Taxi 5

Taxi 5

Pe căldurile astea m-am refugiat la Taxi 5, celebra serie franceză cu mașini apărută pe marile ecrane cu mult înainte de vericul mai mare și mai celebru de peste ocean, Fast and furious.

După o pauză de 11 ani iată că Taxi revine, din păcate, fără protagoniștii principali, dar cu același stil jovial și cu o intrigă banală, povestea oricum necotând prea mult în astfel de filme.

Acum dăm peste Sylvain, un copoi parizian care are un bilanț de invidiat la cazuri rezolvate, dar care nu se sinchisește de bunul public, făcând prăpăd în stânga și în dreapta, atât pe șosele, cât și în niscai paturi străine și sus-puse, năzdrăvănii care-i aduc transferul într-o secție de poliție găunoasă din Marseille populată de ofițeri care de care mai muncitori pe acoperiș, având multe țigle de reparat.

Aici nimerește în mijlocul unor jafuri puse în acțiune cu ajutorul unor mașini de-ți pică ochii pe schimbător și Sylvain își ia angajamentul solemn să rezolve acest caz pentru a se ușchi cât mai repede de aici, vizând un transfer la Forțele Speciale.

Cum nu prea este ajutat de forța motorizată a poliției (o să dați peste draga noastră Dacie), face apel la Eddy, nepotul lui Daniel (unul din personajele originale) care-i pune la dispoziție celebrul taxi tunat.

Astfel cei doi o pun de-o echipă insolită, o copie destul de palidă a celei originale, și începe o cursă contra cronometru pentru a da de urma italienilor care șutesc bijuterii scumpe și care se fac nevăzuți cu ale lor Ferrari impunătoare.

Taxi 5 nu excelează prin originalitatea scenariului, prin cine știe ce înflorituri din pix/tastatură, avem parte de-o desfășurarea simplă a poveștii, așa cum sunt cursele de liniuțe, trebuie să ajungi din punctul A în punctul B, direct și drept.

Nu mă așteptam la cine știe ce artificii scenaristice de la Taxi 5, dar am avut pretenția să fiu distrat, chiar dacă nu prin umor sofisticat, ci din ăla primordial, din topor.

Și de ce să mint, filmul m-a amuzat pe alocuri, nu cât să râd în hohote, dar nu am regretat biletul cumpărat (ca idee, sala a fost aproape plină, și nu am fost la premieră, am rămas șocat).

De la ce să vă așteptați la Taxi 5?

Este un film mai mult de comedie decât de acțiune, iar umorul nu este foarte elevat, se bazează în primul rând pe, nici nu știu cum să îi zic, dume contrare, una ți se spune cu patos de către personaje și total opusul se întâmplă imediat după vorbe.

Asta înseamnă că deja glumele devin extrem de previzibile după ce ai prins mecanismul de livrare, dar ilarul nu se pierde pe drum chiar dacă știi care este poanta.

Ca exemplu, fără legătură cu filmul, este ca și cum cineva ți-ar spune cu maximă ardoare că afară este un soare cum nu s-a mai văzut ca peste 5 secunde să înceapă o furtună teribilă.

Pe lângă glume de acest gen, Taxi 5 aruncă și câteva snoave ceva mai crude, care pot fi interpretate chiar ofensatoare, care apelează la nivelul cel mai de jos al comediei, se face mișto de grași, pardon, persoane supraponderale, cu probleme cu haleala, sau de persoane pitice, pardon, persoane cu o constituție mult sub medie.

Sunt și câteva înțepături cu tentă rasistă și xenofobă, dar nu foarte multe încât să cadă în groapa comună a controversei.

Per total, nu vă așteptați la cine știe ce comedie inteligentă, este una simplă, elementară, pe alocuri neinspirată (se exagerează cu umorul denumit de francezi pipi-caca, vă dați seama de ce), și deși mi-a fost rușine să zâmbesc la anumite faze, subconștientul nu s-a abținut.

În ceea ce privește acțiunea, eh, nu prea rupe gura târgului, în mare parte constă în curse nebunești pe străzi, dar fără dantelăriile neverosimile cu care suntem obișnuiți în alte francize.

M-aș duce până într-acolo încât să spun că nu se exagerează în mod grosolan și acțiunea livrată poate fi percepută chiar ca realistă, și nu fantezistă ca în Fast and furious.

Modul de filmare și mașinile superbe reușesc să îți injecteze niscai adrenalină pentru că acțiunea în sine nu este foarte spectaculoasă și devine repetitivă, dar pentru un buget sărăcăcios, de 10 ori mai mic decât cel mai recent Fast and furious, să zic că acțiunea prezentată își face treaba, mai mult de atât nu cred că se putea.

Cei doi actori principali au niscai carismă și par a se înțelege de minune, avem și un personaj recurent din filmele anterioare, mai multe nu am ce să mai scriu despre Taxi 5.

Nu m-a dat pe spate dar, cu toate astea, nu m-ar deranja o continuare pentru că echipa nou-creată are ceva potențial pentru niște aventuri mai dichisite, astfel încât în speranța unui al șaselea film, îi trântesc un 6, unii ar putea vedea nota prea mare ținând cont că unele glume, acum că mă gândesc mai bine, sunt cam rudimentare și ar putea jigni persoanele mai sensibile.

 

3 out of 5 stars (3 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

 

About admin

Check Also

Une année difficile

Une année difficile

Băieții care au dat lovitura cu Intouchables, adică Olivier Nakache și Éric Toledano, sunt la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *