Orphan

Orphan este un film horror, mai degrabă thriller, din 2009 căruia îi fac felul doar pentru că stă să apară prequelul Orphan: First kill, așa că trebuia să-mi pregătesc temele cum se cuvine.

 

🎬 Premisă

În Orphan avem de-a face cu o familie ce pare una de vis, Kate (Vera Farmiga – The many saints of Newark) și John (Peter Sarsgaard – The Batman) au doi copii frumușei și o casă încăpătoare.

Dar imediat suntem afundați în problemele lor, mai ales ale lui Kate care suferă crunt după pierderea unei sarcini.

Pe lângă asta, se pare că în trecut a fost bună prietenă cu pelinul și încă o mai străbate câte o poftă de a evapora un pahar de vin.

Pentru a se simți pe deplin împlinită, familia vrea să adopte un copil, dar nu mai are chef de schimbat scutece, așa că pune ochii pe unul deja format, de 9 ani.

Și ea se numește Esther (Isabelle Fuhrman – Escape room: Tournament of champions), o prințesă de fată, omnipotent talentată, care pare a fi perfecțiunea întruchipată, știe să vorbească elocvent, desenează de mama focului și se comportă ca un înger căzut pe pământ.

Cuvântul de bază în această descriere este pare.

 

💭 Comentariu

Regizat de Jaume Collet-Serra (Jungle cruise), Orphan ne împlântă creierul cu o poveste funestă și întunecată, ce uneori valsează periculos pe marginea prăpastiei care te aruncă în hăul imaginației bolnave.

Ideea este că odată cu apariția inocentei, hi hi, Esther, în casa familiei adoptive încep să se petreacă lucruri extrem de dubioase ale căror explicații nu sunt ușor de identificat.

Atmosfera creată de scenariu este una apăsătoare și chiar dacă tu, spectator, știi ce se petrece (dar nu în totalitate), nu poți să nu rezonezi cu personajele habarniste care sunt luate prin surprindere de tot felul de întâmplări neașteptate care le perturbă viața în moduri din ce în ce mai catastrofale și violente.

Orphan este unul din acele filme care creează o discrepanță vizibilă între ceea ce știm noi și ce cunosc personajele, una atât de mare încât îți vine să urli la ecran adevărul în speranța că oropsiții îl vor auzi și se vor prinde și ei de șmecherie.

Filmul este unul sinistru și chiar extrem de inconfortabil în scenele de final, mai ales vizionat într-o perioadă atât de sensibilă precum în cea în care aflăm acum.

 

Jonglează echilibrat cu cele două fire narative, pe de o parte o avem pe Esther care nu-i chiar ființa imaculată cu care ne păcălește aparențele, pe de altă parte asistăm la chinul interior al mamei care încă este bântuită de demonii nemiloși ai trecutului.

După cum scriam la început, filmul nu este cu adevărat horror, nu avem decese brutale sau mai știu eu ce virtuoși măcelari, Orphan funcționează mai bine ca un thriller psihologic pentru că prezintă un joc de șotron în mintea mamei care te va oripila până în măduva oaselor.

Iar eficiența poveștii este accentuată de faptul că un rol important îl au cei trei copii, lucru mai rar întâlnit prin filme, de regulă erau doar de mobilă-n fundal, dar aici rolurile lor sunt imperative pentru a transmite o senzație macabră de odioșenie infinită.

Chiar dacă știam deznodământul, că nu-i prima oară când văd Orphan, filmul tot a reușit cu succes să-mi dea câțiva pumni fictivi în bărbie de m-a lăsat KO.

N-o fi el mizer vizual, cu scârboșenii atârnând de toți pereții, dar atacul psihologic ți se cuibărește-n suflet și îți îmbătrânește mintea firavă cu câțiva ani.

Jos pălăria pentru Isabelle Fuhrman, interpretarea ei este una magistrală, trece rapid și fără greutate de la priviri angelice de zici că te transportă-n paradis la niște uitături demonice, atât de sfredelitoare încât ți se atrofiază tot corpul.

 

🏆 Verdict

Orphan este un film lugubru, chiar traumatizant prin povestea dementă pe care o prezintă și mie unul mi s-a părut foarte eficient în livrarea sperieturilor.

Or fi multe dintre ele însoțite de fanfara militară, dar chiar și așa au reușit să mă facă să tresar de câteva ori și nu din cauza zgomotului.

Că sunt câteva chestii care nu se leagă logic, că uneori personajele par cam prea neînzestrate intelectual să își dea seama ce se petrece, că povestea se agață de niște fire narative lăsate de izbeliște, da, avem parte și de asemenea scrântituri în scenariu.

Amu` nu-s atât de mari aceste probleme încât să abandonez filmul și să-l expediez la orfelinat, pentru mine s-a dovedit a fi suficient de malefic încât să mă convingă să-i croiesc 8 rochii.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

A serbian film

A serbian film

Anul 2010 asista la nașterea prematură a lui Srpski film (A serbian film), o producție …

4 comments

  1. Acum ești mai optimist pentru Black Adam?😃😃😃😃

  2. Filmul este interesant dar abuzul animalelor îl face sa fie oribil, 1 stea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.