

Nici scenariul nu mai este atât de etanș, pe lângă faptul că acum am dibuit și mai repede cine este în spatele întregii tărășenii (sau mai știi, poate-s eu atât de inteligent… mai degrabă este previzibil), mi s-a părut că investigația nu mai duce de una singură la descoperirea unor dovezi importante în rezolvarea cazului, ci unele informații pică așa, pe nepusă masă, hodoronc-tronc, cam cum cade și ploaia în trilogie.

Dar chiar și așa, în ciuda problemelor mai evidente, Ofrenda a la tormenta este o adiție decentă spre bună în trilogie, pe mine mă durea spiritual să urmăresc anumite scene de o cruzime greu de înțeles având în vedere cine se afla în vizorul monștrilor cu chip uman care călcau, la propriu, pe cadavre pentru a-și atinge scopurile meschine.

În schimb, dacă a coborât un pic ștacheta la scenariu, plusează la capitolul acțiune, dacă în primele 2 filme nu se petrecea cine știe ce din punct de vedere vizual dezirabil pentru ochi, acum avem parte de ceva agitație pentru că se și moare mult mai mult și mai des aici, iar partea dramatică își ia partea leului, deși să zic că tinde la un moment dat spre telenovele, adică pe bune, chiar întregul sat să fie…..? Nu m-a făcut să lăcrimez, dar nici mult nu mai era.

Ofrenda a la tormenta pare a fi un pic grăbit, dacă între primele 2 filme a fost o fereastră de 2 ani jumătate, al treilea film a apărut la un pic peste jumătate de an de al doilea, probabil au fost filmate simultan, dar scenariul pare nefinisat aici pentru că este și cel mai lung film, dar cu cea mai succintă investigație.

Chiar dacă povestea mitologică pe care se bazează filmul este una de-a dreptul înfiorătoare, nu a fost suficient să mă impresioneze pe deplin. Da, am scrâșnit din dinți și am fost inundat de valuri de repulsie văzând la ce se dedau nemernicii bolnavi din film, dar direcția în care o ia personajul Amaia și scenariul un pic cam lălâu și necizelat au tras filmul în jos.

Cobor 2 trepte față de Legado en los huesos și îi dau ofrandă lui Ofrenda a la tormenta doar 7 nuci, această trilogie Baztan fiind una dintre cele mai bune de investigație criminalistică pe care le-am văzut, nu că ar fi multe, și per ansamblu recomand toate filmele.

Regăsiți, pentru moment, întreaga trilogie pe Netflix. Și cică nu sunt filme bune aici, sunt, doar că trebuie căutate.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Sleeping dogs

Sleeping dogs

Să fie Sleeping dogs un motiv de mândrie națională? Adică a românilor, deoarece este o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *