Teambuilding

TeambuildingBRomania nu se lasă de meserie și a dat drumul unei noi comedii, recte Teambuilding, un film regizat într-un menage a trois deoarece au mai contribuit și Alex Coteț cu Cosmin Nedelcu (Micutzu). Vorba aia, unde-s trei puterea crește.

 

🎬Teambuilding – Premisă

Emil (Matei Dima – Miami bici) este exemplarul perfect de corporatist, se rupe cu munca, nu are viață personală, ar dormi la birou pentru a-și satisface șeful (Șerban Pavlu – Nunți, botezuri, înmormântări), fără să comenteze ordinele, sperând la o promovare pe scara ierarhică.

Însă socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la serviciu și, printr-un concurs de împrejurări, în loc să se miște pe verticală, este mutat pe orizontală drept șeful celui mai nasol departament, Call Center, unde oamenii își fac de cap și domnitor este Horia Brenciu (nu, nu cel adevărat, ci unul jucat de Micutzu).

Hotărât să reintre în grațiile bibanului cel mare și pentru a salva slujbele subalternilor amenințați cu înlocuirea de către inteligența artificială, Emil pune un rămășag cu șeful.

Dacă reușește să câștige Cupa Veseliei, o competiție interdepartamentală din sânul PLM Global desfășurată în timpul unui Teambuilding, departamentul de Call Center va rămâne cu aceeași organigramă ca și până acum.

Zis și făcut, deși șansele de a o câștiga sunt mici pentru că echipa ardeleană rupe tot.

 

💭 Teambuilding – Comentariu

Nu știu cum să o scriu să nu se supere nimeni și să nu îmi mai iasă vorbe de hate, dar 5Gang: Un altfel de Crăciun, scris și regizat de același Matei Dima, a fost o mizerie de Doamne ferește, așa că automat și Teambuilding se înscrie în această categorie de comedie infectă.

Cel puțin așa credeam, cel puțin așa îmi setasem preconcepția, cel puțin așa îmi dăduse impresia după primele câteva minute de la aflarea numelui corporației, PLM Global, care a dovedit o totală lipsă de imaginație.

Dar gata cu sfeștania inutilă și jocul de glezne prost regizat, țineți-vă de nădragi că așa ceva nu cred că o să citiți prea des pe aici, Teambuilding este o comedie românească EXCELENTĂ!!!

Da, am zis-o și mă mențin erect pe metereze.

Nu m-aș fi așteptat în vecii vecilor să râd atât de mult, să râd cu lacrimi la un film regizat de Dima, dar iată că am făcut-o la Teambuilding.

Să nu vă așteptați la un umor de înaltă clasă, unul elevat sau cine știe ce inteligent, din contră, în general este grosolan, ghiolban și de mahala prin limbajul vulgar, poate prea porcos, dar unele dintre glume sunt nemaipomenite, iar livrarea lor este perfectă.

Sunt 2-3 dume la care sala plină ochi, și nu exagerez, a explodat. Și eu odată cu ea pentru că m-au surprins, necrezând cât de bine ticluite au fost poantele.

Aici suspectez că trebuie creditat Micutzu, care a contribuit și la scenariu, pentru că multe dintre glume seamănă cu materialele sale și de aici îmi dau seama că poate nu o să prindă peste tot acest tip de umor, după cum nici Micutzu nu este pe placul tuturor.

Scenariul este plin de stereotipuri autohtone, luând în bâză toate zonele țării, de la Moldova până în Ardeal, din capitală până-n Oltenia, așa că este echidistant, supără pe toți, dovedește o egalitate simetrică în batjocorirea regiunilor României.

Teambuilding

 

Limbajul este neaoș, cu trimiteri dese la scurmătorul paternal și umezitoarea maternală. În mod clar nu este recomandat minorilor sau celor sub 15 ani,  interdicție nebăgată-n seamă la cinema-ul meu unde jumătate din audiență era formată din puștani care nu știau ce pe unde se bagă.

Știu că aceste cuvinte nu par a veni în ajutorul laudelor aduse lui Teambuilding, dar cumva modul în care sunt spuse în contextul filmului, plus mimica ridicolă a actorilor, le augmentează miezul amuzant.

Și repet, doar cele 2-3 cireșe de pe tort care au fost într-adevăr demențiale (una are legătură cu fotbalul), și tot erau suficiente pentru a face din Teambuilding probabil cea mai bună comedie românească pe care am văzut-o în ultimii ani.

Dar nu sunt singurele replici hazlii, filmul colcăie de așa ceva, cele mai multe sunt vulgare, dar cu care m-am obișnuit repede pentru că n-am timpanul chiar atât de sensibil. Parcă să zic că aș fi vrut și ceva snoave fără să strâmbe CNA-ul din nas, dar nu le pot avea chiar pe toate.

Coloana sonoră, formată din piese la fel de porcoase, are un rol major în desfășurarea firului narativ, trebuie să ciuliți urechile să ascultați pe fundal ce se cântă.

Nu ratează ocazia de a arunca niște săgeți acide spre viața de corporatist, una care-ți suge orice dram de energie și te transformă într-un zombie sclav care robotește pentru bunăstarea unor patroni nevăzuți, iar angajații trăiesc de la un salariu la altul pentru a-și plăti fericirea cumpărată în rate.

Dintre toți cei prezenți pe ecran, mie mi-a plăcut cel mai mult Micutzu, parcă interpreta un număr de stand-up, dar transpus pe film. Și mai este prezentă o figură proeminentă a comediei de SoMe românești. Cel puțin una singură am bunghit eu. Or mai fi și altele.

 

🏆 Teambuilding – Verdict

Nu fac mișto, nu îmi arde de asemenea glume, nu am fost plătit să scriu asta, dar am ieșit de la Teambuilding cu lacrimi în ochi de la atâta râs, `vă muma-n clientul de pe tablă cu alfabetul vostru.

Deși vorbește de political correctness, pe care încearcă să-l explice, Teambuilding este departe de acest deziderat, ceea ce a fost o altă bilă albă.

Este și misogin, și sexos, și plin de misandrie, practic nu ratează pe nimeni, este echidistant cu caterinca, să nu fie careva deranjat că nu a fost inclus în hora beștelelii.

Poate că filmul nu o fi chiar atât de amuzant pe cât îl descriu, dar la mine o mare contribuție a avut-o și șocul generat de diferența dintre ceea ce așteptam, lături lipsite de haz, și ce am primit, meniu de stele Michelin.

Deja pregătisem câteva ocări pentru film pe care îl pusesem preventiv și din instinct în top 10 nasoleli pe 2022, dar iată că sunt nevoit să-mi înghit cuvintele spurcate și să mă bucur nespus de mult că m-am înșelat.

Și cum sunt și eu un mic pui de corporatist, nu fug de muncă, așa că de final bag 9 ore suplimentare drept cenușă-n cap că am judecat Teambuilding înainte să îl văd.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

About admin

Check Also

Triangle of sadness

Triangle of sadness

După multe peripeții cauzate de un proiector stricat am reușit de am văzut la cinema …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.