Predators

Franciza Predator mai primește un S ca sufix și în 2010 a luat naștere Predators, că deja de unul singur s-a plictisit lumea, este timpul să vedem mai mulți grămadă.

Dacă Predator 2 tot a mai schimbat ceva din structura osoasă a primului film, Predators nu se chinuie prea mult să schimbe peisajul, activitatea vânătorească se reîntoarce în junglă iar în meniu avem din nou soldați numai unul și unul.

Dar sătui să tot spele sânge de pe pereți și să curețe mațe de pe stradă, scenariștii mută lupta pe altă planetă. Jungla-i asemănătoare, planeta-i diferită.

Filmul nu pierde absolut deloc timpul și intrăm direct în picaj cu primul personaj interpretat de „fiorosul” Adrien Brody. M-a amuzat la maxim apariția personajelor pentru că avem un alb, un mexican, un rus și o femeie. Nu, nu este începutul unui banc multicultural, ci ordinea în care își fac apariția primele personaje.

Tocmai ce mă întrebam când intră-n scenă asiaticul, că hop, ce să vezi, uite-un japonez.

Stai așa, îmi ziceam în gând, simțind cum mă apucă revolta #BLM, păi și negrul? Unde-i negrul, că fără el nu este diversitatea completă. Parcă scenaristul mi-a citit gândurile că zbang, pică-n scenă și ultima piesă din puzzle-ul multicultural, personajul de culoare interpretat de Mahershala Ali. Bine, pe atunci nenea era un necunoscut așa că-și folosea numele complet, dacă vă plângeați că este greu de pronunțat Arnold Schwarzenegger, luați de pronunțați Mahershalalhashbaz Ali.

Nu prea am ce spune despre poveste mai mult decât am scris în Predator pentru că Predators este fix același film, tot în junglă, dar într-una străină, care ascunde și alte creaturi ciudate, și care scoate la înainte Predatori mai ai dracului și mai evoluați.

Aparent, ăia de îi văzurăm în primele două filme erau un fel de maimuțe neevoluate comparativ cu spurcăciunile monstruoase din Predators.

Cu toate astea, chit că este o copie aproape la indigo, Predators este un film bun, pentru că mutarea personajelor pe o altă planetă a adus ceva prospețime în franciză, chiar dacă filmul este practic același.

Violența este una exacerbată, ratingul R este binemeritat, specia nouă de Predator introdusă este categoric una mai terifiantă și mai periculoasă, dar nici oamenii nu-s papleacă, sunt aleși pe sprânceană, cei mai cei din forța armată în care era fiecare înrolat.

Se moare la greu și în feluri care de care mai dizgrațioase spre bucuria imensă a pupilei mele și chiar dacă actorii nu au carisma sau mușchii celor din primul film, nici nu m-au călcat pe nervi prin prostia lor comportamentală încât să mă facă să țin cu dințoșii lățoși extratereștri.

Din păcate, gravitația scenaristică trage filmul în jos pentru că nu am avut parte de o caracterizare coerentă a personajelor, numele unora dintre ele nici măcar nu le știm și probabil pe la jumătatea scenariului s-au prins și ei că trebuie să zică un pic și de necunoscuții aruncați în mijlocul junglei, așa că acțiunea se oprește brusc pentru o îndelungată scenă de narațiune în care se stă în jurul focului și se deapănă amintiri din armată.

Este și previzibil, prea previzibil, până și un sugar de clasa 0 își dă seama cine va trăi, cine va muri și care-i treaba cu planeta asta stranie.

Dar în rest, Predators este sequel demn de laudă, care a luat originalul, l-a plagiat până a ieșit diploma de doctor (până și melodia de la casetofon –  Long Tall Sally de Little Richard – din primul Predator este folosită aici), dar și-a lăsat și propria amprentă asupra acestui univers. Unii zic că este un omagiu, dar hai să fim serioși, este furtișag pe față.

A costat cam cât Predator 2, dar arată mult mai bine, jungla verde este clar mai apetisantă vizual decât blocurile gri după care se ascunde majoritatea, iar acțiunea este la maximum pentru că armele se pare că sunt la orice colț, așa că nu ducem lipsă de confruntări interspecii dar și, spoiler, intraspecii.

S-a încercat ceva diferit cu Adrien Brody în rol de dur, dar nu prea m-a convins, știu, stereotip, așteptam să înceapă să-i cânte Predatorului ceva la pian să-l îmbuneze. Dar când prin peisaj se plimbă și Danny Trejo, apăi este cam suficient macho cât pentru toată lumea.

Mi-a plăcut cum s-a folosit de una din caracteristicile Predatorului, dar într-un mod total diferit față de cum a procedat Arnold în primul film.

Predators aduce un surplus de exotism francizei prin prezența planetei care ascunde multe surprize și mie chiar mi-a plăcut filmul, se plasează între cele două sequeluri, nu este la fel de bun ca Predator, dar clar mai bun decât Predator 2, tocmai de asta azvârl și eu în direcția filmului 8 cuști.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Asimptomatic

Asimptomatic

Eram cu treabă prin capitală și cu ce să omor timpul? Am zis să experimentez …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *