Disney ne aruncă într-o lume ciudată cu Strange world, scuzați jocul prostesc de cuvinte.
Este o animație care promitea multe din trailer. De fapt, mai toate o fac. Mai greu cu ținutul de promisiune.
🎬 Strange world – Premisă
Universul din film este și el lovit de o acută lipsă de energie electrică, la fel ca în realitate
Dar măcar ei au scuza că ea nu există, nu ca la noi, că s-a scumpit megawattul.
Dar Searcher (Jake Gyllenhaal – Nightcrawler) face o descoperire monumentală, o plantă curentată care asigură energie tuturor.
Anii trec, toate-s bune și colorate, Searcher se însoară, are și un copil, pe Ethan.
După un sfert de secol lovește năpasta, planta începe să fie atacată de neghină sau ceva paraziți dăunători.
Ciuciu plantă, ciuciu curent.
Așa că Searcher se înhamă la o misiune aventurieră de a ajunge la rădăcina problemei, în cazul de față chiar a plantei, pentru a descoperi de ce li se tot pâlpâie lumina, că la ei energia nu este tranzacționată pe o piață liberă.
Dar încercarea lui nu-i una temerară, are alături o echipă care este definiția supremă a diversității, așa că nu va fi singur în nenumăratele peripeții care-l așteaptă în Strange world.
Oho, și câte vor fi!!!
💭 Strange world – Comentariu
Nu prea mă împungea ștecherul să merg la film, dar ăla mic m-a bumbăcit la cap de vedeam numai stele verzi, așa că m-am încumetat să-l văd. Aveam eu niscai suspiciuni cu privire la Strange world de nu voiam să-l văd.
Așa, ca animație, deși mi-e cam târșă să repet la infinit acest epitet neinventiv, este drăguță.
Stilul Disney este mai mult decât evident, ochiul fiindu-ți asaltat cu un curcubeu de culori vibrante din cale afară care te vor bombarda necontenit odată ce ajungem în miezul din Strange world.
Dar nu mă plâng, pentru că am fost fermecat de multitudinea nuanțelor aprinse încât uitasem că nu venisem singur la film.
Aici scenariul a dat dovadă de multă imaginație în conturarea unei lumi subterane chiar bizare.
Avem parte de fel și fel de animale, care de care mai straniii, evocând exemplare reale ale acestui regn, dar contorsionate, combinate și încârligate de au rezultat cu totul alte specii.
Ne uitam înmărmuriți la pleiada de creaturi fantasmagorice extrem de colorate și cu caracteristici diferite de aveam impresia că urmăresc o versiune de Avatar, dar pe sistem animat.
Dacă aici Strange world m-a captivat în totalitate, în schimb nu prea m-a impresionat când a venit vorba de conturarea unor personaje tridimensionale, bine caracterizate și cu însușiri complexe.
Deh, eu și pretențiile mele, uitând că Strange world este un film pentru copii.
Se axează foarte mult pe descrierea relației tată-fiu, în dublu exemplar, aici aducând la suprafață câteva mesaje clare, la care toată lumea va percuta destul de ușor.
Fie că ești un părinte rigid, care o știe doar pe a lui, sau un copil zvăpăiat care crede că i se cuvine totul, fiecare dintre noi va avea niște învățăminte de tras din această animație.
Este emoționant, dar la un nivel destul de scăzut, eram pregătit cu două pachete de șervețele pentru că startul era unul predispus la jelanii de tip telenovele spaniole. Dar nu prea a fost așa.
Nici povestea în sine nu este cine știe ce, chiar prea previzibilă pentru un adult.
Asta deoarece îți dai seama destul de rapid de metafora prezentată de film, una simplistă pentru un om matur, însă neînțeleasă de un copil care este fascinat doar de lighioanele drăguțe care făceau tot felul de năzbâtii comice.
Umorul nu este foarte reușit, cel puțin nu cel care ar fi trebuit să amuze părinții, cei mici oricum se tăvăleau de râs la zbenguielile unui anume personaj gelatinos, să-i zic așa.
Nu mă pronunț pe voci, sunt oropsit de soartă aici, da-le-aș regularizări imense ălora cu dublajul, că am primit versiune în română.
Înainte să trec la partea finală, trebuie să vin cu un fel de rating, nu critic filmul, că nu mai are rost, dar ceva avertismente tot trebuie să trag după ce m-am conversat după film cu o familie nervoasă pe un anumit aspect. Și nu o pot blama.
Strange world, pe lângă diversitatea absolut imposibilă într-un grup atât de mic, pe lângă cuplul interrasial nelipsit, are și un personaj gay și insistă destul de mult pe asta în prima parte a filmului.
Că ar fi gay, aia e, picătura chinezească funcționează, însă de ce-l fac să se comporte ca o fetiță în călduri? Asta n-am înțeles eu.
Ăștia au impresia că dacă ești gay, automat trebuie să fii și efeminizat?
În fine, să nu ziceți că nu v-am tras de mânecă.
🏆 Strange world – Verdict
Se simte o delăsare parțială la Disney cu acest film.
Pe de o parte, a fost depus un efort serios la crearea unei lumi exuberante din punct de vedere vizual, aici jos pălăria pentru creativitate.
Pe de altă parte, producătorii nu prea s-au sinchisit când a venit vorba de nucleul poveștii, au trântit niște personaje șablon, și-au atins cota de diversitate, realizatorii au verificat lista să nu sară pe careva și gata, au rezolvat-o cu filmul, hai să petrecem.
Și este tare păcat pentru că universul creat este unul mirific pe partea imaginativă, arată superb și aduce cu sine o doză zdravănă de magie.
Muzica nu este memorabilă, iar 3D-ul este flatulent, prezent doar să crească nejustificat prețul biletului.
Apropo de bani, dacă aveți de gând să vă duceți pruncii la film, să pregătiți și niște gologani că sigur vor dori jucării cu unele creaturi din Strange world.
Una peste alta, atât eu, cât și cel mic, ne-am distrat la partea vizuală, dar ne-am cam plictisit la restul poveștii care s-a legat de umanitate, o poveste neinspirată, fără zvâc, creată pe bază de bifat căsuțe, nu din pasiune adevărată.
Este o aventură pe stil clasic, dar prea infestată de modernism, așa că rezultatul a fost unul ciudat, iar filmul primește de la subsemnatul 6 bile de curent.
(3 / 5)