The Addams family

The Addams family rulează în cinematografe și, cum am prins o variantă subtitrată, am dat buluc la cinema sperând să mai prind locuri libere. Ei aș, muște mucegăite pe pâine râncedă, fusei în sală eu cu umbra mea ofilită de extaz putred.

Am crescut cu filmele de la începutul anilor ´90 cu Anjelica Huston și Raul Julia în rolurile titulare (greu de egalat), așa că nu mă așteptam de la multe lucruri din partea animației de față.

Dar pornește bine, cu o parte introductivă ce aduce mai mult a prequel, pentru că vedem cum Morticia (Charlize Theron) și Gomez (Oscar Isaac) și-au înnodat cazanele cu smoală pe vecie, fix înainte să fie felicitați nu cu o ploaie de orez, ci cu o gloată de furci și topoare.

Nevoiți să fugă, tinerii însurăței se tupilează într-un azil abandonat unde dau peste Lurch și aici decid să își întemeieze familia.

Sărim norocos 13 ani și avem familia completă, cu palida și gotica Wednesday (Chloë Grace Moretz) și dolofanul explozibil Pugsley (Finn Wolfhard), bașca unchiul Fester, mereu dornic să-și arate podoabele carnale oricui.

Viața decurge putrezitor, toate-s mizere și prăfuite, fix cum este pe placul familiei Addams, doar că nefericirea le este stricată de Margaux Needler (Allison Janney), mare vedetă de televiziune care are case de vândut și imaginea tenebroasă a locuinței familiei Addams îi strică imaginea.

Ce să zic despre animație? Este cât de cât decentă, dar nu excelează la niciun capitol, poate doar al vocilor de excepție care dau glas personajelor.

În rest The Addams family este o animație șablon, nu are nimic special în afară de răsturnarea, oarecum, a normalității, ceea ce noi considerăm acum opusul fericirii este banalitatea familiei Addams, tot ce ni se pare grotesc, scabros, scârbos și macabru, pentru ei este la ordinea zilei, ideea lor de distracție este echivalentul torturii la noi, și așa mai departe, ați prins ideea.

Cine a urmărit destinul familiei Addams știe cu ce se regurgitează filmul.

Din punct de vedere al animației, nu inovează nimic, nici la originalitatea decorurilor nu punctează deloc, casa lor întunecată și malefică este cea standard, nu m-a impresionat cu nimic.

Glumele copilărești sunt bășinoase, la propriu, cam la asta se rezumă dumele adresate celor mici, în timp ce pentru adulți sunt inserate câteva snoave mai cu subînțeles.

Recunosc că sunt împrăștiate răzleț niscai punch-line-uri deștepte și creative care m-au făcut să întind spanacul printre dinți, dar cam insuficient pentru a mă capta cu adevărat pe tot parcursul filmului care este unul destul de scurt.

Din păcate, The Addams family uită să fie distractiv și se transformă rapid într-o fabulă adaptată contemporaneității în care ne aflăm și m-a bătut la cap cu teme ca acceptarea diferitului, iubește-ți aproapele, familia este tot ce contează (Vin Diesel ridică o sprânceană acum), normalitatea nu este la fel pentru toți, de aveam impresia că-s la ora de educație civică, și nu la o simplă animație de la care ai așteptări să te distreze.

Nu zic că nu-s bune mesajele transmise, dar parcă se exagerează și asta duce întotdeauna la extremism pentru că nu este mereu bine să-i accepți pe toți așa cum sunt, nu toți suntem oameni buni, ați prins ideea. Tolerăm, tolerăm, dar nu orice descreierat.

Se mai pot găsi niște interpretări alegorice pentru personajele negative, dar deja este prea mult, la dracu, este un desene animat, nu un discurs umanitar.

The Addams family nu mi-a dat jos pânzele de păianjen, nu mi-a bubuit soba, nu m-a infestat cu șobolani, să fiu în temă cu filmul, se vrea doar o lecție de moralitate îmbrăcată sub forma unei animații.

Unde-s hârjonelile debilitante dintre frați, unde-s jocurile amoroase mortale dintre adulți, unde-s aventurile sinistre ale familiei? Că astea erau elementele principale care au făcut celebră familia Addams.

Sunt prezente doar frânturi, dar este prea puțin.

Păcat, poate sequel-ul, că deja au dat cu lumină întunecată unei părți secunde, va fi ceea ce trebuie și scenariștii vor reveni la originea farmecului acestei familii.

Pentru acest The Addams family îngrop un 5, mai mult nu merită. Și nota asta este săltată de voci și, mai ales, de coloana sonoră inconfundabilă.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

La tortue rouge

La tortue rouge

Nu puteam închide seria dedicată studioului Ghibli cu pârnaia de Earwig and the witch, așa …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *