Psycho 4: The beginning ne duce în singura zonă nesondată de această serie, în trecut.
Așa cum reiese din titlu, mergem la începuturi, aflăm ce a cauzat transformarea lui Norman Bates dintr-un tânăr zdravăn la cap în personajul infam din Psycho.
Dar nu mergem așa, pe nepusă masă, direct în trecut, ci avem parte de celebra tehnică a narațiunii, pentru că filmul este povestit de Norman Bates din prezent în cadrul unei emisiuni radiofonice având ca subiect matricidul.
Și cine putea fi mai în temă în afară de Norman Bates?
Așa că potriviți-vă radiourile sau aplicațiile favorite pe frecvența potrivită și puneți-vă pe ascultat o istorisire despre nașterea uneia dintre cele mai traumatizate minți din istoria cinematografiei.
Psycho 4: The beginning a apărut în 1990 și îl readuce pe ecran pe Anthony Perkins care, din păcate, avea să se stingă din viață 2 ani mai târziu. Dar nu este singurul care intră-n pielea lui Norman Bates, pentru flashbasck-uri îl avem pe Henry Thomas, da, ăla mic din E.T., luați de rumegați-o pe asta, de la „Phone home” la „Unde-i cuțitul?”. Actorul se înhamă la o treabă foarte grea, aceea de a egala sinistra interpretare a lui Anthony Perkins cu care ne-a obișnuit în anterioarele 3 filme.
Bun, să nu o mai lungesc prea mult, în Psycho 4: The beginning Norman Bates deapănă amintiri din adolescență la radio spre deliciul macabru al ascultătorilor dar, în același timp, își dezvăluie planul din prezent care pune pe jar toată audiența.
Din păcate, Psycho 4: The beginning este inferior celorlalte filme mai ales din cauza unui scenariu incompetent. El, de unul singur, nu este chiar rău, dar uită că are alte 3 filme în spate și din cauza asta nu ține seama de nimic din ceea ce s-a petrecut în primele filme.
Și nu mă refer doar că nu are nicio explicație coerentă și credibilă pentru situația actuală a lui Norman Bates după ce știm cum s-a terminat Psycho 3, dar amănuntele prezentate și informațiile dezvăluite contrazic total ceea ce știam din primele părți.
Mai repede schimbau titlul filmului, precum și numele personajului, decât să ne bombardeze cu elemente narative care nu au nici în clin, nici în mânecă, nici în coșciug, cu primele 3 filme Psycho.
O fi și greșeala mea, că le-am văzut la foc automat și aveam în minte proaspete informațiile și astfel mi-au sărit imediat în ochi multiplele aberații scenaristice, dar chiar și așa, Joseph Stefano a micționat din toate direcțiile pe ceea ce s-a petrecut în filmele anterioare.
O mare parte din film am urmărit-o cu o mină nedumerită pentru că scenariul mă lăsa perplex: Cum poate să fie așa acum când în filmul cutare altceva mi s-a spus? Cum să înghit informațiile de față când primele părți au prezentat ceva total diferit? Cam astea erau întrebările care îmi veneau pe buze la foc automat urmărind acest film.
Dar Psycho 4: The beginning, trecând peste hăurile imense în ceea ce privește continuitatea poveștii de ansamblu, nu este chiar un eșec total.
Ne face cunoștință cu mama lui Norman Bates, cel mai vestit personaj invizibil de până acum și mamma mia, așa mamă să tot ai.
Dacă mi s-a părut că Psycho 3 este excitant, acum mi se pare că este o bromură bleagă pe lângă Psycho 4: The beginning care emană un erotism exuberant palpabil, dar extrem de nesănătos. Știi că faptele relatate nu trebuie să îți genereze gânduri indecente, dar nu te poți abține. Dacă aveți curiozitatea să-l urmăriți, o să vă dați seama la ce mă refer.
Hm, oare să fie cazul să fac și eu o programare la psiholog?
Personajul Norman Bates tinde spre normalitate în prezent dar coroborat cu descreierarea din trecut îți bagă creierul într-o confuzie și mai mare. Henry Thomas nu reușește să redea cu succes privirea monstruoasă a lui Norman Bates, poate și pentru că personajul, așa cum îl cunoaștem, era în stadiu incipient de dezvoltare nebunească, dar măcar contracarează Anthony Perkins care și la aproape 60 de ani este tulburător prin interpretarea sa, poate cea mai dramatică, având în vedere zbaterile interioare din mintea lui.
Imaginea rămâne una slabă, parcă este filmat cu borcanul mânjit cu muștar, dar aici măcar există o explicație, acest film este făcut special pentru TV.
Nu mai am multe de adăugat despre acest ultim film în care Anthony Perkins s-a înhămat la interpretarea personajului care i-a distrus cariera, dar l-a și plasat pe vecie în Hall of Fame.
Astfel, epopeea lui Norman Bates se încheie cu un Psycho 4: The beginning slăbuț și inutil, chiar nu aveam nevoie să aflu de ce este Norman așa cum este, ne mai trebuie și mister din când în când și cum nici scenariul nu pune pe tapet o poveste coerentă, ofer cadou acestui ultim film doar 5 cuțite ascuțite.

Trailer: