Profetul, aurul și ardelenii

Profetul, aurul și ardelenii este prima parte din trilogia Ardelenilor, o încercare românească de la finele anilor 1970 și începutul anilor 1980 de a face western-uri. Cum comunismul era în floare pe atunci și mișcarea #cenzurămtot domnea, cam cum este acum, doar că în contemporan mișcarea poartă mai multe nume, #wokeculture, #sjw,  #cancelculture, #metoo, #blm, #plm, sunt curios să văd ce a ieșit, așa că fiți alături de mine în această surpriză pe care am pregătit-o pentru că vor urma și celelalte 2 filme.

Vorba lungă, sărăcia omului, așa că intru direct în miezul poveștii care îi găsește pe doi țărani autentici din Poplaca, Transilvania, Traian (Ilarion Ciobanu) și Romulus (Mircea Diaconu) veniți în Vestul Sălbatic în anul 1881 să-l găsească pe fratele lor, Ion Brad, cunoscut acum drept John Brad, care i-a chemat pe tărâmul făgăduinței să-i scape de sărăcia românească și să-și găsească un rost în America.

Doar că ai noștri țărani nu pică tocmai în cel mai bun moment pentru Ion, a cărui moacă se găsește pe toate posterele cu Wanted!! Dead or Alive și cei doi se aventurează, fără voia lor, într-o serie de peripeții sălbatice în centrul cărora se află un profet mormon care condamnă păcătoșii după bunul lui plac. Și Traian cu Romi intră în vizorul acestuia care-i vede ca pe niște sălbatici păgâni ce merită o pedeapsă divină.

Rețineam vag, dar vag de tot filmul, așa că am urmărit Profetul, aurul și ardelenii pot spune pentru prima dată. Cum anul apariției lui este 1978, este evident că realizarea tehnică nu este deloc una demnă de laude. Însă trebuie să avem în vedere că a costat circa 100.000 de dolari la vremea respectivă, decorurile au fost împrumutate de pe unde s-a putut, de la vecinii darnici din Cehoslovacia și RDG, iar filmările au avut loc prin munții autohtoni care nu prea dădeau un vibe de Vest Sălbatic american. Și sunt convins, în ciuda a ceea ce se spune, că scenariul a suferit modificări impuse de comitetul comunist de cenzură.

Dar trecând peste toate aceste neajunsuri, Dan Pița, regizorul, a făcut o treabă bună, Profetul, aurul și ardelenii fiind un film, în primul rând, foarte amuzant.

Ciocnirea bruscă dintre două culturi diferite, dintre molcomul ardelenilor și agitația americanilor, dintre cei doi românași cu tabieturile lor străine pentru alții și americanii care se uitau chiorâș la ei, a generat multe momente comice la care am râs cu poftă.

Nu puteam să stau nemișcat când îl vedeam pe muntele de Traian cum se tot mira de comportamentul americanilor care se uitau la el ca la urs, cu vorbele lui de duh spuse pe un limbaj arhaic plin de regionalisme și cu pumnul gata armat să mai culce la pământ pe vreun amărât inconștient care îl călca pe nervi și cu flinta lui din război cu care dărâma clădiri sau când Romi, deșteptul familiei, încerca fără rost să o pritocească într-o engleză stricată să se înțeleagă cu americanii. Și cine nu l-a îndrăgit pe Bob, negrul care se ține scai de Traian?

Umorul este punctul forte din Profetul, aurul și ardelenii.

Are și acțiune, dar aici nu sare din schemă, sunt veșnicele împușcături văzute prin toate filmele western precum Shane sau High noon (filme de Top AFI 100), doar că aici se bagă-n seamă și doi români în port tradițional care nu se dau la o parte de la o smotoceală bună. Apăi a trecut Războiul de Independență peste Traian, încăierările americanilor par pistol cu apă pentru el, că este suficient să dea odată cu pumnul că se destramă căruțele pe o rază de 30 de metri.

Sunt câteva cascadorii interesante coordonate de Szobi Cseh, pe acest palier filmul nu se face de râs, ba chiar a riscat, după standardele de azi, niște scene cu cai care în mod sigur nu ar mai putea fi făcute cu animale reale, că leșină PETA.

Cel mai mult m-a deranjat dialogul în engleză, cam stâlcit, scremut și necredibil, dar măcar partea aia era subtitrată, că la replicile spuse pe grai românesc trebuia să-mi pun urechile pe nivelul maxim de atenție să deslușesc cuvintele în mijlocul vacarmului zgomotos specific filmelor românești.

Și cât de carismatic este Ilarion Ciobanu în rolul lui Traian, zdrahon de om pripășit printre străini, modest și politicos dacă-i răspunzi cu aceeași monedă, dar aprig și distrugător de danturi dacă-l calci pe opinci.

Nu mai știu cineaștii moderni să realizeze asemenea filme comerciale, amuzante, pline de aventură, pe gustul publicului, o ard numai în artisticării simandicoase care iau o căruță de premii pe la fel și fel de festivaluri, dar la care nu se uită nici dracul.

Profetul, aurul și ardelenii m-a amuzat suficient de mult, neașteptat de mult, pentru un film românesc și nu credeam că o să-mi placă dar, în ciuda neajunsurilor tehnice, și nu numai, din perioada comunistă, iată că îi dau filmului 8 pepite.

Dacă vreți să vedeți trilogia, ea este disponibilă pe YouTube.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

CJ7

Stephen Chow intră și în teritoriul SF odată cu lansarea lui Cheung gong 7 hou …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.