Shrek the third

Shrek the thirdCum Shrek 2 a umplut pușculița Dreamworks, apropiindu-se de miliard, era la mintea măgarului că va urma Shrek the Third și după alți 3 ani, în 2007, apărea a treia partea a francizei căpcăunești.

Fără alte flocoșiri inutile, să trecem la treabă.

 

🎬 Premisă

Asupra regatului Far Far Away s-a prăvălit o năpastă năprasnică de a rămas broasca fără muște de prins.

Regele a murit, trăiască regele!!!

Dar care rege? Că Shrek (Mike Myers – Bohemian rhapsody) are mai mult stofă de balaur cu care se bate un monarh, nicidecum de purtător de coroană aurie.

Și nici nu se pricepe la chestiuni diplomatice, așa cum cu mare distrugere dovedește tuturor.

Însă stați tranchilizați și nu vă agitați, undeva în lume există un alt moștenitor al tronului, un om de data asta, care trebuie găsit și uns imediat falnic conducător al regatului.

Din nefericire pentru Far Far Away, în timp ce Shrek pleacă într-o călătorie de găsire a misteriosului viitor rege, împărăția este invadată de un nemernic șucărit că nu are un destin mai de Doamne ajută, așa cum i-au hărăzit ursitoarele la născare.

Pam-pam, mare surpriză nu-i, Făt Frumos este cel care orchestrează acest coup d`état.

 

💭 Comentariu

După nemaipomenitul Shrek 2, mă așteptat ca Shrek the Third să nu ridice la același nivel calitativ pentru că era aproape imposibil să se întâmple asta.

Și am avut dreptate, acest al treilea film nu este decât o poveste reziduală provenită din Shrek 2, nu aduce vreo inovație în mormanul tot mai înalt de animații fade din punct de vedere al scenariului.

Întreaga narațiune se învârte în jurul aceluiași laitmotiv al tiranului asupritor care trebuie dat jos de către angelicul moștenitor de drept ce este văduvit de drepturi pentru că nu pare a fi demn de un asemenea rol.

Dacă până acum filmele au fost presărate când și când de modernisme, acum Shrek the Third pare că aduce contemporaneitatea în lumea basmelor pentru că ai senzația că totul se petrece acum, doar că-s zâne, mormoloci, căpcăuni și ființe mitologice în loc de oameni.

Până și limbajul modern este exagerat, se insistă prea mult cu el, fapt ce imprimă o tentă caricaturală prea caterincoasă pentru a mai fi amuzantă.

Singurul progres este cel vizual, animația arată tot mai bine pe măsura trecerii anilor și dezvoltarea tehnologiei din domeniu, dar în rest am rămas cu un gust amar după vizionarea lui Shrek the Third.

Nu mai reușește să capteze magia primelor două filme, acum totul pare sec și forțat, deși sună aiurea în acest context, nimic nu este credibil.

Shrek the third

 

Mai degrabă pun botul că un măgar și un dragon aprind flacăra iubirii decât că o doamnă de vârsta a treia, una normală, sparge pereții cu capul.

Și cu mult înainte ca MCU să se gândească la scena feminină din Endgame, iată că a făcut-o Shrek the Third cu prințesele Cenușăreasa, Albă ca Zăpada, Rapunzel, Frumoasa din Pădurea Adormită și Fiona.

Îi lipsește farmecul interacțiunilor dintre personaje, povestea este și ea cam șubredă, nu mai are acel efect înălțător, care îți înflăcăra spiritul, de glume nu mai zic, sunt destul de seci și lipsite de inteligență. Pe alocuri sunt și enervante pentru că, după ce că-s destul de evidente, scenariștii le consideră prea istețe pentru ca spectatorul să le priceapă, așa că au simțit nevoia să ni le și explice ca la proști.

Mi s-a părut că filmul prea se ia în derâdere, este mult prea ușurel, nu mai simți acel dram important de seriozitate, acțiunile sunt destul de gogomane și mediocru scrise pentru a mai naște sentimente de uimire sau de sforțări cognitive.

 

🏆 Verdict

Cea mai mare problemă din Shrek the Third este scenariul foarte aglomerat, sunt aruncate pe ecran prea multe personaje cu roluri importante astfel încât a ieșit un ghiveci fără gust. Și se axează foarte mult pe legenda regelui Arthur, ăla cu masa rotundă să nu stea nimeni în colț și să se pună rău cu soacra.

Scenariul nu se mai concentrează pe Shrek și Fiona (Cameron Diaz – Minority report) sau pe Donkey (Eddie Murphy – Coming 2 America) și Puss (Antonio Banderas – Competencia oficial), ci aleargă de colo până colo ca niște șoareci orbi încercând să îmbine multiplele fire narative într-unul singur, dar eșuează destul de patetic.

O altă cădere calitativă este coloana sonoră care este și ea una la fel de fadă ca filmul, nicio piesă nu mi-a captat atenția, plus că unele nu s-au potrivit deloc în contextul în care au fost folosite.

Parcă se simte că franciza pierde din farmec și devine un produs robotic, nu pasional, însă sunt curios cum se va comporta Shrek: Forever after.

Pentru Shrek the Third, cu mare părere de rău și dezamăgire-n tastatură, nu pot să-i exersez mai mult de 5 roluri.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Robot dreams

Robot dreams

Robot dreams este o animație din 2023 nominalizată la Oscar. Cu siguranță este filmul cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *