Tess Gerritsen: The spy coast

Tess Gerritsen: The spy coast

Hai să încerc și așa ceva, dacă interesează pe cineva, niscai discuții despre cărți.

Și prima citită în 2024 este The spy coast de Tess Gerritsen, o carte ce vrea să dea drumul unei serii.

 

🎬 Tess Gerritsen: The spy coast – Premisă 🕮

Maggie este o bătrânică simpatică, retrasă la pensie într-un sătuc cu nume ademenitor, Purity.

Aici are grijă de găinile sale și mai bagă câte o șuetă cu prietenii săi, toți la vatră.

Toți foști agenți CIA.

Dar croșetatul trebuie lăsat deoparte deoarece trecutul tulbure al eroinei vine să o bântuie.

Și are legătură cu ultima ei operațiune denumită Cyrano.

 

💭 Tess Gerritsen: The spy coast – Comentariu 🍿

Îmi plac enorm de mult cărțile autoarei din seria Rizzoli & Isles, dar n-am putut să refuz acest roman.

Bazele sunt unele clasice, povestea cu spioni șmecheri și agenții guvernamentale este veche de când a apărut prima dublă trădare.

Așa că nu ar fi multe de lăudat în ceea ce privește inventivitatea ideii.

Dar nu prea contează asta, ci execuția ei, că e la fel ca în această tagmă.

Degeaba ai cea mai nouă armă dacă tragi numai pe lângă, mai bine preferi pe cineva cu un pistol Carpați dar care nimerește cu precizie ținta.

Cartea este interesantă, nimic de zis, am terminat-o în 4 zile pentru că stilul povestitoarei te prinde repede, iar firul narativ este complicat.

Ne poartă prin diverse zone geografice, din Maine în Bangkok, din Londra în Malta, așa că, dacă ai o imaginație bogată, poți spune că ai călătorit fără să dai un ban.

Însă avem și un periplu temporal, cu salturi în trecut, la o Maggie în floarea vârstei. De acolo vin informații sensibile care ne vor ajuta să punem cap la cap indiciile pentru a descifra misterul.

Vi le-aș spune, dar apoi va trebui să vă omor.

Nu pot să zic că este cea mai bună carte a ei, din contră, chit că este ușor de citit și plină de tensiune, nu se apropie de calitatea seriei pomenite anterior.

Alergătura dintre trecut și viitor și numărul mare de personaje nu sunt suficiente pentru a mă zăpăci de cap astfel încât să nu-mi dau seama ce se petrece.

Nu știu dacă este de bine sau de rău, dar am citit prea multe cărți de acest gen încât mi-a fost ușor să suspectez care-i adevărul.

Tess Gerritsen: The spy coast

 

Bașca, fie am devenit și eu prea sensibil, fie sunt niște inserții forțate, probabil cu dedicație, fiind prima oară când le observ în cărțile ei.

Face ce face și simte nevoia să trântească din senin câte o frază prin care să denigreze bărbații.

Vorbea de un cocoș ce nu avea grijă de găinile lui și l-a complimentat spunând că este inutil. Nu s-a abținut și a completat: Like most of them are. Evident, cock fiind folosit aici în sens peiorativ.

Apoi discuta despre vânătorii neglijenți și iarăși și-a dat arama pe față: Most of them are men.

Scriu în engleză pentru că în engleză am citit cartea, nu mă laud, dar de 15 ani de când folosesc un Kindle m-am obișnuit să lecturez în engleză, că îmbătrânesc până sunt traduse în română.

Mai sunt destule asemenea observații care pe mine, bărbat, m-au enervat pentru că au venit de nicăieri, fără vreo logică sau un scop în poveste.

Și o zice unul care i-a citit toate cărțile în care personajele principale (eroine) sunt femei puternice și le-am apreciat pe toate, că-s de la bune în sus.

Deci nu am o problemă cu asta, dar pur și simplu anumite fraze parcă sunt introduse doar să mestece în rahat și să bage zâzanie între sexe.

 

🏆 Tess Gerritsen: The spy coast – Verdict 👍 sau 👎?

Mi s-a părut destul de în regulă cartea, chiar dacă un pic prea previzibilă, cu o poveste tipică lumii spionajului.

Nu-i cea mai reușită din portofoliul autoarei, dar este oarecum de înțeles, a ajuns la o vârstă și de unde atâta inspirație să vină cu ceva original.

Are și un mesaj clar, că etatea este doar un număr și că dacă ai trecut de 60 de ani nu înseamnă automat că devii un balast pentru societate, un rebut demn de aruncat la gunoi.

Și asta este un lucru lăudabil pentru că are dreptate, odată cu vârsta vin experiența și înțelepciunea și nu ar trebui să îi dăm pe bătrâni la o parte ca pe-o măsea stricată, ci să le cerem sfatul.

Eu aștept continuarea aventurilor celor două prietene care prind criminali și taie morți, că acel subiect este mai pe placul meu.

Dacă este să notez cartea, probabil i-aș cumpăra 7 ouă albastre.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

 

AMAZON

GoodReads

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *