Primer

M-am încumetat să revăd Primer la 15 ani de la prima vizionare, pe ideea că fiind mai matur o să-l și pricep de data asta. Este un film din 2004 considerat a fi printre cele mai bune time travel movies. Totodată, este printre cele mai ieftine făcute vreodată, având un buget de 7.000 dolari, cam cât cheltuie oricare Kardashian cu machiajul pe o zi.

Este un one-man show, Primer fiind regizat, scris, produs și editat de către Shane Caruth. Tot el a compus și muzica, a realizat și distribuția și joacă și rolul principal. Practic, le-a făcut pe toate.

Pe scurt, filmul prezintă un grup de 4 tineri aspiranți la preamărire care au la dispoziție un garaj și multe idei tehnice. Însă nu prea le merge treaba așa cum își imaginau. Cea mai recentă invenție nu are deloc efectul scontat, sunt foarte dezamăgiți, ba chiar siderați neștiind la ce folosește. Însă doi dintre ei, Aaron și Abe, descoperă din întâmplare că mașinăria permite, nici mai mult, nici mai puțin, călătoria în timp. Stupefiați de această concluzie, evident că se pun pe testat invenția pentru a vedea cât de utilă este. Și ce altceva puteau să facă în afară de a căuta modalități de îmbogățire rapidă la bursă?

Primer este un film foarte scurt care nu arată deloc bine din punct de vedere tehnic, dar ce pretenții să ai de la un băiat cu 7.000 de dolari și o cameră de filmat? Sesiunea de filmare a durat o lună și un pic și aparent Primer a stat în post-producție 2 ani.

Părerile cu privire la acest film sunt diametral opuse, unii îl laudă de parcă ar fi a doua venire (în timp?) a lui Iisus, alții îl bălăcăresc de parcă ar fi participanți la Acces direct pe timp de Purge.

Primer este un film obtuz, sec, cu un scenariu criptic, plin de limbaj tehnic, cu jargon specific domeniului fizicii avansate, practic pare un documentar despre posibilitatea călătoriei în timp, jumătate din dialog a rămas de neînțeles pentru mine, nu că-mi curge sialoree la gură, ci pentru că dacă nu ești în domeniu nu ai cum să pricepi ce bolborosesc personajele.

De asemenea, povestea nu este lineară, nu știi când sunt în trecut, când sunt în prezent, Primer nu se sinchisește să-ți explice pe îndelete multe chestii.

Urăsc când filmele își iau de proști spectatorii și simt nevoia de a mega explica orice rahat, dar Primer se duce în direcția total opusă, crede că privitorii sunt toți câștigători de Nobel în fizică și îi lasă să descâlcească singuri ițele îmbârligate ale poveștii.

În mod clar necesită cel puțin încă o revizionare pentru a pune cap la cap piesele acestui puzzle, și nici acum nu-s sigur dacă am priceput tot ce s-a petrecut în film, cert este că Primer este un film inteligent, prea inteligent pentru binele lui, în care personajele acționează cu cap, își iau măsuri pentru a nu perturba (pe cât posibil) curgerea naturală a evenimentelor, fapt ce nu prea vezi în filmele de același gen, dar cu buget incredibil de mare în care acțiunea primează.

Dacă vă uitați și pe IMDB la secțiunea Goofs veți observa foarte puține erori logice, tocmai de asta post-producția filmului a durat 2 ani, pentru că mintea din spatele lui a dorit ca Primer să fie cât mai aproape de perfecțiune. Nu i-a ieșit 100%, dar nici nu a fost departe. Nici nu știu dacă poate fi realizat un film care abordează tema călătoriei în trecut fără prezența unor inconsecvențe.

În afară de povestea întortocheată, Primer nu se poate lăuda cu altceva pozitiv, dar nici nu pot să-l execut mișelește pentru asta. Imaginea nu este cadrată cum trebuie, sunetul scârțâie din toate părțile, actoria este jalnică (pentru că nu avem actori, ci prieteni ai regizorului), vorbesc unii peste alții, ce să mai, este amatoricesc ca realizare tehnică.

Dar și-a atins scopul, lumea încă vorbește despre această peliculă ridicată la rang de film-cult, mie unul nu mi-a plăcut, nici nu are ce să îți placă la el pentru că nu prea are nimic apetisant în el în afară că îți stimulează creierul mai ceva ca un vibrator pus pe viteză maximă.

Nu mi-a plăcut, dar asta nu înseamnă că nu-i recunosc calitatea și sunt confuz cu privire la nota pe care să i-o dau. Așa că acum, pe loc, îi ofer 8 ciuperci buclucașe, poate dacă îl revăd a treia oară cad în extaz și mai cresc nota.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Rebel Moon: A child of fire

Rebel Moon: A child of fire

Zack Snyder revine cu forțe proaspete tot pe Netflix cu Rebel Moon: A child of …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *