Siccîn 3

Siccîn 3 este primul din franciza horror turcească disponibilă pe Netflix care primește și un subtitlu: Cürmü ask. Am eu motivele mele să nu traduc în engleză ce înseamnă acest Cürmü ask.

Orhan și Kader (Büşra Ayaydın – cu plăcere) formează o frumoasă familie tânără în care iubirea mustește prin toți porii și nimic nu pare că poate interveni între cei doi îndrăgostiți.

Totuși, să nu ne grăbim cu concluziile pentru că între ei se bagă totuși cineva. De fapt m-am exprimat greșit, este vorba de ceva, anume un camion.

Un accident de mașină schimbă total traiectoria poveștii celor doi iubăreți, mai ales că soția Kader își pierde memoria în urma acelui eveniment tragic.

La scurt timp încep să se petreacă fenomene ciudate, bântuiri nejustificate, zgomote venite din neant, sculări în miez de noapte și toate elementele care duc cu gândul că la mijloc s-a băgat necuratul.

Din ce motive? Naiba știe, că Siccîn 3 este foarte criptic din acest punct de vedere și nu oferă vreun amănunt lămuritor cu privire la ceea ce se petrece.

Filmul de față abordează un nou tip de pățanie mistică din, se pare, complexa și infinita mitologie turcească. După 3 filme încă nu se repetă subiectul.

Se pare că turcaleții au vrăji potrivite pentru orice situație. Nu-ți mai stă soldatul drept, ci doar pe flasc repaus, nu-i problemă, scoate imamul o vrăjeală și te rezolvă. Ți-a crăpat găina în miez de iarnă și n-ai ce băga în gură? Iaca vine o incantație și te trezești cu o turmă de galinacee numai bune de făcut supă din ele.

Așa și în Siccîn 3, nu am știut multă vreme despre ce este filmul, dar eram sigur că la mijloc stă vreun ritual păgân.

Spre deosebire de primele 2 care sunt mai la obiect, Siccîn 3 este mai ambiguu cu povestea, fapt ce m-a deranjat mare parte din film pentru că pur și simplu nu înțelegeam ce mama naibii se petrece, cine pe cine a blestemat, cine este bântuit, cine trebuie să moară și, mai ales, de ce trebuie să moară.

Și refuz să consider Siccîn 3 drept film horror pentru că este o producție foarte intimă, petrecem cea mai mare parte a timpului cu familia pomenită la început, suntem martorii diverselor etape prin care trece relația lor, pre și post accident, practic este o dramă sfâșietoare despre iubire făcută în stil lacrimogen (fără gaz) cu specific clar de turcism cinematografic.

Din când în când, de parcă regizorul își aducea aminte că filmul este catalogat horror, ne mai arunca pe nepusă masă câte-o secvență terifiantă de tip jumpscare, anunțată evident de trompete militare. Până și aici este repetată o anumită arătare care-i atât de frumoasă încât ar traumatiza și dracii, dar după o anumită vreme te obișnuiești cu ea și nu mai are impactul pervers din primele apariții.

Siccîn 3 este și cam lung pentru binele său, se duce spre 2 ore când primele părți au gravitat în jurul a 90 de minute, iar evenimentele care se petrec nu sunt suficient de interesante sau sunt prea confuze pentru a menține erect interesul pe toată perioada sa.

Nu este nici pe departe grotesc ca Siccîn 2, film pasibil de coșmaruri, dar are o savoare anume, cu multe faze pe care nu le vedem la americani pentru că aici găsim alte ustensile, altă recuzită de folosit, specifice acestei zone a lumii.

Însă ceea ce salvează filmul, și nu exagerez cu nimic, sunt ultimele 15 minute care sunt magnifice și aruncă lumină asupra tuturor evenimentelor petrecute până atunci și eu, cel puțin, am rămas mască de castraveți, exclamând: „Oferi-m-aș pașalâc, ce chestie originală v-a dat prin cap!!!‟ Și pentru asta merită aplauze din plin.

Dacă până atunci m-a plictisit și gravitam pe la un 5, hai cel mult 6, ei bine, ultimele minute m-au făcut să-mi reconsider notația și să cuget mai bine la tot ce am văzut anterior pentru că astfel mi-am dat seama că totul capătă sens și să-mi fie rușine că n-am dat atenție semnalelor pe care filmul subtil le trage, dar dracu se aștepta la asemenea îmbârligătură? Nici prin cap nu mi-a trecut așa ceva. De aceea îmi permit ca pe final de impresii personale să ridic nota oferită lui Siccîn 3 tocmai la un 8 chiar, povestea, per ansamblu, fiind superb de tristă.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

About admin

Check Also

Oddity

Oddity

Oddity este un film irlandez lansat în 2024 și combinația ciudată dintre țară și gen …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *