Cum Speed a fost un succes de răsunet, evident a venit și Speed 2: Cruise control cu aceeași Sandra Bullock (Bird box, Ocean`s 8) în rolul lui Annie, dar fără Kenu Reeves dispărut din peisaj pentru că la citirea scenariului a crezut că a căzut în latrina unora care mâncaseră fasole o săptămână pentru că i s-a părut că pute rău de tot. Să vedem dacă a și avut dreptate să refuze să apară în Speed 2: Cruise control.
Trecură ceva ani de la evenimentele din Speed și Annie și-a schimbat gagiul, a lăsat un polițist, Jack, pentru alt polițist, Alex (Jason Patric – mare talent, n-a jucat în nimic notabil).
Pentru a reaprinde flacăra pasiunii, Alex îi face o surpriză iubitei sale și îi cumpără o croazieră în Caraibe la bordul unei nave luxoase.
Din nefericire pentru cuplul băgat forțat în terapie romantică, la bordul măgăoaiei de vapor se aburcă și distrugătorul de serviciu, nenea Geiger (precum contoarul) interpretat de Willem Dafoe (Togo, The lighthouse, Aquaman – săracul, cum l-or fi păcălit să joace aici?). La fel ca sardonicul nemernic din Speed, are și el o motivație la fel de banală, împânzind vaporul cu bombe și amenințând că-l aruncă în aer dacă nu îi sunt satisfăcute anumite cerințe.
Evident cade în cârca lui Alex, curcan săritor la nevoie, să salveze situația, iar Annie nu stă nici ea de pomană.
Ce să mai lungesc mirosul, Keanu Reeves a avut dreptate să fugă de Speed 2: Cruise control ca dracul de tămâie pentru că filmul este una dintre cele mai mari tâmpenii posibile create vreodată de vreun scenarist în toate facultățile mintale (așa sper). Cică asta a fost reacția lui după ce a citit scenariul:
Și nici nu este nevoie să intru în detaliile legate de desfășurarea efectivă a acțiunii pentru a vă da seama cât de retard este scenariul. Este suficient să spun că personajul Annie a fost complet schimbat, de la o eroină fortuită, dar plină de ambiție și cu capul pe umeri, Annie a fost transformată într-o matracucă bimbo cicălitoare, o panaramă plângăcioasă, de parcă avea 4 ani, ale cărei replici erau formate majoritar din cuvintele Alex, Alex, Alex și De ce? De ce? De ce?
Practic, au adus în Speed 2: Cruise control același personaj, dar i-au uitat creierul.
Vai de uvula mea, că mă durea groaznic la cât țipam inutil la personajul Annie să tacă dracului din gură, să-i lase pe ăilalți cu bostanul plin să gândească.
Eu am impresia că ăștia au vrut cu tot dinadinsul să facă o parodie a filmului inițial Speed. Și le-a ieșit din plin, doar că este o parodie execrabilă, lipsită de orice element logic. Bine, nici Speed nu se poate lăuda cu multă logică, dar măcar nu a fost tâmp precum filmul de față.
Serios, te numești Speed 2 și acțiunea este mutată de un vapor a cărui viteză este de câteva ori mai redusă decât cea a unui autobuz?
Avem o producție denumită Speed în care totul se mișcă în viteză de melc. Serios, nu glumesc deloc, piesele de rezistență din film în ceea ce privește acțiunea durează o eternitate până se produc pentru că nava abia își târâie fundul. Dacă în Speed nici nu aveai timp să respiri, atât de alert era filmul, aici zici că scenariul a fost scris de producătorii unui soap opera care are nevoie de 1000 de episoade să se pupe unii în serial.
Ca atare, scenele de acțiune sunt lipsite de zvâc. Deși exagerez când spun de acțiune pentru că în mare parte este vorba de niște alergături fără sens prin vapor care nu duc la nimic interesant.
Căscam gura la film, după 5 minute nimic, după 15 minute încă nimic, după 25 de minute somn de voie, abia după 35 minute se urnește acțiunea. Bre nene, în Speed în primele 35 de minute deja au fost 2 secvențe de acțiune de toată frumusețea.
Am impresia că producătorii voiau să facă un Speed 2, dar nu știau cum să-l conceapă, au auzit că James Cameron vrea să facă Titanic, așa că au scos din veceu un scenariu cu un vapor și s-au grăbit să-l lanseze înaintea Titanic-ului.
Încă nu-mi vine a crede că am văzut acest film la cinema și țineam minte că m-a distrat. Eram mic și prost. Acum măcar m-am făcut mare și mi-am dat seama de ce mi-a rămas întipărit în minte.
Singurul aspect pozitiv este finalul cu adevărat grandios din punct de vedere al gradului de explozivitate și nivel al distrugerilor, probabil aici au consumat 90% din buget, deși unele bubuieli nu au deloc sens, dar arată fenomenal. Dar asta este insuficient pentru a salva filmul de la statutul de căcănărie cosmică.
Scenariul este macabru de prost, de la un început debil cu o desfășurare de forțe polițienești exacerbată pentru un amărât de hoț de calculatoare de parcă furase bombe atomice, până la cea mai retardă decizie luată vreodată pe un vapor:
Cum naiba s-or fi gândit ei că de la un film cu viteză de 80 km pe oră (50 mile), ca în Speed, ar fi mișto să se treacă la una de 28 de kilometri (15 noduri) cât are vaporul în (no) Speed 2: Cruise control? Că doar se știe că lumea este înnebunită după sequeluri în care premisa din original este mult redusă ca anvergură în loc să fie amplificată. Este „logic‟ că după ce ai mâncat caviar și ai băut șampanie să vrei după aceea ceva și mai sofisticat, precum niște untură pe pâine și apă cu zahăr.
Și ce mama dracului a fost cu toate acele cameo-uri de două parale și trimiterile către primul film? Abisale, ăsta e cuvântul potrivit.
Dacă Speed a luat 2 Oscaruri, Speed 2: Cruise control este la coada clasamentului IMDB și a luat premiul Razzies pentru cel mai prost sequel. Nu cred că există o serie de filme cu o discrepanță mai mare de calitate între primul și al doilea așa cum o regăsim la Speed, fapt ce a dus la decesul unei părți a treia.
Noroc cu finalul de 15-20 de minute care m-a gâdilat serios în zona mea superficială și a reușit să mă scoată din betonul legat de picioare cu care Speed 2: Cruise control m-a aruncat în ocean, că el este cel care mă face să-i dau 3 ancore, altfel îl scufundam și mai rău, dacă se termina cu un sfert de oră mai devreme, era film de 2.
Rămâne de apreciat munca imensa depusă pentru realizarea filmului, mai ales finalul unde s-a trudit enorm, scena fiind realizată pe bune, cu efecte practice, fiind una dintre cele mai elaborate secvențe, dar filmul rămâne un rahat scenaristic greu de înghițit.
(1,5 / 5)