Shaitaan

ShaitaanTot ardeam gazul de pomană pe Netflix așa că am decis să văd Shaitaan, un film indian remake al altui film indian.

Eu l-am văzut cu subtitrare în engleză, poate între timp se vor sinchisi cei de la Netflix să-l traducă și în română.

 

🎬 Shaitaan – Premisă 📖

Kabir (Ajay Devgn – Drishyam 2) își face familia pachet, soție, băiat de 7-8 ani și o fată adolescentă, și se duc cu toții undeva într-o zonă izolată pentru o minivacanță, c-or avea și ei punți între sărbători.

Sunt toți un zâmbet, puși pe glume, atmosfera este relaxată, ce să mai, o familie fericită de voiam să mă adopte.

Dar liniștea le este tulburată de apariția unui intrus nepoftit, Vanraj (Madhavan – Vikram Vedha), care cere mai întâi un încărcător de telefon, apoi un ceai și, într-un final, pam pam, pe fiica lor.

Evident că părinții nici vorbă de așa ceva, cum să dea curs unei asemenea cerințe ieșite din comun?

L-ar da ei afară în șuturi dorsale pe invadator cât ai zice pește, doar că nu au cum pentru că Vanraj are un as puternic în mânecă și cu el controlează tot ce se petrece în acea casă.

 

 💭 Shaitaan – Comentariu 🍿

Cu cât mai puține cuvinte despre acest film, cu atât mai bine.

Acesta este motto-ul pe care mi l-am scrijelit mintal înainte să mă apuc de articol.

O să încerc să dansez până pic din picioare pe lângă amănunte importante din poveste.

Oricum nu știu dacă merită efortul pentru că sunt șanse mari ca în trailer (pe care nu l-am văzut) să fie dezvăluită metoda folosită de Vanraj pentru a ține sub vraja lui acea familie.

Este o altă producție de tipul „home invasion movie‟ și vă întrebați dacă și de ce ar merita urmărită pentru că filme de acest gen sunt cu duiumul și majoritatea de o slabă calitate.

Ei bine, Shaitaan aduce un suflu nou prin motivația răufăcătorului care este de o cu totul altă factură și el acționează în special la nivel psihologic.

De fapt chiar așa este filmul, unul profund psihologic în care sunt împinse limitele liberului arbitru. Sau, mai degrabă, sunt testate efectele lipsei acestuia.

Iar rezultatele sunt, pe alocuri, terifiante pentru că demonstrează de ce este omul capabil din punct de vedere fizic atunci când nu are opreliști cerebrale care să-i spună că nu este bine ce face.

Nu este neapărat horror, nu vizual, dar se încolăcește sinuos printre sinapse prin ceea ce transmite subliminal.

Scenariul este unul bine ticluit și a reușit să-mi încoloneze firele de păr ca la apel prin anumite tertipuri verbale care au generat reacții fizice importante în rândul personajelor.

Deși pe parcurs o să pară haotic și logic, trebuie răbdare până la final pentru că scenariul presară boabe informaționale pe ici, pe colo, pe care noi trebuie să le culegem și să le descifrăm.

Eu unul, nu că mă laud, am reușit să mă prind că anumite aspecte pe care camera de filmat și firul narativ insistă au o oareșce importanță, dar nu mi-am dat seama decât prea târziu.

Poate dacă menționez că există și un element supranatural o să vă crească interesul, chit că face referire la cultura hindusă, una despre care avem cunoștințe deficitare, dacă le avem și pe acelea.

Shaitaan

 

Pe lângă tema principală abordată pe care am pomenit-o anterior, mai există una secundară, dar la fel de puternică, anume dragostea de părinte.

Ce ai face și până unde ai merge pentru a-ți salva copilul, suflet din sufletul tău, carne din carnea ta?

Hai că am reușit să valsez, destul de stângaci, dar mi-a ieșit, pe lângă șmecheria din film, una care a devenit brutală și nemiloasă, spre final dând-o în superstiții divine.

Cea care iese în evidență la nivel actoricesc este, de departe, Janki Bodiwala în rolul fiicei, ea are cel mai mult de muncă din acest punct de vedere, al interpretării.

Aș putea spune chiar că joacă un dublu rol dacă nu ar fi un mic spoiler, așa că nu o spun.

Schimbările bruște de comportament, licăririle nefirești din ochi, mimica schimonosită în antiteză cu acțiunile corporale, toate acestea au solicitat-o pe actriță care s-a achitat cu brio de partitura ei.

Ca fapt interesant, tot ea este cea care a jucat-o pe fiică și în originalul Vash apărut cu un an mai devreme. L-aș fi văzut pe acesta, dar nu am avut unde.

În ceea ce privește aspectul tehnic nu știu dacă merită pomenit ceva în sens pozitiv pentru că nu excelează, și nici nu avea cum.

Majoritatea acțiunii are loc într-o casă izolată, cum sunt mai toate producțiile de acest gen, așa că nu a fost nevoie de o mare forțare de talent din acest punct de vedere.

În schimb, ce trebuie să aplaud cu toate mâinile din dotare este coloana sonoră pentru că Shaitaan are o piesă teribilă (în sens bun) de m-ar ține treaz dacă aș putea s-o fredonez în limba hindi.

Versurile, tonul, contextul, tema și vocile duc la nașterea unei melodii bântuitoare și mistice, cu trimiteri către iad.

 

🏆 Shaitaan – Verdict 👍 sau 👎?

Este un film nu original, că-i remake, dar cu o idee proaspătă pe care nu am regăsit-o în vreo peliculă mai cunoscută.

Aduce, într-adevăr, cu subiectul unui serial cu supereroi fost pe Netflix, nu zic care, dar asta nu înseamnă că nu merită aprecieri pentru scoaterea din anonimat a acestei subramuri a genului invaziei de case.

Ce-l împiedică să devină cu adevărat un film excelent este lipsa curajului în a-și menține anumite decizii surprinzătoare care m-au luat pe nepregătite de mi-am adunat falca de pe jos.

Are momente imprevizibile, ceea ce este de bine, doar că nu durează mult și dă înapoi, parcă de teama consecințelor unor alegeri îndrăznețe, ceea ce este de rău.

Per total, Shaitaan este un thriller tenebros, serios și psihologic care demonstrează, dacă mai era necesar, că atunci când indienii își pun în cap asta realizează filme bune.

Știu că nu este recomandabil, dar nu am ce face, așa mi s-a zis, așa fac, așa că voi mânca 8 pachete cu biscuiți.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Creation of the Gods I: Kingdom of storms

Creation of the Gods I: Kingdom of Storms

Săptămâna Filmului Chinezesc 2024 găzduită de Centrul Cultural Chinez din București a debutat cu un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *