Shrek forever after

Shrek forever afterDupă eșecul calitativ numit Shrek the Third m-am mirat la apariția lui Shrek forever after. Dar cum calitatea nu contează, ci banul, și al treilea film a avut încasări de peste 800 de milioane, iată-ne la finalizarea pokerului cinematografic.

 

🎬 Shrek forever after – Premisă

Rutina s-a instalat în familia lui Shrek (Mike Myers – Bohemian rhapsody), caznele zilnice încep să devină plictisitoare, iar copiii, oricât de drăgălași sunt, parcă îl calcă mai abitir pe nervi pe gogoșelul verde care nu mai are deloc timp pentru el.

Plus că prin preajmă se află non stop Donkey și Puss care adaugă un stres suplimentar unui Shrek și așa devenit un butoi cu pulbere pe cale să bubuie pentru că nu se mai poate bălăci în noroi fără să fie deranjat pentru te miri ce trebușoară cotidiană.

Atât îi trebuie lui Rumpelstiltskin, antagonistul din Shrek forever after, care îi propune un târg imbatabil, cam cum te ademenește banca să faci credite pe 30 de ani.

Îi oferă lui Shrek o zi de libertate totală, să facă tot ce îi trece prin cap, în schimbul unei alte zile din copilăria lui Shrek.

Zis și făcut.

Doar că Shrek n-a citit condițiile scrise cu litere de-o șchioapă.

 

💭 Shrek forever after – Comentariu

Dacă stau bine să analizez povestea din Shrek forever after îmi dau seama că este o reîntoarcere la origini, este o altă iterației a premisei din primul Shrek. Cu modificările de rigoare, desigur, dar la bază este identică.

Aș putea spune chiar că este un fel de univers paralel pentru că Shrek acum este un necunoscut tuturor celorlalți, nu-i decât un căpcăun monstruos și nimic mai mult și el trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a cuceri inima Fionei (Cameron Diaz – Minority report), de a se împrieteni, din nou, cu Donkey (Eddie Murphy – Coming 2 America) și Puss (Antonio Banderas – Competencia oficial).

Ca atare, filmul acesta mi s-a părut o evidentă creștere în calitate față de Shrek the Third, pentru că ia rețeta de succes din Shrek și mai adaugă câteva ingrediente să nu fie chiar la fel la gust.

Îl pot considera cu ușurință cel mai întunecat ca atmosferă și, mai ales, cel mai emoționant film din franciză pentru că tema abordată este una care se pretează la așa ceva: „Nu știi ce ai bun până când nu-l pierzi‟. Și aici este vorba despre familia și prietenii lui Shrek.

Glumele sunt mai reduse ca amploare, tocmai pentru că filmul este destul de serios, însă sunt câteva dume amuzante și ocări nevinovate pe stil ping-pong între Donkey și Puss (nici ei nu se cunosc) care îți vor însenina fața încruntată.

Sunt neprețuite reacțiile măgarului la aflarea unor informații ce nu par deloc plauzibile pentru el referitoare la viața conjugală de dinainte de semnarea de către Shrek a contractului cămătăresc care l-a jupuit de tot ce avea mai drag.

Shrek forever after

 

Cât despre animație, ea se menține distractivă pentru cei mici.

Acțiunea este în continuare extrem de agitată la nivel zglobiu pentru că personajele colorate din basme și giumbușlucurile la care se dedau sunt de natură copilărească pentru a nu-i speria pe puradei.

Totuși, oricât de mult aș aprecia momentele mai grave ale filmului, și au fost spre final unele cu potențial de lăcrimare, nu pot să nu observ cât de mult seamănă cu primul Shrek.

Ah, plus că sunt prea multe momente muzicale și dansante, de înțeles ca urmare a prezenței unui personaj anume, dar pe mine m-au cam scos din atmosferă. Nu prea mult, dar au făcut-o.

De menționat că aici Fiona are un rol mult mai mare decât în precedentele filme, unul important, războinic, renunțându-se la imaginea de demoazelă în pericol.

Și să dea dracii de nu scenariștii lui Endgame sunt mari fani ai acestei francize. Dacă în Shrek the Third am văzut scena cu personajele feminine care se adună laolaltă pe câmpul de luptă, așa cum ulterior ne este prezentată una și în Endgame, ei bine, ghiciți ce avem în Shrek forever after?

Ta-da, pe Puss cu niște proporții supraponderale ca urmare a renunțării la viața de erou. Și să vezi năzbâtie mare, și Thor în Endgame are aceeași soartă.

Coincidență sau nu? Nu știu, cert este că sunt multe elemente din franciza Shrek regăsite în Endgame.

 

🏆 Shrek forever after – Verdict

Nu am idee dacă va urma și un Shrek 5, cert este că Shrek forever after se simte ca un final de franciză, poate și de asta parcă m-a apăsat mai mult semnificația anumitor momente care se lipesc de suflet ca shaorma pe șolduri.

Am apreciat seriozitatea animației și mesajele destul de mature care, de data asta, sunt niște povețe realiste, pe care trebuie să le băgăm la tărtăcuță, că nu-s utopice.

Trebuie să apreciem ce avem, nimic nu este mai important pe lume decât familia și prietenii, chiar dacă asta înseamnă pierdere propriei libertăți superficiale.

Poate că tânjești după o zi de singurătate să faci ce vrei, dar nimic nu se compară cu dragostea celor care te apreciază.

Mă bucur că seria de filme Shrek nu s-a oprit odată cu rateul numit Shrek the Third și a insistat cu acest Shrek forever after care, pentru mine, se ridică la nivelul primului, de aceea anunț cu mare bucurie că mă duc în bucătărie să-i coc 8 torturi aniversare.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Dragon Ball Super: Broly

Dragon Ball Super: Broly

Nu trageți în mine că nu știu nimic despre Dragon Ball Super: Broly, mi s-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.