Remember

RememberAm vrut să văd versiunea sud-coreeană recent lansată, dar când am aflat că este bazată pe Remember din 2015 am decis să-l urmăresc pe acesta din urmă.

 

🎬  Remember – Premisă

Zev (Cristopher Plummer – Knives out) este un evreu ce se apropie de vârsta octogenară. Cum are clasicul tatuaj cu numere pe braț, ne dăm seama că-i un supraviețuitor al Holocaustului.

Este antamat de un alt confrate de suferință, captiv în scaunul cu rotile, dar cu ceva capital foșnitor, să-l găsească pe nazistul care le-a ucis familiile și să-l pedepsească așa cum se cuvine.

Doar că Zev este lovit de demență și uită destul de des cine este, unde se află și ce are de făcut.

Așadar, cu o scrisoare lungă plină de amănunte care îi explică pas cu pas care-i misiunea lui, Zev purcede la drum întru depistarea Heil Hitleristului pe care vrea să-l salute cu un bindi metalic în frunte.

 

💭 Remember – Comentariu 🍿

Filmul este o dramă cu ardere lentă care prezintă tumultul unui om care a trăit o viață întreagă cu traumele Auschwitz-ului proaspete în minte și care nu își găsește liniștea nici la bătrânețe.

Vrea cu orice chip să-și confrunte tartorul pentru a face pace cu această lume în ideea de a pătrunde fără resentimente în cea de dincolo.

Povestea constă în perindările lui Zev de la o locație la alta deoarece numele nazistului căutat se potrivește mai multor persoane.

Neștiind cum arată culpabilul, Zev trebuie să îi ia la rând și să îi descoase înainte de a apăsa pe trăgaci.

Însă demența care îi dă târcoale în permanență și îi erodează mintea și așa șubredă face ravagii în raționamentul său.

Însă demența care îi dă târcoale în permanență și îi erodează mintea și așa șubredă face ravagii în raționamentul său.

De aceea am început să mă tem pentru integritatea fizică a celor cu care Zev interacționează pentru că venerabilul bătrânel devine imprevizibil din cauza confuziei care îi întunecă mințile.

Acțiunea nu excelează, nu ăsta este punctul forte al lui Remember, așa că nu aș avea prea multe de lăudat la acest aspect care nu este cine știe ce palpitant.

În schimb filmul o nimerește excelent pe partea dramatică, iar aici un rol major l-a avut interpretarea nemaipomenită a regretatului Christopher Plummer (All the money in the world).

Acesta dă viață unui personaj muribund atât fizic, corpul nemaiascultându-l ca-n vremurile bune, dar și mintal, deoarece boala care-l macină este nemiloasă cu el.

Gestica acestuia, mâinile tremurânde, privirea pierdută, de căprioară speriată de farurile mașinii, sclipirea vie care îi apare uneori în ochi, dorința de răzbunare ce nu poate fi stinsă, toate construiesc un personaj frânt, dar nu încă învins.

M-a durut aproape fizic aventura lui, să o numesc așa, prin diversele orășele vizitate pentru a scoate la iveală un șobolan nazist pentru că fiecare oprire ducea la dezgroparea unor amintiri neplăcute.

Remember

 

Fără să ne arate flashback-uri din infamul lagăr de concentrare, Remember a reușit să transmită senzația de teroare cumplită și drama cutremurătoare a oamenilor care au trecut pe acolo și au scăpat.

Tatuajul nu a reprezentat doar o simplă dovadă a popasului forțat în acel loc diabolic, ci și o înfierare în suflet a tuturor ororilor prin care au trecut și care nu pot fi uitate, chit că oamenii, la senectute, sunt loviți de demență sau Alzheimer.

Desigur, povestea nu este atât de simplă pe cât pare la prima vedere, are ceva ingrediente îmbârligătoare care asigură niscai răsturnări de situație.

Iar acest fapt a crescut nivelul filmului.

Însă, să rămân în linia generală a scenariului, le-am uitat, așa că trebuie să le descoperiți singurei.

 

🏆 Remember – Verdict 👍 sau 👎?

Filmul mi-a depășit așteptările, chiar dacă este lent, un lucru de înțeles având în vedere că media de vârstă a personajelor principale se apropie de 80 de ani.

Dar este o încetineală interesantă, deloc plictisitoare, care m-a afectat emoțional ca urmare a dramei impresionante care se desfășura în fața ochilor.

Plus că actoria de senzație a lui Plummer a reprezentat un mare plus.

Nu știu dacă versiunea sud-coreeană este mai bună, dar momentan sunt mulțumit cu ce am primit în acest Remember și mă duc să înșir pe foaie vreo 8 gânduri, să nu le uit.

 4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Battle on Buka Street

Battle on Buka Street

Din când în când îmi place să mai bag câte o premieră, adică sper că-s …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *