Samson

Samson

De plictiseală (a mea sau a lui), mă puse dracu` să mă uit la Samson, cea mai nouă reîncarnare pe marile ecrane a poveștii primului supererou din scriiturile pământene (sau printre primii supereroi).

Amu` ce să zic despre poveste? Că doar fiecare dintre noi a citit Biblia la un anumit punct al vieții și știe (încă) despre ce este vorba cu istoria lui Samson (cu vreo mie și ceva de ani înaintea altui supererou, Iisus), un evreu potcovit de Dumnezeu cu o forță nepământeană, destinat a salva poporul evreu sclav de sub stăpânirea nemiloasă a filistenilor.

Doar că Samson nu este prea interesat de scandal, el o arde mai rastaman, el este cu pacea și cu buna înțelegere, căzând mereu în capcanele verbale întinse de dușmani, având impresia că orice i se spune este și adevărat. Plus că ochii îi fug mai mult după gagici decât după salvarea din sclavie a evreilor.

Filmul nu pornește de la nașterea lui Samson, măcar atât, mă scutește de mult timp irosit și trece direct în pâine, cu un Samson care începe să-și descopere puterea și face pipi pe ea de pace atunci când nevastă-sa face cunoștință prematură cu „Autostivuitorul” cel Preamărit.

Restul sunt file de poveste, m-aș mira să nu știți continuarea, dar hai că nu mai povestesc, să las un pic de mister.

Samson este un film presărat cu multă vrăjeală religioasă, cum este și normal, că doar se inspiră din cea mai celebră carte cu basme și din când în când ne mai azvârle câte-o secvență de acțiune în care ni se demonstrează puterea lui Samson de a dărâma ziduri de carton și de a arunca bolovani de polistiren.

Totuși, să nu fiu un păgân suprem, pentru un buget de circa 2 milioane și ceva de dolărei, mai mult de atât chiar nu se putea, așa că nu pot da cu el de pământ în ceea ce privește vizualul luptelor și măiestria efectelor speciale, pentru că sunt la un nivel ilar pentru orice film care se respectă, dar aproape decente pentru o asemenea producție.

Asta nu înseamnă că nu am râs copios când am văzut câte-o falsitate grosolană în timpul scandalului dintre Samson și hoardele de filisteni.

După cum v-ați dat seama încă de la început, Samson nu a fost deloc pe placul meu, fiind un film prost din (aproape, să nu fiu chiar dramatic) toate punctele de vedere.

Trec peste veșnicele clișee cu evrei care o ard perfect în engleză și au o dantură de invidiat, astea oricum se regăsesc în orice film, nu numai în cele făcute cu buget găsit în cutia milei.

Am înghițit și am închis ochii, oftând cu năduf și scuturând din umeri a lehamite, obișnuit cu astfel de aberații. Să zicem că asta cu engleza treacă-meargă, dar băi regizori, băgați mă o carie în gura omului, să vedem că este rupt în fund de sărac și că pe vremea aia nu se știa ce e aia igienă dentară, las-o dracului de treabă, m-au orbit cu albul dinților.

În schimb, nu pot ierta regia halucinant de stupidă și editarea făcută de un orb cu pierderi de memorie, cu găuri negre de continuitate și erori logice mari cât datoria externă a Greciei.

Ca exemple, povestea face la un moment un salt de mulți ani înainte (exprimarea filmului, nu a mea), dar singura dovadă de îmbătrânit a personajelor este o barbă mai falsă decât cea din recuzita unei trupe de vodevil.

În timpul unei lupte de proporții colosale, mormanele de cadavre din primplanuri dispar imediat la cadrele largi, probabil s-or fi teleportat în rai. Deși Samson se luptă doar într-o zonă de câțiva metri pătrați, la finalul luptei cadavrele se întind pe o suprafață cât un stadion de fotbal, probabil cei din depărtare au murit de frică de la distanță, impresionați de puterea incomensurabilă pe care o dovedea Samson.

Și deși sunt hoarde de inamici, Hulk, pardon, Samson, se luptă cu câte unul pe rând, altă bubă plină de puroi pe care o scot la înaintare regizorii.

În rest, oamenii sunt mega dobitoci, pică de fraieri în aceeași plasă în nenumărate rânduri, punând botul la orice aiureală expulzată de filisteni, de parcă mă determinau să mi se rupă-n robă de soarta lor pentru că și-o meritau cu atitudinea lor de sclavi.

Cât despre personajul Samson, din ce îmi mai aduc aminte de pe vremea când am citit Biblia, o vreme în care eram încă mic și creierul era necopt și credea toate balivernele, am impresia că în filmul acesta Samson a cam fost, scuze obscenitatea, vaginizat, fiind (în mare parte a filmului) doar un fătălău egoist care apela la divinitate doar când avea el nevoie, nu și când poporul crăpa de foame.

Aș fi vrut să spun ceva despre actorie, dar nu prea există, actorul care îl joacă pe Samson a fost ales doar pentru că arată cât de cât impunător, că în rest este praștie. Se mai pripășesc prin film câteva nume cât de cât cunoscute, dar în rest, praf și pulbere.

Nu știu cum a reușit să treacă de cenzura religiei așa ceva, dar măcar filmul a fost, pentru câteva secunde, cinstit, și ne-a spus, clar și răspicat, că divinitățile/zeitățile/dumnezeii sunt doar plăsmuiri ale imaginației folosite ca metodă de control a masei de proști, lucru perfect adevărat.

Și chestia asta mă face să îi cresc nota la un extrem de generos 3.

Recomand versiunea din 1949, aia chiar merită.

 

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Challengers

Challengers

Am trecut de calificări și am ajuns pe tabloul principal al filmului Challengers, unul care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *