Samaritan

SamaritanAmazon Prime a devenit casa lui Samaritan, un film cu Sylvester Stallone care, culmea, interpretează un rol original, nu-i nici Rocky, nici Rambo.

 

🎬 Premisă

Însă povestea nu pornește cu personajul jucat de Stallone în prim-plan, ci cu un puștan ghinionist, de 13 ani, Sam (Javon Walton – The Addams family 2), care este obsedat de un supererou de mult dispărut.

Convins că acesta nu este mort, Sam îl caută pe Samaritan, munca asta de bibliotecar arhivist devenind pasiunea lui.

Oricum altceva nu are ce face, mama lui este săracă de nici gândaci nu-și permite să mănânce, iar prietenul lui îl tot bagă-n belele cu fel și fel de matrapazlâcuri ilicite.

Traseul lui Sam se intersectează cu cel al gunoierului Joe (Sylvester Stallone – The Suicide squad), vecinul din blocul de vizavi, despre care suspectează că ar fi chiar Samaritan.

Bine, adevărul este că Sam suspectează pe oricine în stare să bată un cui fără să-și dea peste degete sau să ridice un patent fără să facă hernie.

O fi sau n-o fi bătrânelul ursuz taman Samaritan, eroul considerat mort de un sfert de secol?

Urmează să aflăm pentru că din negura trecutului pare că iese la iveală adversarul de-o viață, jucat de Pilou Asbæk (Uncharted), ce își face apariția cu un ciocan cu proprietăți fatale.

 

💭 Comentariu

În momentul de față sunt sleit de puteri și nu prea am inspirație să scriu ceva pertinent despre Samaritan pentru că filmul este destul de mediocru în totalitatea sa.

Nu este deloc despre supereroi și superputeri, ăsta este un truc să atragă mai multă atenție asupra producției de altfel banale.

Așa că nu trebuie să anticipați cataclisme distrugătoare cauzate de confruntări epice între ființe divine, pentru că Samaritan este departe de asta.

Filmul se vrea mai ancorat în realitate și se concentrează mai mult pe relația aflată într-o permanentă mișcare browniană dintre puștiul Sam, cel aflat de partea optimismului, care vede sau vrea să vadă partea frumoasă a umanității, și bătrânul Joe, care a experimentat destule astfel încât atitudinea lui mai acră ca un shake de varza murată și lămâie este perfect justificată.

Conflictul fizic joacă și el un rol important în film, să nu ne plictisim, dar de bază este cel interior, producția fiind una mai metaforică, plină de simbolistică și mesaje dojenitoare și împăciuitoare în același timp care ar trebui să ne schimbe optica asupra vieții.

Simți zbaterile interne ale personajului care a trăit destul încât a acumulat și bune și rele, ajungând la stadiul în care trebuie să jongleze cu sentimente contrastante și să-și găsească pacea sufletească, dacă mai este posibil.

Samaritan

 

Mi-a plăcut conexiunea dintre trecut și viitor reprezentată de cele două personaje care se află în stadii diferite în ceea ce privește întâlnirea cu moartea, dar nu că ar fi ceva ieșit din comun, că nu-i prima relație de acest gen care funcționează bine pe ecrane.

Dar în rest Samaritan nu are nimic care să-l scoată la tablă să primească laude meritorii pentru vreo reușită extaziantă.

Scenariul vrea să se bazeze pe o anumită surpriză, dar să fim serioși, o vezi de la mare distanță pentru că unele acțiuni nu-s deloc subtile, să nu mai zic de modul criptic în care se exprimă unul dintre personaje care spulberă orice dram de imprevizibilitate.

Rămân câteva semne de întrebare cu privire la motivația antagonistului care nu prea are logică, nu am înțeles ce voia de la viață și nici nu am găsit prea mult sens în monologurile sale ațâțătoare care îndemnau la violență de dragul violenței, de zici că era vorba de minerii lui Iliescu de la începutul anilor `90. Să fiu mai exact, anilor 1990, să nu creez confuzii, că Iliescu era bătrân încă de pe vremea cretacicului.

Sunt și câteva scene de acțiune, să nu zică filmul că nu are, însă sunt rare momentele care urlă a supranatural, luptele zici că-s între oameni obișnuiți, dar crescuți în universul RRR.

 

🏆 Verdict

Parcă nici Stallone nu pare prea investit în acest rol, se simte și la el vârsta, deși arată încă excelent, mișcările îi sunt lente, iar când vine vorba de cafteală, este evident că nu-i el pe platou. Oricum, stă mai bine la Liam Neeson la acest capitol. Parcă și acele one-liners le evacuează în silă și fără chef.

Multe de scris despre Samaritan nu ar mai fi, este un film de streaming când nu ai multe opțiuni la dispoziție, care împrumută elemente din alte producții.

De aceea nu vine cu ceva original, ieșit din comun, care să îl facă memorabil peste ani și ani, când vei fi întrebat despre Samaritan să nu stai să te gândești despre ce este vorba, ci să reciți imediat o replică intrată în zeitgeistul cinematografic contemporan.

Când trag bingo, Samaritan se poziționează pe linia fină a mediocrității, putea explora mai bine anumite idei dar, în același timp, putea fi și un eșec mai răsuflat de atât. Așa, a reușit să mențină balansul fragil al banalității cât timp distruge 5 pereți la rând.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Day shift

Fără mare tragere de inimă, o să vă scriu mai încolo de ce, am pornit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.