Silent night

Am intrat în perioada festivă și titlurile de sezon curg gârlă. Încerc să mă feresc de zaharicalele siropoase romantice trase la xerox, așa că am ochit acest Silent night, film categorisit drept comedie horror.

Voiam să mă amuz pe mine? Da.

Voiam să mă sperii tot pe mine? Da.

Atunci hai să văd ce dospește acest film.

O familie frumoasă foc, soția Nell (Keira Knightley – Pirates of the Caribbean: Dead men tell no tales), soțul Simon (Matthew Goode – Allied) și cei trei copii se pregătesc de o mare cină de Crăciun la care sosesc prietenii din adolescență ai soției.

Totul promite o petrecere de pomină, haleală gustoasă, depănări de amintiri, pălăvrăgeli amicale, deserturi delicioase, poate și ceva tăvăleli romantice între multiplele cupluri care bifează cuminți toate căsuțele diversității, avem cuplul tradițional, pe cel interrasial și pe cel lesbian, să nu comenteze nimeni.

Însă se simte din conduita personajelor că nu-s toate așa cum trebuie, că la mijloc este ceva nasol care stă să se petreacă în scurt timp.

Singura mare problemă în Silent night este faptul că este ultima noapte pe Pământ, toată lumea urmând să moară în câteva ore.

Țineți-vă bine, că vă ia cu amețeala la acest deja vu.

Deci avem câteva personaje într-o locație restrânsă care urmează să fie învăluită într-o ceață densă care aduce cu ea moartea implacabilă.

Sună cunoscut?

Ar trebui, pentru că-i ideea din The fucking mist.

Așteptam și eu ceva interesant care să fie horror sau comic, dar nu se întâmplă absolut nimic captivant pe tot parcursul filmului.

Am asistat la 90 de minute de discuții banale, dar banale de tot, de parcă eram la o masă festivă reală, în care toți se complimentează superficial și afișează zâmbete false cu ochii pe ceas să fie siguri că nu petrec mai mult decât este necesar în această vizită de curtoazie.

În afară de limbajul foarte pestriț al copiilor care înjură de se scorojesc paginile dicționarului, înjurături folosite pe post de comedie (dar nu-i iese pasența), Silent night este de-o plictiseală absolută.

Iar îmi ies vorbe că-s misogin, dar jur cu inima pe mână că n-am avut habar că-i scris și regizat în premieră de o doamnă, dar la fel de acid aș fi fost și dacă „o babană cu 2 nuci‟ semna acest film.

Efectele speciale sunt înfiorătoare, hai mă, n-au găsit 3 lei să creeze și ei o ceață mai acătării în alea 5 secunde de CGI obosit?

Și acum vine marea bubă a lui Silent night. Nu știu dacă așa s-a nimerit sau asta a fost intenția scenariului, Camille Griffin zice că este potriveală, dar Silent night are un substrat antivaccinare care te bate la cap fără menajamente.

Poate sunt spoilere, poate nu sunt, oricum filmu-i rahitic rău și nu merită pierdut timpul, însă fiți pe fază.

Deci guvernul ne spune că din Est (că doar nu de la americani) vine un nor nociv (aka Covid19) care te ucide în cele mai nenorocite moduri. Și singura salvare este o pilulă numită Exit (vaccin), dar care în film nu te salvează, ci te omoară. Deci cine se vaccinează, moare 100%, așadar nu vă vaccinați, că poate norul nu-i atât de ucigaș și guvernul ne minte cu privire la mortalitatea norului gazos.

Este atât de „in your face‟ această alegorie încât marele twist cu care se laudă regizoarea este evident încă din momentul în care apare în scenă pilula Exit. De fapt, mesajul subliminal era despre cât de nasol va fi pentru britanici Brexitul, dar între timp a venit pandemia și s-a pliat perfect pe nerozia scenariului.

Fuck me, ce porcărie de film, n-are niciun strop de comedie, de groază ce să mai vorbesc? Pot fi considerate horror dialogurile cringe și plictisitoare din cale afară sau personajele enervante față de care nu nutrești nici măcar o uncie de simpatie și vrei să le vezi pe toate cu lumânarea la piept.

Iar premisa este orice, numai una demnă de un lungmetraj nu-i.

Sincer, cred că mai bine mă uitam la o dulcegărie de Crăciun de tip Hallmark / Acasă TV, că nu m-ar fi lovit o asemenea stenahorie așa cum am pățit cu Silent night.

Singura calitate izbăvitoare de un băț subțire este prezența minunatei Keira Knightley care, din păcate, numai prin dude de filme se bagă în ultima vreme.

Așadar, fără alte preambuluri, pentru Silent night mă duc să învăț 2 colinde.

1 out of 5 stars (1 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The unbearable weight of massive talent

The unbearable weight of massive talent, ce titlu talentat și greu de pronunțat, este un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.