Only the river flows

Only the river flowsAm zis să nu vă îmbârlig limba-n gură, așa că o să pomenesc filmul drept Only the river flows, că He bian de cuo wu sună ca ligheanul pe scări.

Este un thriller chinezesc din 2023 regizat de Wei Shujun.

 

🎬 Only the river flows – Premisă 📖

Într-un sat izolat, că ăsta este peisajul standard pentru asemenea filme, poliția se trezește pe cap cu un cadavru ce primise cadou o tăietură fatală.

Ma Zhe (Yilong Zhu) este însărcinat cu rezolvarea cazului care pare unul de rutină la prima vedere, deoarece suspectul principal este ușor de condamnat.

Vorbim despre un nebun aciuiat pe lângă victimă. Și deși apropiații spun că este pâinea lui Dumnezeu și nu ar răni pe nimeni, șeful poliției are altă părere.

Așa că-l împunge pe Ma Zhe să închidă dosarul cât mai repede să dea bine la palmaresul care să aducă glorie colectivă.

Doar că Ma Zhe are suspiciunile sale și se pune pe o investigație migăloasă care începe să deranjeze pe unul și pe altul.

 

💭 Only the river flows – Comentariu 🍿

În timp ce urmăream filmul gândul mi s-a dus la producții precum Memories of murder și Mystic river cu care, părerea mea, seamănă destul de mult.

Suntem într-o zonă izolată și liniștită, iar râul (sau fluviul, nu m-am lămurit) din apropiere este centrul atenției, în jurul lui gravitează toată acțiunea, acolo se petrec cele mai importante evenimente.

Spre deosebire de această apă care curge neîntrerupt, fără să fie deranjată nici de oameni, nici de timp, investigația protagonistului se împotmolește la fiecare pas.

Cum găsește un fir care îl duce mai aproape de identificarea criminalului, cum i se înfundă subit doar pentru a pescui o altă urmă.

Și acest ciclu se repetă până la finalul filmului, ceea ce îi conferă o doză bunicică de imprevizibilitate pentru că mi-a fost greu să anticipez rezoluția acestui caz.

Ca în orice poveste polițistă, scenariul se ocupă destul de mult de sucirea minții spectatorului care când se dă cu unul, când cu altul.

Când decide că ucigașul este cutare, când dovezi noi duc la alegerea lui cutărică drept mătrășitor de trupuri umane.

Ritmul este molcom și atmosfera-i devastant de depresivă, cu o ploaie mocănească interminabilă de mă mohorâse de tot.

Nu prea se vede soarele în acest film, nici la propriu, nici la figurat, iar speranța de mai bine stă zgribulită într-un colț, sfioasă să dea cu subsemnatul pentru a ne însenina ziua.

Only the river flows

 

Știu că din cuvintele pe care le-am scris până acum poate că vi se pare plictisitoare desfășurarea atât de lentă a acțiunii, de fapt care acțiune, că-i doar vorbă, și așa am zis și eu, dar pe parcurs apare ceva care îmbujorează firul narativ.

Nu zic despre ce este vorba, doar că se referă la familia polițistului, ceva ce aduce tristețe și bucurie în același timp.

Începând din acel moment filmul devine profund psihologic, fiind doldora de subtilități care generează interpretări diferite.

Încă nu pot să-mi dau seama dacă anumite secvențe au vreo semnificație sau mintea a început să-mi joace feste.

Nu știu dacă scenariul este conștient de ceea ce face sau este vorba de imaginația mea care o ia razna pentru că vede ceva ce vrea să vadă, dar nu există.

Mă mănâncă degetele să intru mai adânc în simbolistica unor imagini, așa cum am priceput-o, cu care filmul ne inundă din abundență, dar aș fi neam prost s-o fac.

Încă din start, de la citatul lui Albert Camus, îți dai seama că urmează un film serios, tenebros, grav și chiar macabru pe alocuri.

Și nu mă refer neapărat că-i grotesc vizual, nici vorbă, ci reușește să răstoarne tone de angoasă prin cadre care atentează la subconștientul privitorului.

După ce-am terminat de vizionat producția am simțit nevoia să fac un duș să mă curăț de mâlul în care am fost scufundat, chiar dacă a fost doar virtual, nu și practic.

Am avut de-a face și cu un film tras în mod clasic, nu digital, ceea ce l-a făcut să arate ca o peliculă de acum zeci de ani, granulată și cu mici imperfecțiuni.

Acest aspect a contribuit la amplificarea realismului narațiunii care mai calcă uneori granița și trece în zona absurdului dar rămâne una verosimilă.

 

🏆 Only the river flows – Verdict 👍 sau 👎?

Pelicula are o estetică aparte, este un fel de neo noir dar înmiresmată cu arome de cultură chinezească, așadar vine și cu ceva special pentru cei care nu-s familiarizați cu producțiile din acea țară.

Dacă vreți o comparație și mai proaspătă, zici că este True detective sezonul 1, dar turnat în China.

Creierul meu a reacționat cu întârziere la ce s-a petrecut în film și abia după finalizarea lui a început să proceseze anumite informații care inițial nu păreau a avea vreo însemnătate.

Și continui să cred că nu am penetrat cu succes prin toată pătura psihologică groasă cu care este acoperită povestea.

Pentru că este, până la urmă, destul de ambiguu, prea ambiguu, am ales la final să-i adun 8 pietricele.

Sună straniu modul de exprimare în cazul verdictului, dar nu degeaba am decis să închei așa articolul.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Creation of the Gods I: Kingdom of storms

Creation of the Gods I: Kingdom of Storms

Săptămâna Filmului Chinezesc 2024 găzduită de Centrul Cultural Chinez din București a debutat cu un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *