Schindler`s list

Top AFI 100

Locul 008 – Schindler`s list

În același an în care Steven Spielberg ne livra Jurassic Park, iată că ne oferea și un film complet opus, anume Schindler`s list, o producție mamut, de 3 ore și 15 minute, despre măcelul evreilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Filmul are acțiunea întinsă pe mai mulți ani, cât ține a doua conflagrație mondială, și îl are în prim-plan pe Oskar Schindler interpretat magistral de către Liam Neeson (Cold pursuit, Taken 3, The phantom menace) pe vremea când nu dobândise acel set special de abilități mortale.

El este un neamț get-beget, azvârlitor de saluturi naziste, cu Hail Hitler pregătit sub buze, un prosper om de afaceri care vrea să profite cât poate de mult de situația favorabilă ivită pentru cei care nu aveau o bucată de cârpă la braț simbolizând Steaua lui David.

Simte că sunt bani mulți de făcut pe timp de război, așa că Schindler își cumpără, prin anumite tertipuri financiare, o fabrică de oale și tigăi.

Dar ce să faci cu ea dacă nu are cine să și muncească acolo? Eh, și aici intervine mintea lui de afacerist pentru că de ce să angajeze polonezi că-s scumpi nene, dincolo este mai ieftin.

Dincolo însemnând mâna de lucru evreiască plătită cu nimic, pentru că evreii, decât să moară în chinuri cumplite, preferă să slugărească prin fabricile nemților.

Să nu vă imaginați că Schindler este un simplu nazist spălat pe creier de dogma ariană, trebuie să vezi dincolo de suprafața aridă și rece a neamțului neînduplecat. Astfel, Schindler`s list spune povestea, dacă nu știți cine este Schindler, nu mai citiți mai departe, unui erou, pentru că…., dar mai bine vă las plăcerea să urmăriți filmul.

Deși nu este deloc o plăcere să faceți față la aproape 200 de minute de imagini zdrobitoare pentru inimă pentru că veți fi la început 💧 💧 💧, apoi vă veți transforma în 😢 😢 😢, ca apoi la final să deveniți 😭 😭 😭, recomand din tot sufletul acest film.

Îmi este tare greu să redau în cuvinte cât de devastator este Schindler`s list, cu siguranță este cel mai puternic emoțional film din câte există, nici măcar The green mile, filmul meu favorit, nu este atât de încărcat de durere infinită precum producția de față.

Au fost destule momente în care am fost tentat să opresc filmul, nu pentru că nu era bun, ci pur și simplu nu mai puteam să rezist scenelor cutremurător de dureroase la care asistăm, era prea mult pentru firava mea inimă care nu mai suporta atâta măcel inutil.

Este mai înfiorător decât 100 de filme Alien, mai dizgrațios din punct de vedere al comportamentului uman decât toate filmele slasher demente cu ucigași în serie pentru că, pe de o parte, este bazat pe realitatea cruntă istorică pe care o știm, pe de altă parte, prezintă caracterul uman cu cele mai josnice trăsături, dovedind că degeaba suntem specia cea mai inteligentă de pe planetă, pentru că, în același timp, sunt și cei mai cretini consumatori de aer de pomană care sălășluiesc fără scop pe Gaia.

Aș putea băga Schindler`s list pe lista (sic) scurtă a filmelor candidate la titlul de cel mai bun din istorie pentru că pur și simplu te demolează psihic.

Alegerea lui Steven Spielberg de a-l filma alb-negru a fost o mostră de genialitate, iar scurtele secvențe în care apar pete de culoare sunt atât de sfâșietoare încât mă apucă iarăși plânsul gândindu-mă la un anume personaj pe care l-am zărit de la depărtare, care nu a rostit un cuvânt, dar a cărui soarta m-a înecat sub un torent de lacrimi.

Dacă vă închipuiți că filme horror în care sunt hăcuite hălci de carne umană sunt îngrozitoare, înseamnă că nu ați văzut Schindler`s list, celelalte filme pălesc pe lângă atrocitățile inumane și inimaginabile ce au putut fi înfăptuite de niște dobitoci aburiți de-o ideologie cretină.

Iar personajul negativ principal, Amon Goeth (Ralph Fiennes) îl face pe dracu să tremure de frică pitit după un colț de cazan încins.

Filmul nu are milă de spectator, nu evită nimic, îți arată cu lux de amănunte ceea ce oameni nevinovați au trăit și apoi au murit, fiind un film dificil de urmărit pentru că știi că împarți aceiași cromozomi cu niște monștri umani îmbătați de ideea puterii absolute și pentru că ești conștient că în mare parte nimic nu s-a schimbat, doar că acum masacrele sunt mai bine ascunse și mai abil executate.

Singurul impediment în calea lui Liam Neeson de a pune mâna pe Oscarul pentru actorie a fost interpretarea de senzație a lui Tom Hanks din Philadephia. Evoluția personajului este una incredibilă, iar replicile de final topesc până și munții de granit.

În rest, Schindler˙s list a înhățat, justificat, nu mai puțin de 7 statuete, printre care cel mai bun film și cel mai bun regizor.

Filmul arată fenomenal și alb-negrul îl face să își lase amprenta și mai puternic în mintea spectatorului, iar imaginea apocaliptică, reminiscentă de iadul lui Dante, este completată de o coloană sonoră cum numai John Williams putea să compună, alte două statuete fiind primite pentru imagine și coloană sonoră.

Nu sunt mare fan al filmelor dramatice, dar și când le prind pe alea cu adevărat bune, sistem de irigație scrie pe mine.

Prezintă o bucată din istoria mizerabilă a omenirii, în care ne dăm arama pe față, în care meschinăria și grandomania prevalează, este un film sumbru, întunecat și macabru dar, în același timp, lasă și o mică rază de speranță pe ici, un spirit curat pe dincolo, și fără să fiu prea evlavios la adresa filmului, l-aș fi văzut mai sus în listă, pentru că este o capodoperă, dar una pe care cu greu aș putea fi convins s-o revăd, ca atare, nu e de mirare că voi aprinde în memoria milioanelor de victime ale Holocaustului nazist 10 lumânări.

5 out of 5 stars (5 / 5) 5 out of 5 stars (5 / 5) 5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Hamlet

Hamlet

1948 Laurence Olivier regiza și juca în Hamlet, filmul care a plecat acasă de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.