Road House

Road HousePuteam să revăd vechiul Road House? Puteam, dar din lipsă de timp am trecut direct la cel din 2024 care este disponibil pe Amazon Prime.

La momentul scrierii articolului nu are subtitrare în limba română.

 

🎬  Road House – Premisă 🕮

O patroană de bar are nevoie urgentă de un înger păzitor care să-i apere coșmelia atacată seară de seară de diverși dubioși care au o țintă clară, să o izgonească de acolo.

Nimeni nu poate face față maimuțelor care provoacă prăpăd, așa că Frankie bagă mâna adânc în buzunar și-l antamează pe Dalton (Jake Gyllenhaal – The covenant).

Omul se cam „cojonește‟ la început, că n-ar vrea, c-o fi, c-o păți, dar până la urmă acceptă slujba.

Ceea ce urmează nu-i greu de imaginat, că nu se schimbă nimic  la barul Road House în ceea ce privește atacurile organizate.

Ele continuă să curgă neîncetat, doar că acum se lovesc de o opoziție rupătoare de oase și umplătoare de ambulanțe.

Ați ghicit, Dalton nu glumește, își ia meseria în serios.

 

💭 Road House – Comentariu 🍿

Remake al filmului cu același nume din 1989 cu Patrick Swayze în rol principal, producția de față nu a dus lipsă de scandaluri.

Regizorul Doug Liman a făcut gălăgie în mass media că una i s-a promis, lansare în cinema, alta a fost realitatea, adică direct pe streaming. Însă ulterior a ieșit la iveală și adevărul, că nu a fost chiar așa cum a spus el,

Dar nu stau acum să comentez despre can-can-uri de două parale, ci despre film.

Sincer, nu mai rețineam mare lucru, de fapt nimic, din producția de acum 35 de ani, deși am văzut-o de vreo două ori la TV, așa că mi-e greu să fac o comparație.

Pot spune însă, cu siguranță, că Jake n-are nici pe departe șarmul emanat în valuri de Patrick, fie-i țărâna ușoară. Este o mare diferență între cei doi actori.

Și zic asta fără să fie un croșeu dat în ficatul lui Jake, ci pur și simplu are alt stil de interpretare.

Road House este un film clasic de acțiune a cărui poveste aduce aminte de anii de glorie ai acestui gen, nefiind deloc una complicată și se rezumă la veșnica luptă unul contra mulți.

Nu ai nevoie de neuronii ambalați la maximum pentru a pricepe ce se petrece în film deoarece firul narativ nici că putea fi mai de bază de atât.

Și ce vreau eu de la un astfel de film? Duh, bătaie și iarăși bătaie.

Asta oferă Road House, chiar cu mărinimie, iar luptele sunt incredibil de contondente, coregrafiate cum trebuie, chiar dacă pe alocuri neveromisile.

Pe cine păcălesc eu cu acest pe alocuri? Sunt complet nerealiste pentru că trupurile care sunt bumbăcite, adică Dalton și oponentul său principal, Knox (Conor McGregor), par a fi cioplite din granit.

Se împart pumni cu duiumul, picioare ca la all inclusive, coate-n gură, genunchi-n bărbie, scaune-n plex și sticle-n cap și ăștia n-au nici pe dracu, când și când apare câte-o zgârietură sau un firicel de sânge să nu pară chiar ca scoși din țiplă.

Nu este o critică, deloc, eu astfel de filme vreau să văd, nu unele realiste în care bătăușii fac nani la primul pumn în măsele, că ar fi tare plictisitoare o asemenea confruntare.

Așadar, acțiunea este brutală, sângeroasă și nu lasă Camera de Urgențe a spitalului să respire.

Road House

 

La amplificarea torentului de adrenalină contribuie și construcția personajului Dalton, unul cu un trecut tragic, deloc greu de ghicit, care-l face să nu-i pese de integritatea lui fizică.

Are o zeflemea în el de zici că și-o caută cu lumânarea, niște replici relaxate de se crede la stand-up și emană o încredere gigantică încât orice om zdravăn la cap s-ar feri de orice contact cu el, verbal sau fizic.

El este oricum distructiv cu armele din dotare când este zen, însă când este enervat de-adevăratelea și-i sare muștarul de Tecuci, pff, devine o fiară incontrolabilă.

Fără să exagerez, cred că l-ar face și pe Hulk să se înverzească oleacă pe el frică.

Foarte bine își joacă Jake partitura, creează un personaj complex, care nu-i doar o brută tâmpă, acel bagaj misterios de traume anterioare îl face demon, dar acțiunile de acum îl transformă în înger.

Asta chiar dacă nu rezolvă conflictele cu vorba bună, deși el săracul încearcă în primă instanță asta, ci își impune punctul de vedere testând limitele anatomiei umane.

M-a surprins plăcut Conor McGregor, credeam că o să fie un debut penibil, el fiind luptător UFC și pugilist, deloc actor.

Iată însă că se pliază perfect pe rolul atribuit, un descreierat căruia nu-i pasă de nimic decât de distrugerea adversarului.

Și Connor a îmbrățișat cu mult entuziasm partitura și a oferit o reprezentație pe cinste care mi-a arătat chiar mai mult decât doream.

 

🏆 Road House – Verdict 👍 sau 👎

Este vreo capodoperă acest film? În mod clar nu, că nici nu avea cum să fie ținând cont de subiect și de gen.

M-a și dezamăgit în ceea ce privește aspectul vizual deoarece mi s-a părut că a primit câteva lovituri de KO la capitolul CGI, unul oribil în destule momente încât să nu-l trec cu vederea.

Nu pot să nu mă întreb oare unde s-au dus cei 85 de milioane de dolari pentru că nu prea se văd pe ecran.

Apropo, am pomenit la început ceva de scandalul din jurul filmului, echipa producătoare a avut de ales, buget de 60 milioane și lansare în cinema sau 85 de milioane și direct pe streaming. Este evidentă alegerea.

Haotic în mare parte, plin de replici stupide și cu o direcție previzibilă, presimt că Road House va fi un film de tip Moise/Solomon, va despica audiența-n două.

Unii vor zice că-i o blasfemie la adresa originalului, alții că-i o distracție maximă. Și unii, și alții vor avea dreptate.

Pentru mine nu-i un film bun, dar mă aliez cu tabăra care va spune că Road House oferă o doză sănătoasă de bătaie eliberatoare de toxicitate masculină și pentru asta am să-i ascut 7 țepușe.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Starship troopers

Starship troopers

Nu știu dacă poate fi considerat chiar un clasic, dar mi s-a năzărit să revăd …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *