Rușii deja cam exagerează cu filmele de acest gen, Tanki fiind tot despre tancuri, se pare că în anii recenți Ministerul Culturii din uriașa țară multicontinentală a căpătat o fixație tanchistă și a pompat bani în tot felul de proiecte care să arate măreția armatei roșii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Și Tanki nu este schija care să sară departe de pușcă pentru că abordează același etern și deja fumat și plictisitor subiect șenilat.
Dar contrar tuturor așteptărilor mele, Tanki nu are nicio treabă cu războiul adevărat, este un film adiacent, cu acțiunea plasată departe de orice front de război. Cu toate astea, personajele principale sunt tancurile.
Tanki este povestea călătoriei întreprinse de o mână de oameni de la uzinele de la Harkov, unde erau manufacturate o parte din tancuri, către Moscova, la o grandioasă întâlnire cu taica Stalin.
Dar nu se duc cu mâinile-n жопа, ci iau cu ei două prototipuri de tanc pentru a le face rodajul și a demonstra moscoviților ce pricepuți sunt ei într-ale confecționatului de tancuri.
Bineînțeles că este vorba de celebrul T-34, că asta este unul din principalele lucruri cu care se mândresc rușii, că au creat un tanc șmecher de tot pentru acea vreme.
Se pare că s-a cam ajuns la fundul sacului cu poveștile despre T-34 pentru că Tanki se bazează pe ceva extrem de subțire din punct de vedere cinefil. Înțeleg faptul că acea călătorie a reprezentat ceva important în evoluția războiului, că producția tancurilor T-34 a depins de reușita acelor oameni care s-au gândit la această nebunie neîntreprinsă de nimeni până atunci, dar nu orice eveniment istoric trebuie transpus pe ecrane pentru că nu orice poveste are elementele unui film bun.
Și Tanki nu este deloc un film bun, scenariul este subțire de tot pentru că nu are pe ce se baza. S-au gândit unii inteligenți că ar fi mișto să facă un film despre o călătorie din punctul A în punctul B, că nah, Rusia rules și trebuie să iasă ceva mișto. Așa, și ce s-a întâmplat în realitate? Păi nimic, tancurile au plecat de aici spre a ajunge acolo. Cum? Chiar nimic? Scandal, răfuieli, probleme, friți, bombe? Niet. Nada. Zero barat. Atunci scoateți pixurile și creionați o fantezie în jurul realității.
Și uite așa, dintr-o idee de un rând oamenii au tras de ea până nu s-a mai putut și a ieșit de-un lungmetraj. Cum realitatea nu era destul de palpitantă pentru a justifica existența filmului, călătoria este ficționalizată de la cap la coadă, fiind adăugate obstacole inventate pe traseu.
Practic, după ce m-am scărpinat îndelung pentru a găsi o comparație, Tanki aduce de departe cu un Mad Max țărănesc plasat în trecut, cu un convoi urmărit de tot felul de indivizi pociți care au scopuri deloc binevoitoare.
Filmul are un accent mai mult comic decât dramatic, singurele momente de soare fiind reprezentate de interacțiunile dintre personajele, nu prea strălucite din punct de vedere strategic, care sunt nevoite să se descurce cum pot în fața unor adversari de temut. Dar să nu vă închipuiți că umorul este prezent la tot pasul, un singur moment m-a făcut să râd în hohote, restul filmului având o atmosferă jucăușă, dar fără să fie cu adevărat ceva amuzant. Aici pot spune că m-a frapat alegerea tonului lipsit de dramatism, obișnuit ca filmele rusești să fie pline de încrâncenare și seriozitate morbidă.
Acțiunea nu m-a încântat deloc prin simplul fapt că nu există, am avut parte de un simulacru de tărăboi la un moment dat, dar atât, în rest doar tancurile pe drum și ciondăneli între personaje.
Singurele elemente ce au avut legătură cu realitatea au fost tancurile și existența călătoriei, dar atât, restul este scos din pix să dea bine pe ecran. Până și situația familială a celui care a condus acest convoi a fost radical schimbată. Dar nici măcar asta nu au făcut-o cum trebuie, dovadă fiind eșecul filmului pe ambele planuri, și critic și financiar.
Așa cum șade bine unui asemenea film, Tanki este mai mult propagandă decât film per se, se bagă mult din burtă să fie înfrumusețată povestea de altfel banală în realitate, chit că a avut efecte majore asupra războiului, iar cu propaganda se exagerează dincolo de limitele bunul simț. Adică îți știi copilul pocit, chel, știrb, gras, cu ochii-n câș și tot insiști că este Făt-Frumos.
Nu mai am ce să scriu despre Tanki, este un film rusesc prost și cu asta basta, îi dau un 3.
(1,5 / 5)Trailer:
Alte filme cu tancuri: