Rim of the world

Rim of the world este un film semnat de McG care a mai trântit cele 2 Charlie`s angels și mult hulitul Terminator: Salvation, așa că m-a ros curiozitatea până la plăsele să văd cu ce se mai ocupă omul.

Filmul este unul de aventură SF adolescentin pentru că în prim-plan sunt 4 pubertani cu coșuri pe față și mâncărimi în izmene ce sunt expediați la tabăra ce poartă numele filmului.

Alex este tocilarul timid, antisocial, plin de fobii, dar foarte inteligent (ăsta vine mereu cu planul), Dariush este stereotipul clasic al negrului cocalar, cu lanț de aur atârnat de gâtul gros bine hrănit, cu glume misogine la purtător și gură mare ce nu tace nicio clipă (este clovnul trupei însărcinat cu distracția), ZhenZhen este asiatica tăcută, bravă în fața pericolului, care preia frâiele când tăntălăii de băieți își udă scutecele (viteaza grupei), iar Gabriel este rebelul trupei, cu trecut tumultuos și probleme de adaptare în societate (bătăușul tâmp care nu știe prea multe în afară de legea pumnului).

Cei patru formează o trupă puțin probabilă în alte condiții, dar acum sunt nevoiți să stea uniți dacă vor să supraviețuiască.

Ah, uitam să spun și care-i șpilul la Rim of the world.

Avem parte de-o invazie extraterestră care vrea să scuture Terra de furnicile umane și una din pocitaniile venite din altă galaxie începe să-i fugărească pe ăștia mici din motive cunoscute doar de scenariști.

Scoateți de la naftalină „suspension of disbelief” pentru că veți avea la greu nevoie de ea, altfel nu ați putea să suportați un film în care armate bine antrenate și doldora de arme până-n bucile curului sunt nimicite de gângania extraterestră, dar niște puștani cu dinții de lapte abia pierduți reușesc să fenteze drăcovenia picată din cer.

Rim of the world este o struțo-cămilă greu de înțeles, nu am priceput cui se adresează, protagoniștii sunt încă la stadiul de mers în tabără, deci ai crede că filmu-i pentru copii, dar în același timp avem un limbaj vulgar, presărat cu injurii și glume pline de insinuări sexuale ce ar speria și un adult cu hardul plin de o literă triplată non-Vin Diesel.

Unde mai pui și că este destul de violent, filmul nu face rabat de sânge, decapitări, dezmembrări și alte elemente vizuale total nepotrivite pentru ochii unui copil ce încă nu știe ce e aia carte de identitate.

Cât despre personaje reprezentate de micii actori? Numai de rău. Mi-e mie rușine de ceea ce am văzut, scenaristul ar trebui să se refugieze în pădure pentru că a creat cele mai stereotipice personaje pline de clișee supărătoare care ar scoate din minți societatea actuală. Deja am pomenit despre negru și despre asiatică, așa că nu mai insist.

Toate astea ar fi trebuit să mă determine să îngrop Rim of the world dar, din fericire pentru film, este foarte distractiv pentru că este plin de acțiune. Nu iert scenariul găozar, dar trecând peste aceste bube, m-am simțit bine urmărind filmul care este alert, mereu se petrece ceva pe ecran, ba ăștia 4 se zburătăcesc care încotro să scape de lighioana venită ilegal în State (coșmarul lu Trump), ba mai bubuie câte-o bombă, ba mai explodează fel și fel de obiecte, ba se mai dărâmă câte-o cocioabă, ba se mai înfruptă scârboșenia cosmică din câte-un nefericit, bașca avem pe fundal și apocalipsa generată de invazia coropișnițelor galactice.

La câți bani (puțini) a costat drăcovenia asta, efectele speciale arată respectabil, nu bine, dar decent, gândacul suprem are o înfățișare groaznică în sensul bun, un design pocit dătător de coșmaruri, chit că realizarea lasă de dorit, dar este de înțeles, că nu au avut banii lui Disney. Iar restul elementelor vizuale ce au necesitat tehnică digitală nu m-au zgâriat pe retină.

Ce mi s-a părut ironic au fost multiplele referințe către o grămadă de filme și hazul făcut de clișeele folosite în ele pentru ca apoi și Rim of the world să folosească fix aceleași clișee de care a făcut mișto anterior.

Filmul are totuși mesaje de luat în seamă cu privire la maturizare, la adaptarea socială, la prietenia trainică apărută de unde nu te aștepți și, lăsând la o parte ghena de scenariu, poți trage niscai povețe din această producție.

Rim of the world poate fi desființat din cauza scenariului ofensiv și a hoției pe față din alte producții mult mai celebre, aducând ba cu Stranger things, ba cu Super 8, ba săltând câte-o scenă la indigo din alte filme, dar în același timp poate fi apreciat pentru distracția decentă pe care-o oferă, totul depinde în ce tabără alegi să te plantezi.

Deși Rim of the world este un film prost din punct de vedere al substanței, al fondului, recuperează pe partea de formă și, cum superficialul din mine a predominat pe timpul vizionării, îi dau filmului un 6.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Asimptomatic

Asimptomatic

Eram cu treabă prin capitală și cu ce să omor timpul? Am zis să experimentez …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *