Rebel Moon: The scargiver continuă saga trupei de nelegiuiți care se luptă cu imperiul malefic pe Netflix.
🎬 Rebel Moon: The scargiver – Premisă 📖
Filmul reia firul narativ fix de unde s-a gătat prima parte, Rebel Moon: A child of fire.
Kora (Sofia Boutella – Argylle) și ai ei s-au retras pe planeta agricolă vizată de Imperiu tocmai la țanc deoarece s-a copt grâul și trebuie recoltat.
Da` ce, credeți că au parte de liniște?
Sus pe cer s-a înființat un cuirasat plin de soldați dornici să tragă la țintă și așteaptă ordinul de atac de la Noble (Ed Skrein – Deadpool).
Dacă veți considera spoiler pomenirea acestui nume, fleșcăi-vi-s-ar coca în cuptor, că este vina voastră că v-ați trezit citind pe aici fără să vedeți primul film.
Așa că războinicii pestriți trebuie să-i inițieze pe țărani în tainele luptei pentru a ține piept armatei care planează deasupra lor.
Și au timp berechet, 5 zile. Ba nu, 2, că 3 sunt pentru treierat.
Încă de aici se observă tenta sarcastică a articolului.
Este doar începutul.
💭 Rebel Moon: The scargiver – Comentariu 🍿
„Î-mi cer skuze la urmăritorii mei kă kând‟ am comentat A child of fire am fost parcă prea indulgent și mi s-a lichefiat creierul de zici că eram demn de acele ghilimele.
Acum mi-am dat seama ce cisternă de rahat urât mirositor este această dublă regizată de Zack Snyder.
Să nu încep direct cu acid aruncat în fața acestui film, azvârl mai întâi o laudă. Mă rog, cred că poate fi considerată laudă.
Dacă ținea 60 de minute era un film bun.
Dar a avut o durată de 120 de minute, iar prima oră este un dezastru nuclear de ar plânge de durere până și victimele de la Hiroshima, că de radiații mai scapi, dar de catastrofa imaginată de Snyder nu ai cum.
Eu cred că s-a dus omul la Dristor și-a cumpărat o șaorma cu de toate și a fost stricată și când l-a apucat cufuria l-a lovit și inspirația stând pe veceu.
Ce și-a zis el?
„Băi, știi ce ar face filmul ăsta să fie și mai bun?
30 de minute de cules grâul. Ba nu, m-am tâmpit, ce dracu`, nu mai gândesc cum trebuie. Mai bune sunt 60 de minute de secerat grâul, dar în slow fucking motion.
Ce original sunt bă, nimeni nu s-a mai gândit la asta.‟
Dacă aveți de gând să vă uitați la film, puteți rata fără greață prima oră care este printre cele mai jalnice din istoria cinematografiei la nivel narativ.
Urmărirea acelei bucăți a fost mai dureroasă decât un fisting cu o ghioagă plină de cuie boante și ruginite.
Nu doar că sunt scene cu ăia belind fasolea în grâu, dar avem parte și de o oră de dirigenție în care elevii sunt scoși la tablă să-și spună povestea de viață.
Asta deși, la naiba, o știam din filmul anterior lansat de curând. Plus că toate sunt la fel, fiecare dintre ei a pierdut pe cineva drag din cauza Imperiului, deci m-a omorât și cu repetiție inutilă.
M-a mai isterizat încă o scenă în care eroii primesc niște cadouri și, odată cu ele, câteva laude din astea de se strepezesc dinții din proteză.
Ceva gen: Tu ești coceanul atât de folositor în timpul Marii Crize Diareice când nu mai aveam hârtie igienică și l-am folosit pe post de dop dorsal.
Să mai zic și de absurditatea universului imaginat? Că sunt contraste prea puternice pentru a nu scoate în evidență lipsa logicii acelei lumi.
Păi țăranii seceră grâul pe stil antic, dar îl transportă futurist? I-a dus mintea să inventeze mijloace de transport care levitează, dar de tăiat spicul tot cu coasa lu` bunica de la țară din 1900 toamna?
Mno, gata, că-mi pocnesc venele de nervi.
Povestea, săraca, este inexistentă aici, nu dezvoltă nimic, nu se duce într-o direcție anume și toată acțiunea are loc într-un spațiu restrâns.
Nu tu simbolistică, nu tu complexitate, nu tu inventivitate, nimic, ciuciu, mumu.
Personajele nu evoluează, motivațiile sunt banale și bazate TOATE pe răzbunare, cât despre surprize, ioc, zero barat din acest punct de vedere.
Acum înțeleg de ce se numește The scargiver. Pentru că mi-a lăsat cicatrici adânci în creier.
Să mor de nu zici că este o premisă de SyFy Channel sau film Asylum, dar cu buget de 100 de ori mai mare.
Pe ce s-or fi dus banii, habar nu am deoarece pelicula nu arată cine știe ce. Chiar dezastruos nu se prezintă, dar nici nu este departe.
Cum nu-i frumos să porcăiești aiurea și trebuie și critică constructivă, ei bine, filmul trebuia refăcut de la 0 cu alt scenarist și alt regizor.
E constructivă? Zic că da, pentru că recomand reconstrucția de la fundație.
De ce ziceam la început că ar fi bun dacă ținea doar o oră?
Pentru că atât durează lupta finală, una distractivă, de ce să mint și să zic că nu mi-a plăcut.
Asta deși se caftesc două tabere diametral opuse, dar care se comportă nerealist.
Pe de o parte îi avem pe țăranii care au stat cu mâna pe armă mai puțin decât pentru alte lucruri manuale, însă sunt experți de zici că s-au născut cu puști în loc de brațe.
Pe de altă parte Imperiul cel tiranic trimite în luptă niște soldați despre care se presupune că-s specialiști în meseria lor, dar se dovedesc niște imbecili sadea.
Râdeam de stormtrooperii din Star Wars, păi ăia sunt fenomenali pe lângă otrepele astea de aici.
Nu mai zic nimic de actorie, că este ca și când nu ar fi deoarece interpreții nu au avut material care să le permită să-și arate talentul.
Bine, cine îl are, că m-am lămurit că Boutella este tămâie.
Nu îi mai înșir pe ceilalți, că și așa am distrus câțiva neuroni urmărind filmul și scriind despre el.
🏆 Rebel Moon: The scargiver – Verdict 👍 sau 👎
Uneori îmi sare țandăra când aud că un studio de film își bagă nasul și intervine în munca regizorului cu fel și fel de indicații.
Aici mi-aș fi dorit să fie cineva cu tupeu care să-i spună lui Snyder că face rahatul praf cu acest film secund pentru că la nivel narativ este cataclism cutremurător.
Chiar nu a văzut nimeni că se pune de-o bălărie banală și bășinoasă în ceea ce privește povestea atât de simplistă încât și unui copil de clasa întâi i-ar fi rușine cu ea?
În afară de unele cadre panoramice care arată frumușel și a acțiunii din partea secundă care m-a determinat să nu scufund de tot filmul, nu am găsit alte elemente pozitive.
Poate că voi compensa, fără să-mi dau seama, nota mare acordată primului film, dar pentru Rebel Moon: The shitgiver, pardon, The scargiver, nu pot să car mai mult de 3 saci cu grâu.
Dacă este să rămân cu ceva după acest film, atunci am învățat agricultură grupa mare, pot să-mi înființez liniștit un CAP.