Spectral

Spectral

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

În sfârșit a văzut lumina zilei Spectral după ce Universal l-a lăsat la vatră, Netflix l-a scuturat de praf și l-a aruncat pe stream.

Undeva, într-un viitor indecis, într-o Moldovă decimată de război, niște trupe americane își bagă nasul pe acolo, deh, năravurile nu se schimbă nici în viitor, dar din nefericire, dau de niște chestii care omoară pe loc soldații, rapid și într-un mod nemaiîntâlnit, parcă o ceață trece prin ei și le îngheață instantaneu organele dar, în același timp, le arde pielea.

Nimeni nu știe despre ce este vorba, nimeni nu știe dacă vede bine ceea ce vede, pentru că acele arme sau entități sau ce-or fi sunt vizibile doar cu ajutorul unor ochelari special creați de către Clyne, aflat la jumătate de glob distanță.

Așa că este chemat de urgență, fie pentru a repara echipamentul, în caz că este defect, deși chiar de ar fi, asta tot nu explică moartea subită a soldaților, fie pentru a-și da cu părerea asupra a ceea ce se întâmplă.

Destul de rapid aflăm și noi cum arată antagoniștii principali și imediat intrăm în ceață, pentru că atâtea capete, atâtea păreri. Fiecare pare a se pricepe în explicații.

Ba sunt soldați care au un camuflaj special, dar atunci cum dracului trec prin pereți, cum zboară, cum se mișcă extrem de repede, ba sunt fantome supărate pe lume și care încă nu au chef să treacă dincolo și sunt puse pe scandal, ba sunt arme create de insurgenți pentru a ține piept celor care vor să îi dea jos de la putere, ba sunt extratereștri cu gânduri mărețe de cotropire.

Cert este că arată ca niște fantome dar par a avea conștiință și aceste entități sunt extrem de letale, soldații neavând nici cea mai mică șansă de supraviețuire în lupta cu ele, la dracu, armele sunt absolut inutile, nimic nu pare a le afecta, e ca și cum ai trage în aer, pentru că fix asta fac soldații care au sicriele pregătite dinainte de a pune piciorul în zona de război cu aceste entități.

Eh, situația se mai îmbunătățește pe parcurs pentru că doar nu este chemat de pomană Clyne care pare a se pricepe la toate, după ceva lupte intense și zeci de cadavre, cam începe să își dea seama cu ce are de-a face și, în consecință, concepe niște arme cu care să le vină de hac spectralilor.

Chiar mă mir că filmul a fost până la urmă distribuit și mai mult de atât, nu mă așteptam la cine știe ce din partea lui, crezând că este o porcărie din moment ce Universal nu s-a îndurat să îl mai lanseze pe marile ecrane. Din fericire, am fost plăcut surprins de Spectral.

Bine, ai nevoie de un grad ridicat de toleranță în ceea ce privește suspendarea neîncrederii pentru că atunci când misterul este elucidat, Clyne construiește o grămadă de arme cu aspect futurist din piese second hand într-un timp foarte scurt. Mă rog, asta presupunând că înghițim gălușca în ceea ce privește originea spectralilor care și ea este cusută cu ață albă, dar hei, de asta se numește știință și ficțiune, partea cu ficțiunea este mai ușor de acceptat pentru că știi clar că nu este reală, cel puțin nu încă, dar partea care ține de realitatea care nu este deloc reală este mai dificil de halit fără să comentezi.

Trecând peste toate astea, filmul colcăie de acțiune, își trage inspirație la greu din Aliens/Predator/FEAR/Call of duty/Gears of war/Final fantasy, dar ce mai e original în zilele noastre? Atât timp cât este distractiv și îți pune un pic neuronii în mișcare, atunci este în regulă.

Am urmărit cu interes evoluția soldaților de la ținte neajutorate în fața acestor spectrali (care păreau invincibili la început) până la adversari redutabili înarmați până în dinți cu tehnică chiar de ultimă generație, inventată pe loc, și care o ardeau de la egal la egal cu perdelele de spermă cețoasă care formau adversarii șucăriți, niște efecte simple, dar eficiente vizual.

Deși împrumută la greu din alte filme/jocuri și are un final destul de banal din punct de vedere al inovației (final tras la indigo din atâtea filme cu supereroi), Spectral chiar are o idee destul de originală, am văzut căcălău de filme cu fantome/spirite malefice și în toate scopul lor era să posede oamenii, dar nici unul în care ele devin arme într-un război uman.

Spectral pornește un pic mai greu, dar după vreo jumătate de oră nu te mai lasă în pace, acțiunea este continuă și te ține în tensiune non-stop, inducându-ți o stare de angoasă, de parcă tu ai fi în mijlocul luptei cu adversarul invizibil.

De actori habar nu am, doar așa, recunoșteam câte unul de prin nu știu ce serial sau rol secundar neimportant din vreun film mai acătării, dar în rest, numai necunoscuți, așa că nu prea am ce comenta aici.

În schimb, ce mi-a plăcut la nebunie, chiar dacă acțiunea filmului cică ar fi avut loc în Moldova dar a fost filmat oriunde, numai în Moldova nu, a fost faptul că se rupea binișor în română, mulți din figuranți fiind români, fiindcă se auzeau clar cuvinte neaoșe exprimate în cea mai pură limbă românească. Bine, au fost în film doi copii care dracu știe pe ce limbă vorbeau, un fel de ruso-română, dar în rest, bravo, deci se poate și un pic de grijă la asemenea amănunte că prin alte filme am auzit cică români vorbind în cu totul altă limbă.

În concluzie, cine vrea un film SF bunicel, distractiv, cu o idee cât de cât originală, cu scandal decent, cu gadgeturi arătoase și care la final, cel puțin așa a fost cazul la mine, te gâdilă un pic și te face să dai o fugă pe google să vezi ce dracului tot a îndrugat Clyne cu privire la originea spectralilor, atunci Netflix e la îndemână, prima lună e moca, acolo găsiți Spectral, un film care arată chiar foarte bine pentru TV și care, după umila mea părere, merită un 7 fiind cu mult peste o grămadă de filme cu pretenții de blockbuster. Decât porcării cu bugete de sute de milioane de dolari, prefer astfel de filme, care chiar dacă nu rup gura târgului, tot rămâi cu ceva de pe urma lor și nu le uiți a doua zi.

 

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The Marvels

The Marvels

A sosit momentul mult așteptat pentru ca The Marvels să schimbe totul, așa cum se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *