Ramon

RamonDupă catastrofa abominabilă numită Oh, Ramona!, iată că a apărut masculul Ramon.

Sper să n-aibă aceeași soartă când vine vorba de calitate, adică una lipsă.

 

🎬 Ramon – Premisă

Mustul gustos al firului narativ îl are în centrul sticlei pe Ramon (carismaticul bursucel Pavel Bartoș), un țăran în adevăratul sens al cuvântului.

Nu vă duceți gândul la semnificația peiorativă, nu, nici vorbă, Ramon este un om simplu de la țară, care are în proprietate o imensă viță de vie.

În ograda lui poposește un regizor care trage câteva cadre dintr-un film, îl bagă și pe Ramon figurant la o nuntă și ăstuia îi cade cu tronc o actriță superbă (Gabriela Iliescu).

Și al nostru erou se decide, nici mai mult, nici mai puțin, că este cazul să se însoare cu ea, că i s-a năzărit că și domnița i-ar fi aruncat ocheade drăgăstoase.

Așa că se ușchește în capitală, în ciuda avertismentelor primite, să o ceară de la tac-su.

Doar că belea mare, nu știu nici cum o cheamă, nici unde stă.

De fapt, Ramon nu știe mai nimic despre viața de dincolo de satul său bucolic.

 

💭 Ramon – Comentariu

Mă pregătisem pentru ce este mai rău de la acest Ramon deoarece părea doar un proiect vanitos, realizat pur și simplu pentru că voia și Bartoș să aibă un film al său.

Încep cu subiectul cel mai fierbinte din această perioadă în care am fost invadați de filme românești, anume cel al limbajului.

Și o să mă folosesc de o comparație care este în ton cu Ramon de față.

Unor producții ca Teambuilding, Taximetriști sau Mirciulică le sfârâie slana de câte înjurături au prin scenariu, fiind niște filme carnivore din cale afară când vine vorba de acest aspect. Și au fost tare blamate pentru asta.

Ei bine, Ramon este la polul opus, este cel mai vegetarian film dacă ne raportăm la limbaj.

Nu cred că am auzit nici măcar un du-te dracu sau să te ia naiba, ce să mai pomenesc de alte ziceri de bine care ar scoroji literele din dicționar.

Deci aici puteți fi liniștiți, la fel ca Ramon personajul, Ramon filmul este complet inofensiv verbal.

Povestea, în schimb, cam scârțâie din toate încheieturile dacă o iau la puricat să-i găsesc niște boabe coapte de originalitate.

Este un ghiveci scenaristic care împrumută idei din multiple filme, am regăsit semințe din Pretty woman sau Cinderella.

Acum cine este frumușica și cine-i Cenușăreasa chiar nu pot să spun, că altfel mă alergați cu trotineta electrică să mă încingeți că vă dau spoilere.

Însă, că vine marele dar, Ramon este un film inocent, drăgălaș, optimist, plin de voioșie.

Oricât de hain aș fi fost și pornit să-l încătușez și să-l arunc în cea mai mizeră pușcărie, n-am putut rezista farmecului acestui personaj.

Chiar dacă este incredibil de previzibil pentru că simți că ai mai văzut povestea peștelui care se zbate amuzant afară din apă, aruncat într-o lume total străină lui, ei bine, Ramon n-are cum să nu te cucerească.

Fără să aibă niște glume cu adevărat amuzante sau cine știe ce inteligente, a reușit să mă țină într-o permanentă stare zâmbăreață pentru că personajul este ca un copil pur care se bucură și se minunează din orice.

L-aș cataloga mai degrabă romantic decât comedie chiar dacă am râs pe alocuri.

Însă zâmbetele se datorează expresiilor faciale și reacțiilor de profundă mirare pe care le generează Ramon la vederea unor lucruri care nouă ni se par normale.

Aventura lui printr-un București necunoscut, plin de haos, oameni și arhitectură care-l sperie și fascinează deopotrivă pe Ramon este elementul forte al filmului.

Ramon

 

Din nefericire, jucăria se strică mult odată cu introducerea acțiunii și, mai ales, a lui Selly, probabil cea mai enervantă pseudo-personalitate din punctul meu de vedere.

Filmul se transformă pentru destul de mult timp într-o lungă reclamă dedicată lui Selly, dar și Andreei Esca, de parcă de asta mai aveau nevoie.

Această bucată consistentă de scenariu parcă a fost scrisă de altcineva pentru că se duce pe copcă toată atracția și intervine o prosteală ieșită din comun.

Una care se traduce prin erori stupide în continuitate și, mai ales, în logica unor personaje. Totul doar de dragul de a-l plasa cât mai mult pe ecran pe acest omniprezent Selly.

Norocul meu a fost  că odată cu dispariția ăstuia de nu mai vreau să-i pomenesc numele revine și savoarea ingenuă în care s-a scăldat filmul până la acea întrerupere inoportună.

Tehnic n-are prea multe de laudă, sunetul este bun, imaginea decentă, regia la fel, deci n-am nici de bine, nici de rău de spus în acest compartiment.

Poate să crâcnesc un pic la coloana sonoră ieftină, cu multe melodii de Crăciun, deși nu este iarnă-n peisaj.

Am impresia că sunt piese la liber, fără drepturi de autor. Posibil să mă înșel, însă cred că de asta au fost folosite.

Mi-a făcut plăcere să regăsesc niște actori din alte filme recente, precum Alexandru Ion din Taximetriști sau Bogdan Farcaș din Neidentificat.

Cât despre Pavel Bartoș, sunt clare inspirațiile lui în interpretarea acestui personaj, am regăsit urme de Mr. Bean și Benny Hill în jocul său actoricesc.

 

🏆 Ramon – Verdict

Voiam să-l desființez, cu gândul ăsta pornisem spre cinema, dar acum, după ce l-am văzut, nu pot să fac asta.

Am ieșit cu un zâmbet pe buze și cu multă căldură-n suflet chiar dacă nu are nimic special și se folosește de tertipuri siropoase pe care le miroși destul de repede.

Dar are o candoare aparte care mă face să-l apreciez poate mai mult decât ar trebui.

Asta și în contextul în care este total diferit de alte producții celebre lansate în cinema, nefiind vulgar, grosolan, cocălăresc sau pițiponcesc.

Că-i utopic în mesaje și cam vaporos în scenariu, este adevărat, însă are ceva al lui care îl face plăcut de urmărit.

Păcat de acel intermezzo total neavenit, aici intervine cel mai crunt subiectivism, dar n-am ce face, când ceva nu-mi place, nu mă ascund pe după frunze, o zic direct.

Fără acea porțiune ce mi-a displăcut profund aș fi ridicat filmul cu câteva etaje mai sus.

Dar așa, oricât de drag mi-ar fi Ramon, nu pot să îngurgitez mai mult de 7 bucăți de șuncă proaspătă.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

About admin

Check Also

Poor things

Poor things

Noi, ăștia sărmani, nu avem parte de lucruri frumoase decât mai târziu. Așa cum a …

2 comments

 1. De ce mi-a plăcut filmul Ramon cu Pavel Bartoș

  Am fost să văd filmul „Ramon”. Chiar am văzut filmul, nu mă plătește Bartoș să-i fac reclamă (ha, ha 😂).
  În primul rând este un film fără expresii vulgare (principalul motiv pentru care am mers să îl văd).
  Acest film mi-a amintit de „Filantropica” lui Nae Caranfil, deoarece personajele principale din ambele filme se îndrăgostesc de femei frumoase, elegante, pentru care sunt în stare de orice. Bartoș pleacă la București după femeia visurilor, dar Dumnezeu nu-i aduce ce-și dorește, ci ceea ce are nevoie (ca de obicei!)
  M-au impresionat 2 lucruri:românii merg să vadă acest film chiar dacă nu e plin de expresii licențioase. Probabil că dacă emisiunile de la televizor ar urma o linie a culturalizării și educării oamenilor, ei s-ar uita. Dar pe principiul”asta se cere „, canalele TV prezintă în mare parte emisiuni de o calitate îndoielnică.
  Apoi aduce în discuție ce mai este” normal” în zilele noastre.
  Sper să nu prindem vremurile când majorității oamenilor anormalul să li se pară normal!
  Dacă îl cunoașteți personal pe Bartoș, puneți o vorbă bună pentru mine, că i-am făcut reclamă faină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *