Polar

Polar

Al zecelea film din seria John Wick, pardon, m-am zăpăcit, am greșit tarlaua, de fapt Polar este un film despre un hitman (asasin plătit) ajuns la vârsta pensionării care vrea doar să fie lăsat în pace să își vadă în liniște de pensia lui consistentă acumulată de-a lungul anilor de muncă funebră.

Însă firmulița de apartament cu care a avut semnat contract de muncă nu prea o duce bine, așa că șeful, un porc libidinos pe nume Blut, decide că ar fi cel mai bine pentru bunăstarea corporației pe care o conduce să scape de cei pensionați. Astfel pensia lor este transferată automat în conturile cam golașe ale organizației Damocles.

Polar (disponibil pe Netflix, apropo de chill) pornește undeva prin Chile cu o scenă în care ne este arătată cât de eficientă este echipa de elită a organizației și cum acționează când vine vorba de popit un pensionat.

De aici ne dăm seama că Blut nu glumește și chiar vrea să-i mierlească pe toți cei care ating vârsta de 50 de ani, vârsta limită de pensionare.

Numai că nu o să îi meargă atât de ușor cu personajul interpretat de Mads Mikkelsen, pe numele său Duncan Vizla (poreclit Black Kaiser) pentru că acesta este cu adevărat un criminal eficient din toate punctele de vedere și se pricepe bine la ascuns că trece cam jumătate de film până când este depistat, suficient timp cât să o ardă aiurea, prin ger și zăpadă, cu una bucată vecină sfioasă, așa, cât să se mențină antrenat pentru ce va să vină.

Polar ne cam freacă la ridiche până se încălzește, că lemnul arde greu și căldura vine cu trenul de România, mai ales că Black Kaiser s-a mutat la dracu-n praznic, unde-i frig și termometrul uman mic, așa că acțiunea întârzie destul de mult, motiv de plictiseală pentru mine deși filmul încearcă să ne contureze prin flashback-uri zgâlțâite și împroșcate cu imagini înfiorătoare un personaj teribil de eficace când vine vorba de fasonat carnea cu diverse unelte.

Dar și când se pune pe acțiune, sfinte balegă, jur că îți vine să dai o fugă până la spital să donezi niște sânge pentru nenorociții din film, că tare milă îți este de ei cum mi-i frăgezește Black Kaiser pe toate părțile.

Făceam comparație cu John Wick în primul paragraf și nu am exagerat, parcă este tac-su lui John Wick, un bătrâior care încă le mai are pe meserie dar pe care corpul nu îl mai ascultă ca pe vremuri, așa că lasă karata deoparte și scoate de la tejghea felurite arme pe care le mânuiește cu o dexteritate uimitoare.

Și apropo de John Wick, nu cred nici în ruptul capului că o anume secvență (de fapt o replică) nu a fost țintită către această franciză, pentru că are legătură cu un câine, replică provocatoare de amuzament ca doar peste un minut să rămâi înmărmurit, necrezând ce tocmai s-a întâmplat.

Este realist Polar? Sincer, nu prea, Black Kaiser suferă niște traume inimaginabile, ca apoi să fie destul de sprinten când este vorba de cafteală. Vă avertizez că este și o scenă de tortură greu de suportat, chiar am pus pauză filmului și m-am răcorit un pic pentru că pur și simplu nu am mai rezistat (am început să îmbătrânesc).

Este realist Polar după câteva păhărele de tărie? Cu siguranță da. Filmul este extrem de violent și nu face rabat de la omoruri cât mai brutale și prezentate cu lux de amănunte, nu ascunde nimic vederii, te lovește direct la temelie.

Nu or fi ele cele mai inventive decese, dar sunt al dracului de satisfăcătoare, mai ales după ce vezi prin câte trece personajul principal, un om, la rândul lui, rău, că doar este ucigaș, dar cu care empatizezi. Hm, asta ne face și pe noi niște nenorociți lipsiți de inimă?

Polar are un anume stil de poveste care-l deosebește de alte filme, pe alocuri pare că vrea să fie o parodie serioasă prin modul în care ne prezintă anumite scene, are ceva aparte, creează un contrast puternic între personajul monoton, fad, monosilabic, interpretat de Mads și restul ciumpalacilor extravaganți, guralivi, multicolori ca vestimentație și comportament.

Și parcă uit să zic ceva important.

Ah da, are gagici multe și goale, uneori zici că urmărești un film porno mai soft pentru că se trage destul de mult la poligonul carnal.

Polar este un film feroce, direct, la obiect, fără prea multe cugetări filozofice, prostesc pe alocuri, sculător de testosteron, care colcăie de macho-ism, autosictiritor în anumite secvențe, greu de urmărit în altele, care livrează un scenariu cam supraponderal de clișee, dar cu câteva elemente surprinzătoare, cu un personaj principal pe care aș dori să-l revăd, cu un răufăcător de duzină și mormane de carne de tun expirată prin care Black Kaiser trece ca blonda prin card.

Se pare că lui Mads Mikkelsen îi place frigul pentru că după acest Polar de nota 7 va urma și un Arctic (nu, nu frigiderele noastre).

 

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

A man of reason

A man of reason

A man of reason (Bohoja) vine din Coreea de Sud și vrea să ne încânte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *