One flew over the cuckoo`s nest

Top AFI 100

Locul 033 – One flew over the cuckoo`s nest

1975

Această peliculă face parte din categoria producțiilor care au câștigat The Big 5 la Oscar.

 

🎬  One flew over the cuckoo`s nest – Premisă

Filmul din 1975, ce reprezintă o adaptare a romanului omonim din 1962 scris de Ken Kesey, are acțiunea plasată într-un spital de țăcăniți.

Sau, pentru a nu fi considerat ofensiv, într-o instituție în care sunt cazate persoane ce au nevoie de consiliere psihiatrică aprofundată.

Aici se pripășește eroul nostru, tăiați asta, protagonistul nostru, Randle McMurphy (Jack Nicholson – As good as it gets), un pușcăriaș cu ștate vechi de plată în rândul pârnăiașilor, autor a multor fapte reprobabile, printre care și violul unei minore.

Sictirit de monotonia de la mititica și vrând să scape de treaba zilnică, Randle pledează nebunia pentru ultima sa ispravă, crezând că dacă va fi instituționalizat într-un spital psihiatric o va duce mai bine decât la pușcărie.

Așa că iată-l sosit la spitalul în care are loc toată acțiunea din One flew over the cuckoo`s nest pentru a fi supus unor teste în vederea determinării acurateței afirmațiilor lui cum că i s-a desprins Lindab-ul de pe casă.

Aici întâlnește o serie de personaje aflate în diverse stadii de decrepitudine mintală și cu mare uimire am descoperit printre actori pe Danny DeVito (Dumbo) și Christopher Lloyd (Going in style) în primul lui rol.

Randle consideră că atmosfera din secția în care a fost repartizat este cam depresivă așa că iese la iveală caracterul său jovial care pune la cale fel și fel de nebunii pentru a mai destinde spiritele și a alunga sentimentul apăsător care zdrobește sufletele oamenilor.

Adversarul lui de temut este sora șefă Ratched (Louise Fletcher) care nu vede cu ochi buni comportamentul lui Randle și își pune în minte să îl domesticească indiferent de eforturile necesare și de metodele la care trebuie să apeleze.

 

💭 One flew over the cuckoo`s nest – Comentariu 🍿

Având în vedere că One flew over the cuckoo`s nest a fost al doilea din cele trei filme de până acum care au pus mâna pe Big 5-ul premiilor Oscar: regie, scenariu, film, actor principal și actriță principală, după It happened one night și înainte de The silence of the lambs, aveam mari așteptări de la acest film.

Anticipam o dramă cruntă disputată la nivel psihologic cu multe elemente tenebroase.

În parte am primit așa ceva, dar nu în tot filmul.

Uneori s-a amestecat și un pic de comedie zurlie generată de năzbâtiile pe care Randle le pune la cale pentru a aduce o rază de lumină în mijlocul unei atmosfere lugubre, deprimante, pline de spleen bacovian dus la extrem, ce provoacă dezgust și zdrobește laolaltă minți și suflete.

One flew over the cuckoo`s nest este un film multifațetat, care împarte brutal sentimentele spectatorului .

Deși aparent pare destul de evident că Randle este sănătos, te face să te întrebi dacă este cu adevărat așa.

Oare personajul își joacă foarte bine rolul sau poate chiar propria-ți minte îți joacă feste și te face să îți închipui exact ceea ce dorești?

Confruntarea dintre Randle și Ratched este una de zile mari în care nu poți spune că regăsești un personaj pozitiv.

Randle, deși tratat așa cum este tratat în film, nu ar trebui să ne trezească milă pentru că este, la urma urmei, o lepră a societății, o scursură nenorocită, șarmantă, dar scursură, care tot ce știe să facă este să încalce legea.

Singurul lui scop este acela de a se răzvrăti împotriva instituției prin orice mijloace avute la îndemână, Randle reprezentând în acest tablou deprimant unii au spune haosul, alții ar conchide că simbolizează spiritul liber, neînfrânat de reguli obtuze.

De cealaltă parte se află Ratched, caracter imperturbabil, rece, distant, calculat, definiția șablon din dicționar a stricteții dictatoriale și a ordinii de neclintit.

Ea este aici personificarea disciplinei, fără de care lumea ar fi în degringoladă ar spune unii, iar alții ar concluziona că ar fi libertate deplină.

În subconștient, am asociat acțiunile care au loc în acest spital cu cele luate la nivel global.

Am interpretat microuniversul din spital ca o reprezentare a întregii societăți actuale.

One flew over the cuckoo`s nest

 

Una în care cei care se răzvrătesc, buni sau răi, nu are importanță, cei care ies din monotonia impusă de lege, cei care gândesc pe cont propriu, sunt puși la pământ în diferite feluri și „reeducați“ pentru a se conforma ordinelor celor de sus și a-și ocupa locul în turma de dobitoace sclave și negânditoare.

Povestea în sine și desfășurarea acțiunii zguduie spectatorul ca un cataclism interior pentru că personajele conturate cu doage lipsă sunt de natură să răscolească mintea privitorului.

Filmul scoate în evidență fragilitatea creierului uman și ce efecte devastatoare pot avea asupra lui unele traume.

Actoria este excelentă pe toate palierele.

Desigur, de bază sunt personajele principale, care au adus Oscaruri pentru Jack Nicholson și Louise Fletcher.

Dar nu trebuie neglijate nici interpretările livrate de, spre exemplu, Christopher Lloyd sau Brad Douriff ca Billy Bibbit, sau Billy Bâlbâitul, a cărui poveste este sfâșietoare dacă acordați atenție micilor detalii presărate pe parcursul filmului.

 

🏆 One flew over the cuckoo`s nest – Verdict 👍 sau 👎?

Sunt multe diferențe față de carte, unele notabile, dar per ansamblu filmul reușește să transmită senzația de angoasă supremă care afectează spectatorul la nivel psihologic și împarte lumea în două tabere opuse pentru că, până la urmă, cine este eroul și cine răufăcătorul?

Sau putem decide, fără urmă de îndoială, că avem așa ceva în film, alb și negru? Sau totul este gri?

În afară de câteva inadvertențe ce nu ar fi trebuit să se regăsească într-un asemenea film precum anotimpuri care nu corespund cu vremea de afară sau obiecte de vestimentație care apar și dispar ca prin magie, nu prea am ce să reproșez filmului regizat de Milos Forman.

Nu m-a captivat atât de mult ca The silence of the lambs, filmul fiind acordat pe o altă notă cinefilă decât pe cea la care rezonez din plin, dar nici măcar o cămașă de forță nu mă împiedică să încerc să evadez de 9 ori.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Adolescence

Adolescence

Vuia Internetul cu privire la Adolescence, o micro serie de 4 episoade pe Netflix și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *