Sting

StingNu vreau să-mi iau prea multe înțepături cu Sting, așa că îl abordez mai pe scurt.

 

🎬 Sting – Premisă 📖

Ah, v-a băgat în ceață titlul? Nu-i un film biografic despre cariera artistului Sting, ci un „creature feature‟ care are în prim-plan o arahnidă cu un apetit greu de stins.

De pomenit prea multe despre poveste n-ar fi. O fetiță de 12 ani, Charlotte, se pricopsește cu un păianjen ce pare inofensiv la prima vedere.

Mă rog, sunt prea plastic aici, că n-am văzut până acum asemenea lighioană care să nu pară periculoasă.

În fine, drăcovenia crește rapid și nu se mai mulțumește să înfulece gândaci, trece la haleală cu gabarit depășit.

 

💭 Sting – Comentariu 🍿

Filmul este mai degrabă o dramă familială care se nimerește să aibă prin peisaj și o bâzdâganie uriașă numai bună să-ți scoale părul din toate orificiile.

Doar că bugetul este foarte mic și asta se simte din plin în ceea ce privește secvențele care ar trebui să oripileze privitorul, ele având loc pe o beznă aproape totală.

M-a deranjat și faptul că se inspiră, să nu zic direct plagiază, din Alien, adică sunt prea pe față unele chestii, și o las așa să interpretați și singuri misterul acestor spuse.

Am văzut filme de acest gen mult mai reușite acum zeci de ani, aici parcă lipsește interesul real pentru a ne trage niște sperieturi zdravene.

Doar subiectul nu este suficient pentru a mă băga într-un colț tremurând din toate încheieturile și năpădit de o frică ancestrală față de aceste creaturi repulsive.

Trebuie și ceva la nivel narativ care să genereze groază adevărată, nu una pavloviană care vine fără să vrei.

Dacă vezi un păianjen ți se strânge automat rozeta pentru că ADN-ul ne este injectat cu teama instinctuală de acești iscusiți țesători ai naturii.

Așa că la nivel de horror Sting mi s-a părut un eșec pentru că nu vine cu noutăți.

Nu că ar fi ceva de inovat în acest gen, dar măcar să fi mirosit și eu o miasmă de originalitate, o încercare de a experimenta, ceva acolo care să-l diferențieze un pic de alte realizări asemănătoare.

Pe alocuri devine chiar penibil, dă-l în pânza mă-sii de păianjen, adică noi, umanii, avem uneori probleme în deschide un capac de borcan și lighioana asta, chit că era uriașă, o făcea atât de ușor? Cu ce? Cu puterea minții?

Sting

 

Dar jalnic nu-i filmul pentru că a compensat pe partea de uman, aici povestea chiar a fost emoționantă și amuzantă pentru că personajele sunt unele care atrag simpatia.

Sunt și diferite din punct de vedere al comportamentului și al modului în care văd lumea, ceea ce a dus la o dinamică surprinzătoare.

Nu mă așteptam ca la un film catalogat ca fiind de groază să fiu impresionat de partea narativă care nu implică prezența acelui păianjen politician care-ți spune ce vrei să auzi.

Chiar mi-aș fi dorit să petrec mai mult timp cu acea familie fistichie, că era mai interesantă decât umblătorul prin ventilație.

Actorii nu sunt deloc cunoscuți, dar s-au perindat prin producții cunoscute precum House of the dragon, Hacksaw Ridge, Three thousand years of longing sau The blackening.

Având în vedere că filmu-i australian și făcut pe bani de-un sandviș expirat, n-am să-l înțep fatal la nivel de efecte speciale.

O dă bine pe scârboșenii mâzgoase, dar păianjenul nu arată deloc bine, mai ales că sunt erori de design, cu niște proporții care se tot schimbă din neant pentru a deservi acțiunea.

 

🏆 Sting – Verdict 👍 sau 👎?

Povestea este spusă în ordine amestecată, deci nu-i chiar cronologică, și asta a dăunat coerenței peliculei.

Cred că regizorul/scenaristul s-a zăpăcit printre paginile manuscrisului pentru că spre final dispare complet ceva ce este amintit la început și n-are nicio logică de ce nu mai este pomenit ulterior.

Pur și simplu mi-a lăsat impresia că respectivul element narativ s-a pierdut pe drum și a fost uitat.

Iar asta este greu de iertat pentru că nu-i ceva obscur să treci cu vederea.

Dacă aveți arahnofobie s-ar putea să vă dea palpitații acest film, asta în caz că reușiți să vedeți ceva.

În schimb, dacă ați mai urmărit producții de gen, Sting o să vă lase destul de rece, cum a fost și cazul meu.

Știu, știu, nu este în regulă să vorbesc în numele altora, însă mi-e greu să cred că Sting va speria pe cineva care a trecut prin seria Alien sau The thing.

De final nu mai este nimic de zis, așa că trec la treabă deoarece am de țesut 5 pânze rezistente.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Sting

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Late night with the devil

Late night with the devil

Late night with the devil a căpătat niscai notorietate cum că ar fi ceva de …

One comment

  1. Au făcut și francezii un film cu păianjeni. Dacă Sting e Alien, ăsta pare a fi Aliens: https://www.youtube.com/watch?v=LR-uiy20_zM

    Văd că nu te interesează Late Night with the Devil. Eu zic să-l vezi totuși. Dar să nu te aștepți să te înspăimânte/îngrozească. Filmul e despre altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *