Red dot

Red dot este un film suedez și unde poate fi găsit un film dintr-o țară atât de exotică din punct de vedere cinematografic? Ați ghicit, răspunsul este Netflix.

Mă tot împungea ecranul de Home cu acest film și până la urmă, ca picătura chinezească, am cedat și am dat drumul lui Red dot fără să am idee despre ce este vorba, nici nu știam la momentul respectiv că este suedez.

Nadja (Nanna Blondell) și David (Anastasios Soulis) sunt doi tinerei care merg pe principiul: S-au văzut, s-au plăcut, pune-i inelul pe deget. Ambii sunt oameni deștepți, el este ceva inginer, ea studiază să devină medic. Dar ajunge cu introducerile, sărim brusc peste 18 luni în viitorul cuplului marital proaspăt întemeiat pentru a vedea că iubirea pare că s-a tirat repejor, rutina a devenit una plictisitoare, plină de treburi casnice deloc romantice.

Pentru a mai zdruncina un pic lucrurile și a reaprinde flacăra stinsă a atracției fatale de la început, David își ia soția de mânuță și se aventurează într-o excursie nordică, într-un ocean de zăpadă, la naiba-n praznic, să-și regăsească ambii pofta de viață și să o ia de la capăt fără certuri și frecușuri care macină o relație.

Dar nu trece mult timp și pe timp de noapte în frunte le apare titlul filmului, punctul roșu, provenit de la o lunetă atașată unei puști sniper. Cineva are chef de vânătoare și le-a picat pata pe ăștia doi.

Și kaput.

Practic, Red dot este un dublu survival movie pentru că Nadja și David trebuie să supraviețuiască atât intemperiilor unei naturi friguroase ce n-are milă de extremitățile corporale, dar și vânătorii ad-hoc încropite de cine știe ce dornici de distracții mortale.

Filmul ar fi bun dacă n-ar fi prost. Poftim caracterizare „inteligentă‟, deși exagerez un pic pentru a accentua cel mai nasol punct negativ al filmului.

Și când scriu prost, mă refer în primul și în primul rând la personajele principale care-s tâmpe de dau în gropi, la propriu.

Dacă erau prezentate ca fiind niște oameni cu creier mai subțirel ca pubienele de maimuță, înțelegeam să se comporte așa cum o fac în film. Dar când îmi spui că ăștia doi sunt spuma șampaniei, crema cremelor, magna cum laude a Suediei, cum dracului să pun botul că-s neuronii umflați de inteligență când cei doi iau cele mai proaste decizii de supraviețuire?

Aveam impresia că dinadins lasă împrăștiate pe jos diverse ustensile vitale supraviețuirii lor, deși nu prea erau deranjați de nimeni în a le culege, parcă voiau să crape singuri în mijlocul naturii. Am zis că prima oară a fost o eroare, a doua oară m-am strâmbat schimonosit, dar a treia oară i-am blestemat de era să-i crape obrazul televizorului de rușine. Mi-a adus aminte de un alt film recent construit pe același tipar, Alone, supraviețuire în natură, dar cu un personaj care a lipsit când au fost împărțiți neuronii.

Regizorul lui Red dot apelează și la tehnica pe care aș interzice-o, aceea de a porni filmul cu o secvență de pe la final, omorând astfel și bruma de suspans care mai este prin film, că mă gândeam și eu că poate filmul mă surprinde, poate omoară vreun personaj principal pe nepusă masă. Dar de unde atâta suspans în anumite secvențe ce ar fi trebuit să fie tensionate din moment ce știam că vor scăpa teferi?

Însă Red dot are și părți pozitive, pot spune chiar că este surprinzător cu câteva scene. Atenționez iubitorii de animale că vor fi oripilați de-a dreptul de o anumită secvență care are un puternic impact emoțional (pfiu, m-am molipsit de la știri cu expresia asta). Ce a fost partea din John Wick care l-a trezit la viață este pistol cu apă pe lângă ce este în Red dot.

Filmul arată frumos pentru că nici n-avea cum să arate altfel din moment ce peisajele prezentate sunt sublime, iar povestea este destul de îmbârligată încât să mențină interesul la cote maxime, chiar dacă personajele scufundă calitatea intrinsecă a lui Red dot. Dacă scenaristul se sinchisea să le atribuie niște comportamente pe măsura inteligenței cu care sunt prezentate, atunci Red dot chiar ar fi fost un film bun și antrenant, mai ales că are câteva îmbârligături greu de ghicit care mi-au antrenat un pic pulsul.

Se cam balansează prostia personajelor cu frumusețea peisajelor (avem și o auroră boreală spectaculoasă), deciziile tâmpite cu tensiunea palpabilă, așa că pentru Red dot mă pregătesc să cumpăr 5 corturi.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Spellbound

Spellbound

Neștiind ce să mai văd dintre „vechituri‟, mi s-a arătat în vis acest titlu, Spellbound, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *