The Cloverfield paradox

The Cloverfield paradox

The Cloverfield paradox a picat pe nepusă masă azi-dimineață, după teaserul din timpul SuperBowl-ului când toată lumea se aștepta la un trailer și la o dată de lansare, nicidecum la anunțul că filmul explodează pe Netflix chiar acum.

Nu cred că mi-a fost dat să văd până acum un secret mai mare ținut ca lansarea acestui film, nu tu o știre, nu tu o imagine, nu tu un zvon, nu tu un trailer, nimic, pur și simplu ne-am trezit cu al treilea film din acest univers Cloverfield ca o rudă sosită în vizită pe neașteptate.

Premisa nu este foarte complicată, prostovanii care populează Pământul sunt pe cale de a epuiza sursele de energie și singura opțiune viabilă este nava spațială Cloverfield expediată pe orbita Pământului cu un accelerator de particule denumit Shepard a cărui punere în funcțiune ar trebui să salveze Pământul de toate problemele energetice pe care le are.

Doar că încercările repetate de stabilizare a acestui accelerator dau greș pe bandă rulantă și iată-ne aflați la doi ani de când echipajul se tot chinuie să rezolve problemele nesfârșite, în timp ce pe Pământ criza energetică se agravează și războaiele încep să se declanșeze.

Cu ultimele resurse de energie, se mai face o încercare care pare reușită.

Dar doar pare.

Se produce dezastrul și ne trezim cu o anomalie care dă totul peste cap.

Și asta este tot ce voi spune din intrigă.

The Cloverfield paradox este unul din acele filme care te face să-l și iubești, dar să-l și urăști.

Povestea este extrem de îmbârligată și științifică, se întâmplă destule lucruri înfiorătoare care-ți violează creierul, penetrându-l cu imagini de coșmar generate de anomalie (continui să îi spun așa, deși nu este greu de închipuit despre ce este vorba) și te face să te înjuri singur că nu ai căscat gura la orele de fizică pentru a pricepe mai bine ce se întâmplă.

Dar pe de altă parte, deși cele mai multe acțiuni care se petrec pe Cloverfield sunt explicate ca urmare a efectelor anomaliei, sunt destule chestii care rămân un mister și nu au nicio logică în desfășurarea acțiunii și nicio cauzalitate evidentă pe care să o pricepi, oricât te-ai screme intelectual.

Filmul nu duce lipsă de acțiunea specifică unei pelicule SF în care o trupă de oameni sălășluiesc pentru mult timp împreună pe o navă tot mai șubredă, experimentăm explozii, incendii, lipsă a gravitației, probleme la tărtăcuță generate de izolarea în spațiu și alte năzbâtii care te fac să te îndoiești de propria-ți sănătate mintală.

Nu este nimic nou sub soare, deși destul de incitante nebuniile la care asistăm, este cam banală acțiunea, după un timp ai putea-o confunda cu cea din Life sau mai îndepărtatul Sunshine.

Nici pe personaje nu se axează foarte mult povestea, în afară de niște nume și niște ecusoane să ne dăm seama din ce țară provin și să arate lumii că The Cloverfield paradox se aliniază la noul trend al reprezentativității în filme, este musai să ai pe lângă albii obligatorii și ceva negri, niscai asiatici și neapărat una bucată latino (nici nu mai contează dacă se potrivesc în roluri sau nu, important este să fie ciorba cu cât mai multe ingrediente), nu aflăm nimic despre cei care-și riscă viața pentru a salva planeta.

În afară de Hamilton (Gugu Mbatha-Raw, cunoscută din nimic important) care primește o poveste tristă de viață, celelalte personaje rămân într-un întuneric absolut din punct de vedere al amănuntelor personale, așa că nu există nici pic de conexiune emoțională cu personajele.

Filmul nu arată deloc rău din punct de vedere vizual, dar nici nu impresionează la acest capitol, povestea se desfășoară destul de liniar, fără fire narative secundare și se integrează, zic eu, destul de bine în acest univers Cloverfield, făcând legătură cu primul film, cel cu monstrul, dar și cu 10 Cloverfield Lane, asta dacă nu mă înșel cu privire la o anumită construcție care mi se pare că apare în ambele filme.

The Cloverfield paradox, trecând peste imensa surpriză a apariției lui de nicăieri, nu dă pe dinafară de bun ce este, mi se pare cel mai slab până acum din această franciză, dar la nivel de bază este un film destul de distractiv, care te ia cu dureri de cap dacă încerci să găsești explicații logice pentru tot ce se întâmplă în acea navă.

Pfiu, hai că am reușit să dansez destul de bine pe lângă poveste și nu am dat nimic din casă, tocmai pentru că filmul trebuie urmărit pe curat, oricum nici nu ai cum să fii spoilerit pentru că filmul a fost făcut pe neveu și nimeni nu a știu nimic de el.

Din partea mea merită un 7, este un film mediocru care înclină balanța spre partea superioară a mediocrității, spre granița unui film bun.

 

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Rebel Moon: A child of fire

Rebel Moon: A child of fire

Zack Snyder revine cu forțe proaspete tot pe Netflix cu Rebel Moon: A child of …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *